Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

«Κλείνουν» όλα τα παράθυρα για τις πρόωρες! Χαριστική βολή στους 50άρηδες – Τι ζητούν οι δανειστές


Γεμάτο από… διαπραγματεύσεις για ριζικές αλλαγές τόσο στα εργασιακά όσο και στα ασφαλιστικά δικαιώματα θα είναι το φετινό φθινόπωρο, χωρίς να αποκλείεται η άμεση θέσπιση σκληρών μέτρων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «κλείσιμο» των παραθύρων που επιτρέπουν ακόμη και σήμερα τη συνταξιοδότηση πριν από το 62ο ή το 67ο έτος της ηλικίας.
Τον ίδιο αλγόριθμο αύξησης των ορίων ηλικίας που είχαν θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το 2010 προσπαθούν να επιβάλλουν οι δανειστές ώστε από την 1/1/2022, το όριο ηλικίας στη σύνταξη να καθορίζεται για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους στο 67ο έτος.
Κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών -Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESM- ο Γιώργος Κατρούγκαλος (στον οποίο ανήκε και η πρωτοβουλία για τη συνάντηση) παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» για την πορεία των διαπραγματεύσεων που θα πρέπει να ακολουθηθεί από τώρα και μέχρι το φθινόπωρο με τελική κατάληξη την ψήφιση των νέων αλλαγών σε εργασιακό και ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας υπουργός έγινε και διά ζώσης αποδέκτης του πιεστικού αιτήματος των «θεσμών» οι αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις να ψηφιστούν «εδώ και τώρα» και μάλιστα με τη μεθοδολογία που προτείνει η άλλη πλευρά.
Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως οι μητέρες ανηλίκων που μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη 50 ετών.
Έτσι, μια μητέρα που γίνεται 50 το 2016 θα επιβαρυνθεί με 8 χρόνια επιπλέον εργασίας και θα βγει στην σύνταξη το 2024. Το 2017 οι 50άρηδες θα επιβαρυνθούν με 9,5 χρόνια επιπλέον εργασίας και θα βγουν στην σύνταξη το 2026.
Το παράδειγμα που χρησιμοποίησαν οι ίδιοι οι δανειστές για να εξηγήσουν την κλιμακωτή αύξηση των ορίων κατά την μεταβατική περίοδο, στους πίνακες που έδωσαν στην ηγεσία του υπουργείου εργασίας αναφέρεται σε έναν ασφαλισμένο ο οποίος με το ισχύον καθεστώς μπορεί να βγει στη σύνταξη το 2017 σε ηλικία 55 ετών ενώ με το νέο καθεστώς θα χρειάζεται επιπλέον 4,5 έτη και θα βγει στη σύνταξη το 2021 σε ηλικία 59,5 ετών.
Συμφωνία φέρεται να υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές όσον αφορά την προστασία των θεμελιωμένων δικαιωμάτων. Με βάση αυτή, όσοι έχουν ήδη συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας και έχουν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων δεν πρόκειται να θιγούν, ανεξάρτητα από τις αλλαγές που θα επιβληθούν. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν θα προστατευτούν όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2015 ή αν η «προστασία» θα καλύψει και όλη την περίοδο μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου.
Η ατζέντα των παρεμβάσεων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα περιλαμβάνει και τις «διορθώσεις» σε σειρά μέτρων που ήδη ψηφίστηκαν από την ελληνική Βουλή και τα οποία όμως χρήζουν τροποποιήσεων. Μεταξύ αυτών, η διάταξη που προβλέπει ότι η κρατική δαπάνη για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού θα πρέπει να παραμείνει «παγωμένη» μέχρι και το 2021.
Εκτός από την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση της παρακράτησης των εισφορών υπέρ ασθενείας, μια σειρά διατάξεων – που έχουν ψηφιστεί ως προαπαιτούμενα – θα εξειδικευτούν με εγκυκλίους το επόμενο διάστημα. Οι σημαντικότερες που θα επιφέρουν δραματική απώλεια εισοδήματος είναι:
– Ο περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης στα κατώτατα όρια συντάξεων και καταβολή της μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους των ασφαλισμένων. Η διάταξη δεν εξαιρεί τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε συντάξεις της τάξης των 65 ευρώ μηνιαίως. Οι δανειστές υπενθύμισαν ότι η διάταξη πρέπει να επεκταθεί και στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.
