Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Της Δήμητρας Καδδά
Με τα πιο δύσκολα "ανοικτά" θέματα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -στην οποία εκκρεμεί μεταξύ άλλων η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η δημιουργία  ή όχι  bad bank- αλλά και με το ΤΑΙΠΕΔ, επιχειρείται σήμερα να ολοκληρωθεί η τελευταία "πράξη" του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων.
Ραντεβού έχουν σήμερα το μεσημέρι οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με το "κουαρτέτο" των δανειστών στο γνωστό ξενοδοχείο με στόχο να αποτυπώσουν θέσεις συμφωνίας αλλά και διαφωνίας.
Στο πεδίο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πολλά πεδία μένουν ανοικτά.  Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της από την προεκλογική της πρόθεση για φορέα ειδικού σκοπού προς την Bad Bank που φέρεται να ζητούσαν οι τραπεζίτες. 
Πηγές της ΤτΕ μεταφέρουν την θέση ότι  στην παρούσα φάση ένα σενάριο bad bank είναι δύσκολο, χωρίς ωστόσο να το αποκλείουν για μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η τιμή μεταβίβασης των "κακών" δανείων στον όποιο νέο φορέα.
Πληροφορίες του Capital.gr πάντως αναφέρουν ότι το αίτημα που είχαν υποβάλει ανεπίσημα οι τραπεζίτες για τη δημιουργία μιας bad bank που θα συγκέντρωνε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια απερρίφθη από τους θεσμούς. 
Απολογισμός την Τετάρτη
Αύριο -και πάλι σε επίπεδο κορυφής-  στόχος είναι να γίνει ανασκόπηση της κατάστασης και ολοκλήρωση του πρώτου γύρου διαβουλεύσεων. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να αρχίσουν, αμέσως μετά, οι "πραγματικές" διαπραγματεύσεις.
Να γίνει η αποκάλυψη προθέσεων και διαφωνιών στον νέο γύρο "πολιτικών" πλέον διαπραγματεύσεων με μεγάλο αντίπαλο τον χρόνο και τα προαπαιτούμενα αλλά και με άγνωστο "Χ" τις διαφωνίες που υπάρχουν και μεταξύ των "θεσμών".
Πέφτουν οι μάσκες
 
Κυβερνητικές πηγές σε ερώτημα για το "ομαλό" κλίμα που φέρεται να υπάρχειστις επαφές με τους δανειστές εξηγούσαν με νόημα "μετά τον μήνα του μέλιτος αρχίζει να στραβώνει τι κλίμα". Μέχρι τώρα γίνεται καταγραφή και αποτύπωση σημείων σύγκλισης και διαφωνιών.
Και στο πεδίο των διαφωνιών τα μέτωπα είναι πολλά και μεγάλα. Εκκρεμεί ακόμη και η αποτίμηση της ύφεσης  του 2015 με πληροφορίες να κάνουν λόγο για αποκλίσεις 2% ανάμεσα σε στελέχη των θεσμών τις προηγούμενες ημέρες (2% να προβλέπει η Κοινοτική πλευρά και 4% το ΔΝΤ) με τον Αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη να προβλέπει σωρευτική ύφεση 4-5% χωρίς τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο χρέος και την ανάπτυξη που βρίσκονται στο τραπέζι.
Οι δανειστές καταγράφουν και τις προθέσεις για προαπαιτούμενα  με τους αγρότες και τις μονομερείς ενέργειες του πρώτου εξαμήνου να βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο.
 
Ο δεύτερος γύρος
 
Αν αύριο ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, τότε η κυβέρνηση βάζει πλώρη  για την  τελική (;) ευθεία της "πολιτικής" διαπραγμάτευσης υπό πολύ ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο: την συμφωνία και την εκταμίευση δόσης από τον ESM έως τις 20 Αυγούστου.
Η προθεσμία συνεχίζει να αποτελεί το βασικό σενάριο, αλλά καθώς οι ημέρες περνούν τα εναλλακτικά σχέδια κερδίζουν έδαφος, όπως άφησε να εννοηθεί χθες και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Δ. Μάρδας.  Mιλώντας στον "ΣΚΑΙ" σχολίασε "βλέποντας και κάνοντας"



capital.gr