Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Τσουχτερές αυξήσεις στα εισιτήρια για Χίο

ΤΕ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τσουχτερές αυξήσεις στα εισιτήρια για Χίο

Αυξήσεις στα εισιτήρια από και προς τη Χίο έφερε η πρώτη εφαρμογή του 3ου μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα στη θέση καταστρώματος από 38 ευρώ στα 41,5 ενώ στις καμπίνες από 59 ευρώ στα 64,5ευρώ.
Η φοροληστεία που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων για να θωρακίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου, είναι και η αύξηση κατά 10% που επιβλήθηκε στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, εξανεμίζοντας και την τελευταία ελπίδα στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες για μια μικρή ανάσα στα νησιά. Δίνεται ακόμα ένα σοβαρό χτύπημα στην όποια τουριστική κίνηση και τις όποιες διακοπές των λαϊκών οικογενειών.
Την ίδια ώρα, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, όπως και συνολικά το εφοπλιστικό κεφάλαιο, συνεχίζουν ακάθεκτοι τη συσσώρευση κερδών, ενώ όσον αφορά τα περί άρσης της φορολογικής τους ασυλίας που έλεγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ήταν μάλιστα δήθεν και στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με την τρόικα, όπως φαίνεται ...«πέρασε και δεν άγγιξε». Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, δηλαδή του μνημονίου, μεταξύ κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί και το θέμα εφαρμογής των όσων προβλέπει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ακτοπλοΐα. Δηλαδή, η πλήρης κατάργηση της υποχρεωτικής 10μηνης δρομολόγησης των ακτοπλοϊκών πλοίων, η ανάθεση στους εφοπλιστές ακόμα και της κατανομής των δρομολογίων και η πλήρης απελευθέρωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, δηλαδή ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα, που σημαίνει και πλήγμα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Οσον αφορά την κερδοφορία των ακτοπλοϊκών εταιρειών, τα οικονομικά αποτελέσματα που οι ίδιες έχουν δημοσιοποιήσει μιλούν από μόνα τους. Οι «Μινωικές Γραμμές», στο α' τρίμηνο του 2015 και παρά τη μείωση της επιβατικής κίνησης, κατέγραψαν κέρδη 2,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία «Attica Group» (μητρική της «Blue Star») κατέγραψε το 2014 αύξηση κερδών κατά 56%. Δηλαδή, τα κέρδη της από 27, 15 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013, το 2014 εκτινάχθηκαν στα 42,35 ευρώ. Η «ΑΝΕΚ» εμφάνισε ενοποιημένα κέρδη για τη χρήση του 2013 25,6 εκατ. ευρώ, από 23,3 εκατ. ευρώ το 2013, με αποτέλεσμα να μειώσει δραστικά τις ζημιές που εμφάνιζαν τα καθαρά αποτελέσματα, από 35,7 εκατ. ευρώ το 2013 σε 17,8 εκατ. ευρώ το 2014.