Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015

ΤΣΑΪ, ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΜΟΝΗ---------------------------000000000000000000000000000000000000000000deh
Η ΜΕΡΚΕΛ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΤΙΣ «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ» ΣΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ
Του ΑΚΗ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ*
Με τα οικονομικά περιθώρια για την Ελλάδα να στενεύουν, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (23/3) η επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο ΑΜέρκελ, στο Βερολίνο.
Στη συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε αμέσως μετά την συνάντηση, ο Α. Τσίπρας έθεσε τα προβλήματα στην πραγματική τους βάση, αναζητώντας ανάσες ρευστότητας για την οικονομία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του, έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα του κατοχικού δανείου αλλά και τη δικαστική συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens.
Από τη γερμανική πλευρά, η ΑΜέρκελ αντιμετώπισε τη στάση του Αλ. Τσίπρα με παραπλανητικά επιχειρήματα. Πέραν των στρεψοδικιών, η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έκανε καμία άλλη χειρονομίακαι αρκέστηκε να παραπέμψει την επίλυση του ζητήματος της ρευστότητας στη συνεδρίαση τουeurogroup, όπου θα εξεταστούν οι υπό επεξεργασία προτάσεις για μεταρρυθμίσεις της ελληνικής πλευράς. 
Η κίνηση της Μέρκελ να παραπέμψει το ζήτημα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας στοeurogroup, στην ουσία μεταφράζεται σε παράδοση της σκυτάλης στον Γερμανό υπουργό ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλε, του οποίου οι πολιτικές αντιλήψεις είναι ευρέως γνωστές. Από αυτή την άποψη, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να επιδείξει μία αυξημένη εγγρήγορση και ετοιμότητα. Η «προσμονή» για μία λύση με τους δανειστές της χώρας είναι βέβαιο ότι θα συνοδευθεί από τις αυξανόμενης έντασης πολιτικές αλλά και οικονομικές πιέσεις των τελευταίων.
ΑΚΗΣ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
*Ο 'Ακης Μπαδογιάννης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθως παρατίθεται, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες που αφορά τη συνάντηση Αλ. Τσίπρα και Α. Μέρκελ στο Βερολίνο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΣ ΜΕΡΚΕΛ: ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, SIEMENS ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΨΗΛΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΜΑΣ
Θέμα κατοχικού δανείου για λόγους πρωτίστως ηθικούς αλλά και τη δικαστική συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να εξαλειφθούν αρνητικά στερεότυπαόπως ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί φταίνε για όλα τα δεινά της Ελλάδας. "Δεν ήρθα στη Γερμανία για οικονομική βοήθεια αλλά για να βρούμε κοινό έδαφος για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον" σημείωσε ο πρωθυπουργός. Η ΑΜέρκελ επανέλαβε ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας πρέπει να είναι σαφή, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και πότε και επαναλαμβάνοντας ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει με τους θεσμούς.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ
Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Εξαιρετικό σημαντικό να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλων και να ανταλλάξουμε απόψεις. Μέσα από τον διάλογο θα βρίσκουμε συναινέσεις και λύσεις. Θέλουμε σύντομα συμφωνία για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση χρημάτων που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Στόχος μας σε μία περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας, ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον βασισμένο στην αλληλεγγύη των λαών. Δεν έχω έρθει να ζητήσω δανεικά αλλά να ανταλλάξουμε απόψεις.
Βασικές θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης:
1) Η Ελλάδα σημπληρώνει 5 χρόνια σε ένα πρόγραμμα διάσωσης πρωτοφανούς προσαρμογής που επέφερε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία όπως η τεράστια ανεργία στους νέους. Οι δείκτες αποδεικνύουν ότι δεν ήταν success story. Είχαμε μεγάλη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αύξηση στους φόρους στους φτωχότερους σε αντίθεση με τους πλουσιότερους.
2) Δεν φταίνε για όλα τα δεινά οι ξένοι. Πολλές οι ενοδγενείς αιτίες που μπήκαμε στην κρίση, όπως η φοροδιαφυγή των πλούσιων στρωμάτων και η διαφθορά. Πρέπει να αλλάξουμε το μείγμα τις πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.
Αλλάζοντας προτεραιότητες πολιτικής και με κοινωνική συναίνεση μπορούμε να ολοκληρώσουμε την δημοσιονομική προσαρμογή.Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όλα τα δεινά της Ελλάδας. Πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα και να δουλέψουμε από κοινού ώστε να  καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κρατάει την Ελλάδα καθηλωμένη. Θέλουμε τη συνδρομή των γερμανικών αρχών για την υπόθεση siemems. Το θέμα του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων είναι πρώτιστα ηθικό και πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να το αντιμετωπίσουμε
Δεν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που να εξέφρασε πρόθεση να καταλάβει η ελληνική πλευρά γερμανικά κτίρια. Οι επανορθώσεις δεν συσχετίζονται καθόλου με τη σημερινή κρίση, είναι ένα διμερές με ηθική και όχι υλική αξία. Η κ. Μέρκελ είναι ένας άνθρωπος που ακούει. Ενδεχομένως να περνάει μια διαφορετική εικόνα προς τα έξω και αυτό ίσως να δημιουργεί στερεότυπα. Το πρωτοσέλιδο του Spiegel (σσ με τους Μέρκελ ανάμεσα σε Ναζί αξιωματικούς) είναι άδικο και για την κ. Μέρκελ και για τον γερμανικό λαό, να υπάρχουν εικόνες ότι υπάρχει σχέση με τη Γερμανία των Ναζί. Αυτά είναι πίσω σε ένα σκοτεινό παρελθόν που μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Α. ΜΕΡΚΕΛ
 Πολύ ζεστές επαφές με τον ελληνικό λαό, πολλοί Έλληνες ζουν στη Γερμανία και εκατομμύρια Γερμανοί κάνουν τις διακοπές τους στην πατρίδα τους. Χρειαζόμαστε σαφή στοιχεία που θα κατατεθούν στους θεσμούς, δεν θα αποφασίσει η Γερμανία για το αν είναι επαρκή μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα. Εκπροσωπώ μόνο ένα από τα 19 κράτη που είναι στο ευρώ. Δεν λαμβάνουμε εμείς τις αποφάσεις. Εμείς συζητάμε με την Ελλάδα και ανταλλάσουμε απόψεις. 
Θα ήθελα η Ελλάδα να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Θα ήθελα η Ελλάδα να γίνει μία εύρωστη χώρα, να βγει από το τέλμα της μεγάλης ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων. Μιλήσαμε και για διμερή θέματα. Υπάρχει πνεύμα συνεργασίας, και τα 2 κράτη ανήκουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ
 Το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς έχει ολοκληρωθεί για εμάς. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά όμως το ποιες ήταν οι συνθήκες βάσει των οποίων δημιουργήθηκε τότε το Ταμείο του Μέλλοντος και πόσο υπέφεραν οι Έλληνες από το γερμανικό κατοχικό καθεστώς. Είναι κάτι που θα το συζητήσουμε, δεν καταλήξαμε κάπου σήμερα. Θα το συζητήσουμε με την Ελλάδα στο μέλλον. Η κοινή μας συνεργασία χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη αλλά η Ευρώπη δημιουργήθηκε στη βάση ότι κάθε κράτος είναι σημαντικό για την ευρωζώνη και όλα τα κράτη πρέπει να συνυπάρχουν ειρηνικά.


iskra.gr