Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης- Λυμπερίδης
Τελεσίγραφο επτά ημερών στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να συμφωνήσει με τους εταίρους της.
Με μια αιφνιδιαστική απόφαση αργά χθες το βράδυ, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προχώρησε σε αρση των ειδικών όρων για αποδοχή εγγυήσεων τίτλων του ελληνικού δημοσίου, αρχής γενομένης από τις 11 Φεβρουαρίου. Ψύχραιμη η αντίδραση της Αθήνας, ενώ ο Μάριο Ντράγκι επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να τον διαβεβαιώσει πως το τραπεζικό σύστημα δεν διατρέχει κίνδυνο. 
Με την απόφασή της πρακτικά η ΕΚΤ διέκοψε τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα η ρευστότητα προς αυτές να διοχετεύεται αποκλειστικά μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος. 
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης παρόλο που αυτά δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. 
Όπως ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα στη ανακοίνωση που εξέδωσε, η απόφαση της ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος, καθώς «στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί μια επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του Προγράμματος προσαρμογής». 
Διευκρινίζεται στην ανακοίνωση επίσης, ότι η απόφαση αυτή δεν έχει επίπτωση στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Οι ανάγκες ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνει η ΕΚΤ, θα καλύπτονται από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των κανόνων του ευρωσυστήματος. 
Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Φεβρουαρίου καθώς από την ημέρα αυτή και μετά τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ στις πράξεις αναχρηματοδότησης. 

Η αντίδραση της Αθήνας και η επικοινωνία Ντράγκι - Τσίπρα 

Αντιδρώντας αργά το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε πως η ΕΚΤ «ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της». 
«Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησης του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόβασής του στον ELA» είπε ακόμα. 
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επικοινώνησε αργά το βράδυ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μόλις αυτός επέστρεψε στην Αθήνα από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντράγκι δήλωσε στον κ. Τσίπρα ότι αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, καθώς ανανεώνει τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA. 
Ο πρωθυπουργός τον άκουσε με προσοχή, επισημαίνοντας του ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί κοινή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους. 

Πως υποδέχθηκαν τα ξένα ΜΜΕ την απόφαση 

Σχολιάζοντας την αιφνιδιαστική απόφαση, το Bloomberg έκανε λόγο για κίνηση με ελάχιστες παρενέργειες για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – στο βαθμό που δεν θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη το τραπεζικό σύστημα τις ερχόμενες ημέρες- η οποία θα πρέπει να διαβαστεί ως εξής: Η ΕΚΤ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση. 
Από την πλευρά του, το Reuters εκτιμά πως αντανακλάται έτσι η δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης αναφορικά με τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. 
Η απροσδόκητη κίνηση έρχεται έπειτα από την έκκληση της νέας κυβέρνησης να συνεχίσει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση καθώς διαπραγματεύεται το σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους με τους Ευρωπαίους εταίρους της

newpost.gr