Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Εκδημοκρατισμός της ΕΛ.ΑΣ και προστασία των δικαιωμάτων



Εκδημοκρατισμό της ΕΛ.ΑΣ και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, εφιστώντας στην κυβέρνηση την προσοχή στην τεράστια ευθύνη της για την  υπόθεση της προάσπισης της Δημοκρατίας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για διάφορα νοσηρά φαινόμενα.
Συγκεκριμένα, η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναρωτιέται:
Tι γίνεται με την ελληνική αστυνομία στους μήνες της αριστερής διακυβέρνησης; Πώς από τις εξαγγελίες για «αφοπλισμό» των οργάνων της τάξης, για ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας και αστυνομικού διαμεσολαβητή, για λειτουργία Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, για απαγόρευση των επικίνδυνων χημικών, για «αυτοκάθαρση», φτάσαμε σε μια εικόνα που θυμίζει την αστυνομία της κατάχρησης εξουσίας, της αυθαιρεσίας και της βίας των προηγούμενων χρόνων;
Συνεχείς καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για προκλητικές παρεμβάσεις των αστυνομικών αρχών, απρόκλητες προσαγωγές διαδηλωτών και δημοσιογράφων, παράνομες πρακτικές (παράνομη λήψη DNA, χρήση χημικών εναντίον διαδηλωτών), σύμπραξη ένστολων με μέλη της ΧΑ, βίαιες εκκενώσεις καταλήψεων, επιχειρήσεις καταστολής σε δημόσιους χώρους και υπερβολική χρήση βίας, fast track δίκες διαδηλωτών, δημόσιες προτροπές αξιωματικών της ΕΛΑΣ για βασανισμό συλληφθέντων και για επιβολή της τάξης μέσω των τανκς (!).
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το -από το 2011 (ν.3938) εξαγγελθέν- Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας ακόμη υπολειτουργεί παρά τις πιέσεις, τόσο μελών του κοινοβουλίου όσο και διεθνών οργανισμών και ευρωπαϊκών αρχών (ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων).
Σε ερώτησή του, στις 22/7 προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς, με αφορμή τα βίαια επεισόδια στις 15/7 δήλωσε: «…Οι εικόνες που είδαν το φώς της δημοσιότητας μετά τη διαδήλωση της 15.7.2015 στο Σύνταγμα προσβάλλουν και απαξιώνουν το Αστυνομικό Σώμα και τους λειτουργούς του. Είναι ευθύνη του Υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες διερεύνησης πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών σχετικά με τα περιστατικά αυτά. Ζητάμε την άμεση λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, που έχει τυπικά συσταθεί από το 2011, και την επανεξέταση όλων των υποθέσεων βίας και αυθαιρεσίας για τις οποίες δεν έχουν ακόμα αποδοθεί ευθύνες».
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η πρακτική της λειτουργίας της ΕΛΑΣ ως «κράτος εν κράτει» εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη και οι εξαγγελίες για εκδημοκρατισμό και έλεγχο των αυθαιρεσιών των αστυνομικών οργάνων έμειναν ανεφάρμοστες. Η ασυλία και η ατιμωρησία εξακολουθεί να ενθαρρύνει και να «οπλίζει» το χέρι των δραστών τέτοιων πράξεων. Η οικονομική κρίση και η σισύφεια διαπραγμάτευση των τελευταίων μηνών επισκίασε όλες τις άλλες πτυχές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, επιτρέποντας σε συγκεκριμένους κύκλους εντός αστυνομίας να συνεχίσουν ανενόχλητοι το έργο τους…
Ο εκδημοκρατισμός της ΕΛ.ΑΣ, η άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση των κρουσμάτων αυθαιρεσίας και άσκησης βίας και η προστασία κατά συνέπεια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της Δημοκρατίας και δεν μπορεί να θυσιάζεται στον βωμό της οικονομικής δίνης.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να αναλογιστεί την τεράστια ευθύνη που της αναλογεί στην υπόθεση της προάσπισης της Δημοκρατίας, αναλαμβάνοντας άμεσα πρωτοβουλίες και εφαρμόζοντας μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση και ελπίζουμε πως θα ανακόψει την ολισθηρή πορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τις δεκάδες καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με κόστος -εκτός από την απαξίωση και- εκατομμύρια ευρώ!