Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

«Ενημέρωση για τα ιδιωτικά ακίνητα που κατέρρευσαν στα Αρμόλια»


Ενημέρωση, με αφορμή την επιστολή του κυρίου Νίκου Πρωτόπαππα για τα ιδιωτικά ακίνητα που κατέρρευσαν στα Αρμόλια:
Στις αρχές του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατέρρευσαν, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και της παλαιότητας τρία ιδιωτικά ακίνητα στα Αρμόλια.
Τις μέρες που ακολούθησαν έγινε αποκλεισμός του χώρου γύρω από τα ακίνητα, για την αποφυγή ατυχημάτων. Κατόπιν, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας υπέβαλε αίτηση (α.π.942/17.02.2015) στην Διεύθυνση ΥΔΟΜ του Δήμου Χίου ενημερώνοντας για την κατάσταση.
Από τον Απρίλιο, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Χίου ΥΔΟΜ ενημέρωσε εγγράφως (α.π.15429, 15908, 15426) τους τρείς ιδιοκτήτες των ακινήτων, διαβιβάζοντας τους τις σχετικές εκθέσεις περί επικίνδυνων κτισμάτων. Υπάρχουν, μάλιστα και τα σχετικά αποδεικτικά παραλαβής των παραπάνω εγγράφων, από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων ενημερώνονται ότι σύμφωνα με το Νόμο, υποχρεούνται εντός τριάντα ημερών από την παραλαβή της έκθεσης να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για την απομάκρυνση των μπάζων.
Μάλιστα, θυροκολλήθηκαν οι εκθέσεις επικίνδυνων κτισμάτων στα ακίνητα και στον πίνακα ανακοινώσεων στην Δ.Ε. Μαστιχοχωρίων.
Επειδή, οι ιδιοκτήτες, δεν προέβησαν στην απομάκρυνση των μπάζων, όπως, ορίζει ο Νόμος, η Δημοτική Ενότητα Μαστιχοχωρίων βρίσκεται στη διαδικασία απομάκρυνσής τους, με εγκεκριμένη σχετική μελέτη και αναζήτηση εργολαβίας, με χρέωση για την απομάκρυνση τους στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, όπως, εκ του Νόμου προβλέπεται.
Είναι σαφές ότι, η Δημοτική Αρχή, ουδόλως, ολιγώρησε, πόσω δε μάλλον δεν επέδειξε αδιαφορία. Κανένας, όμως, πολίτης και καμία Αρχή δεν μπορεί να παρακάμπτει τους Νόμους και να παραβλέπει τα δικαιώματα των πολιτών.

Ευχαριστούμε τον κύριο Πρωτόπαππα που έδωσε την ευκαιρία να ενημερωθούν οι Χιώτες για την πραγματικότητα και να διαλυθούν οι σκιές και οι εντυπώσεις, αλλά και να ενημερωθούν οι πολίτες για το τι προβλέπεται σε ανάλογες καταστάσεις.