Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

«Η ελληνική επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός»: Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Παν. Αθηνών


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε ομιλία στην τελετή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας για την 25η Μαρτίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε τιμητική την πρόσκληση την οποία αποδέχθηκε θέλοντας να τονίσει τον κομβικό ρόλο που έχει για την κυβέρνηση η παιδεία και το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Το ελληνικό ζήτημα είναι ζήτημα της Ευρώπης, οι μάχες που δίνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική δικαιοσυνη, την ανάσχεση της καταστροφικής λιτότητας είναι και μαχες ευρωπαικές, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Οταν οι λαοί πέρνουν στα χερια τους τη ζωή τους, αν έχουν το δικιο με το μέρος τους, μπορουν να τα καταφέρουν» πρόσθεσε.
Αφότου αναφέρθηκε στην επανάσταση του 1821, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλαδα αποτελεί ιστορικά αλλά και σήμερα κομμάτι της Ευρωπης, αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής πραγματικότητας. 
Τονίζοντας ότι οι ιστορικοί δεν αγαπούν αναλογίες και παραλληλισμούς και ότι η ιστορία δεν προσφέρεται για εύκολα μαθήματα, είπε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονταν πάντα σε αλληλεπίδραση. Η Ελλάδα λόγω θέσης, ιστορίας, συγκυριών και κοινωνικών διεργασιών βρέθηκε να ασκεί σημαντική επίδραση στην Ευρώπη, αναφέροντας το παράδειγμα της ελληνικής Επανάστασης και της Εθνικής Αντίστασης. 

Πρόσθεσε ότι με τη σειρά της η Ελλάδα επηρεάστηκε καθοριστικά από την Ευρώπη. Ιδέες, κινήματα, κοινωνικές κατακτήσεις έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας, είπε.

Παράλληλα, τόνισε ότι Ευρώπη και Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ένα ενιαίο πράγμα, επισημαίνοντας ότι υπήρχε η Ευρώπη του Διαφωτισμού και των μεγάλων αγώνων, αλλά και του ναζισμού και του φασισμού, η Ευρώπη των λαών αλλά και εκείνη του νεοφιλελευθερισμού, η Ευρώπη της προοδευτικής σκέψης και εκείνη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. 

Διαλέγουμε εμείς την παράδοση της οποίας θέλουμε να είμαστε συνέχεια, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας: Διαλέγουμε τους ωραίους και ευγενείς αγώνες για ελευθερία, ισότητα, αλληλεγγύη και κοινωνική απλευθέρωση.

Πρόσθεσε ότι σήμερα το ζήτημα της Ελλάδας είναι και ζήτημα της Ευρώπης. Οι μάχες της ελληνικής κυβέρνησης για τη Δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάσχεση της καταστροφικής λιτότητας είναι και μάχες ευρωπαϊκές που αφορούν όλους τους λαούς της Ευρώπης, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Η ιστορικότητα της σημερινής ημέρας ας μας βοηθήσει όλους να προσεγγίσουμε τις σημερινές προκλήσεις με καθαρο μυαλό, κριτική σκέψη και περισσότερη αισιοδοξία» σημείωσε και κατέληξε ότι όταν οι λαοί παίρνουν στα χέρια τους το μέλλον τους, όσο ανίσχυροι και να μοίαζουν απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, μπορούν να τα καταφέρουν.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που, όπως είπε, έχει για την κυβέρνηση το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Παρά την κατασυκοφάντηση των τελευταίων ετών και την υπονόμευση των λειτουργιών και τη συρρίκνωστη του ανθρώπινου δυναμικού τα Ελληνικά Πανεπιστήμια παράγουν σημαντικό και διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο, τόνισε.


left.gr