Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Συντάξεις για όλους μετά τα 62 έτη από το 2015 – Σαρωτικές αλλαγές σε 8 σημεία για το ασφαλιστικό

Αλλαγές στο ασφαλιστικό άμεσα από το 2015, με αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης κατά 6,5 έτη και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε ηλικίες κάτω των 62 ετών, ζητούν οι δανειστές, και μάλιστα χωρίς να δείχνουν καμία διάθεση για υποχωρήσεις, αφού δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις που τους παρουσίασε η ελληνική πλευρά στην κρίσιμη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης και τρόικας βρίσκονται 8 αλλαγές-φωτιά στο ασφαλιστικό οι οποίες περιλαμβάνουν:
  1. Αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συντάξεις.
  2. Αύξηση του ελάχιστου χρόνου για κατώτατη σύνταξη από τα 15 έτη που είναι σήμερα στα 21,5 έτη ή από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης στις 6.500.
  3. Τροποποίηση του νόμου 3863/10 ως προς τους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων για όσους αποχωρήσουν από την 1η/1/2015.
  4. Κατάργηση του προνοιακού ποσού στις κατώτατες συντάξεις, όπως ήδη αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, καθώς και του ποσού των 220 ευρώ για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ που είναι επίσης προνοιακό
  5. Εκ βάθρων αλλαγές στο ΕΚΑΣ. Εξετάζεται, πρώτον, να αυξηθεί το όριο ηλικίας για τη χορήγησή του στους ήδη συνταξιούχους και από τα 65 να πάει στα 67 και, δεύτερον, να μειωθούν τα εισοδηματικά κριτήρια από τον Μάρτιο του 2015,
  6. Πάγωμα των αυξήσεων, που βάσει πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης θα έπρεπε να «παίρνει» η βασική σύνταξη των 360
  7. Ελεύθερη επιλογή των εισφορών που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ για όσο διάστημα θέλουν, με μείωση όμως και του ποσού σύνταξης για το διάστημα της «φθηνότερης ασφάλισής τους».
  8. Ενοποιήσεις Ταμείων από το 2015. Είναι κρυφό χαρτί στις διαπραγματεύσεις και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας αποσύρεται.

aftodioikisi.gr