Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας




Για τους Οικολόγους Πράσινους τα κριτήρια επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ πιο σημαντικά από εκείνα της στείρας ονοματολογίας και των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αν οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε την ευθύνη της επιλογής και στήριξης του νέου Προέδρου, θα αναζητούσαμε ένα πρόσωπο του οποίου το ήθος και η συνολική παρουσία να αντανακλά και να εμπνέει τις παρακάτω βασικές  μας προτεραιότητες για:
  1. καταπολέμηση των απαράδεκτων και αδιαφανών πρακτικών των υπαρχουσών φωτογραφικών ρυθμίσεων και την προώθηση σαφών και κατανοητών νομοθετημάτων που θα προάγουν την ισονομία, την διαφάνεια και τον σεβασμό του Συντάγματος και των δικαστικών αποφάσεων.
  2. προώθηση σημαντικών αλλαγών με σκοπό την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας και του πελατειακού κράτους.
  3. ενέργειες για τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η απλή αναλογική, τα τοπικά δημοψηφίσματα και ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας,
  4. σεβασμό του πολιτικού κόσμου στη γνώμη των πολιτών και την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για δημόσια διαβούλευση, ως απαραίτητη προϋπόθεση πριν από την κατάθεση κάθε σχεδίου νόμου στη Βουλή.
  5. προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, όχι ως πολυτέλεια, αλλά ως όρο για την οικονομική εξυγίανση και  βιωσιμότητα.
  6. διασφάλιση της ορθής διαχείρισης των δημόσιων αγαθών, με κύριο γνώμονα την εξασφάλιση της ποιότητας υπηρεσιών προς τους πολίτες και όχι τα πρόσκαιρα οικονομικά κριτήρια.
Τέλος ο/η νέος/α Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να δεσμευτεί ότι θα στηρίξει  έμπρακτα τον θεσμό που θα κληθεί να υπηρετήσει και όχι απλά να βάζει την υπογραφή του όποτε του ζητείται.