Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Είτε θα τους πετάξει έξω ο Τσίπρας, είτε θα ιδρύσει νέο κόμμα‏

Ανοήτευαν όσοι φαντασιώνονταν ότι τα μέτρα θα ήταν μόνον εκείνα που ψηφίστηκαν ως προαπαιτούμενα και δεν θα χρειάζονταν άλλα, ώστε να αρχίσει η σταδιακή εκταμίευση των 85 δισ ευρώ του επόμενου Προγράμματος.

Ανοήτευαν, διότι δεν αντιλαμβάνονταν ότι το επόμενο Πρόγραμμα δεν ήταν τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από το τρίτο, κατά σειρά Μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει τρίτο τεράστιο δάνειο -στη βάση νέων μνημονιακών όρων. Με δεδομένο δε ότι οι δανειστές επέβαλαν όλους τους όρους τους, μετά το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών, το «έργο» είναι ίδιο με τα προηγούμενα πλέον και σε επίπεδο εικόνας.
Η τρόικα (που τώρα είναι τετραμελής) βρίσκεται στην Αθήνα, μένει στο Χίλτον και κόβει βόλτες στα υπουργεία -ό,τι ακριβώς έκανε επί πρωθυπουργίας, Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά. Και, βεβαίως, θέτει τους όρους της, με αφετηριακό εκείνον που αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα δούμε ακόμη πολλά –και θα τα νιώσουμε στο πετσί μας. Ίσως μόνο το θέμα των μαζικών απολύσεων να μετατεθεί για το Φθινόπωρο, ώστε να προλάβει ο πρωθυπουργός να προσφύγει σε εκλογές, χωρίς και αυτό το βάρος. Αλλά, πάντως, οι «επιβαρύνσεις» θα είναι πολλές.
Έτσι, το το σχίσμα στον Σύριζα θα μετατραπεί σε μόνιμο, καθώς η «Αριστερή Πλατφόρμα» τουΠαναγιώτη Λαφαζάνη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Νάντια Βαλαβάνη, η Ραχήλ Μακρή, οι βουλευτές της κομμουνιστικής συνιστώσας και οι άλλοι «απελεύθεροι» θα καταψηφίσουν και τα νέα μνημονιακά μέτρα. Όπως είπε και ο Αλέξης Μητρόπουλος, οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση από Σύριζα και ΑΝΕΛ (που σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 122 και 125 βουλευτών) πιθανώς θα μειωθούν σε κάτω από 120, όταν έρθει προς ψήφιση το νέο Μνημόνιο.
Αυτό φαίνεται πως είναι και το ορόσημο του Αλέξη Τσίπρα. Μόλις περάσει το νέο Μνημόνιο, με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, θα δρομολογήσει διαδικασίες για προσφυγή στις κάλπες. Πράγμα που σημαίνει ότι θα επιλύσει με συνέδριο -εξπρές το εσωκομματικό πρόβλημα, είτε κερδίζοντας την πλειοψηφία του και πετώντας έξω από τα ψηφοδέλτια όλους τους διαφωνούντες, είτε χάνοντας και ιδρύοντας νέο κόμμα.
Και στη μια και στην άλλη περίπτωση θα έχει μείνει με όσους στηρίζουν την πρωτεύουσα επιλογή του, που είναι η παραμονή στο ευρώ με κάθε τίμημα. Απλώς στη δεύτερη θα έχει αφήσει το «κουφάρι» του Σύριζα στους οπαδούς της δραχμής και ο ίδιος θα πορευτεί με άλλο κομματικό όχημα. Ούτε ο πρώτος θα είναι, ούτε ο τελευταίος…
Πηγή φωτογραφίας: Panayiotis Tzamaros/NurPhoto/Corbis

aixmi.gr