Το θέμα του Δημοσίου αλλά και, τελικώς, τα εργασιακά θα βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση προς τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τηςaftodioikisi.gr:
-Αναφορικά με το Δημόσιο στη λίστα δίνεται έμφαση στην ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα και τη μείωση της γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των virtual ΚΕΠ που έχει εξαγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και την εθελοντική κινητικότητα με μετακίνηση υπαλλήλων σε τομείς όπου υπάρχουν ελλείψεις. Να σημειωθεί ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι σε πρώτη φάση να γίνουν μικρές αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων που θα επαναφέρουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ σε δεύτερη που είναι πιθανόν να επισπευσθεί κατά ένα μέρος, καθώς η παρούσα συμφωνία αφορά το τετράμηνο έως το τέλος Ιουνίου, η δεύτερη φάση του σχεδίου Κατρούγκαλου με βάση το οποίο θα προσδιοριστούν οι ανάγκες και οι αρμοδιότητες κάθε υπουργείου και θα δημιουργηθούν περιγράμματα θέσης, ενώ θα θεσμοθετηθεί και νέο σύστημα αξιολόγησης. Πάντως, στην παρούσα λίστα δεν θα περιλαμβάνεται το θέμα της επαναπρόσληψης των 2.890 υπαλλήλων καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν συνιστά μονομερή ενέργεια λόγω του ότι δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση είναι τα περίπου 22,8 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει να καλυφθούν από τη μείωση των συμφωνημένων με τους εταίρους 15.000 προσλήψεων για το 2015.
-Αναφορικά με τα εργασιακά, παρότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής είχε υποστηρίξει ότι δεν θα περιληφθούν στην λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, τελικώς θα γίνεται αναφορά με επίκεντρο στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού και την προσθήκη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει βέλτιστες πρακτικές με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, ενώ θα υπάρξει και διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων.
aftodioikisi.gr