– Θα παγώσουν οι κατώτατες συντάξεις στα επίπεδα του 2015 (αφού μειωθούν;) έως το 2021.
– Θα αυξηθούν σταδιακά, φθάνοντας σε τριπλάσιο ύψος, οι εισφορές των αγροτών και των ναυτικών.
– Αλλαγές θα προωθηθούν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ που θα επιφέρουν μειώσεις συντάξεων (εισφορές στα επίπεδα του ΙΚΑ και αντίστοιχη μείωση παροχών) με στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών
– Αναδρομική εφαρμογή του νόμου 3863/2010 που προβλέπει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με άξονα τη βασική εγγυημένη σύνταξη των 360 ευρώ. Η διάταξη θα ισχύσει και για όσους έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 01-01-2015. Υπενθυμίζουμε ότι η βασική εγγυημένη σύνταξη είχε οριστεί στα 360 ευρώ με βάση τις τιμές του δείκτη καταναλωτή, το ΑΕΠ και άλλα μεγέθη που ίσχυαν το 2010. Είναι σαφές ότι η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών θα οδηγήσει σε μείωση του εγγυημένου ποσού σύνταξης μετά το 2016 .
-Κάλυψη δημοσιονομικού κενού από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τις μειώσεις στις συντάξεις του 2012.
– Πάντως οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαμηνύσει στο υπουργείο εργασίας ότι θεωρούν μονομερή ενέργεια τη διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή η οποία επαναχορηγεί τις «κομμένες» συντάξεις του ΟΓΑ σε 25.000 υπερήλικες ανασφάλιστους άνω των 65 ετών.
Η ατζέντα των αλλαγών που έχει συμφωνηθεί να γίνουν στο ασφαλιστικό περιλαμβάνει και άλλα μέτρα, όπως τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως στον ΟΓΑ, αλλά και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, την περικοπή της δαπάνης για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, όπως και την ενδεχόμενη τροποποίηση του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε το 2010. Αίτημα της ελληνικής πλευράς -το οποίο αναμένεται να γίνει αποδεκτό, δεδομένου ότι κάτι σχετικό αναφέρει και η πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών- είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό να οριστικοποιηθούν μέσα στο φθινόπωρο, με προοπτική να εφαρμοστούν από την 1/1/2016.
Με τριπλό «ψαλίδισμα» η καταβολή στο τέλος Αυγούστου
Αντιμέτωποι με μεγάλες περικοπές τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική τους σύνταξη θα βρεθούν στο τέλος Αυγούστου περισσότεροι από 2,65 εκατ. συνταξιούχοι.
Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας η νέα εισφορά για την υγειονομική περίθαλψη -6% τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις- θα ξεκινήσει να παρακρατείται από τη σύνταξη Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, κατά την πρώτη εφαρμογή θα υπάρξει παρακράτηση και της εισφοράς για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ετσι, η κύρια σύνταξη θα φτάσει να είναι μειωμένη ακόμη και πάνω από έξι ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το «ψαλίδισμα» της επικουρικής θα ξεπεράσει ακόμη και το 18%.
Αυτό θα συμβεί επειδή ο νόμος προβλέπει ότι η εισφορά επιβάλλεται από 01/07/2015, ενώ οι συντάξεις του Ιουλίου και του Αυγούστου που πληρώθηκαν ήδη καταβλήθηκαν ολόκληρες χωρίς την εισφορά.
Η εισφορά υπέρ του κλάδου υγείας (σ.σ. τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα οποία εκτιμώνται σε τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση) επιβαλλόταν μέχρι τώρα μόνο στις κύριες συντάξεις με συντελεστή 4%.
Στο εξής θα επιβάλλεται και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις με συντελεστή 6%. Η επιβολή εισφοράς πρόκειται να οδηγήσει σε πραγματική περικοπή το εισόδημα των συνταξιούχων κατά 6%-7% συνολικά καθώς η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπολογίζεται επί του ονομαστικού ποσού της αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης και όχι επί του καταβλητέου.



aftodioikisi.gr