Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές τον Ιανουάριο 2015 δημιούργησε προσδοκίες για μια νέα αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας. Συγκεκριμένα, η ανάληψη καθηκόντων από τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη προερχόμενο από το οικολογικό κίνημα έδωσε ελπίδες για μια εφ' όλης της ύλης επανεξέταση της κυνηγετικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Με πλήρη απογοήτευση όμως διαπιστώνουμε ότι η βασική θέση του Υπουργείου απέναντι στο κυνήγι, παραμένει αμετάβλητη. Η έκδοση της ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης του κυνηγιού για την περίοδο 2015-2016 επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη σύμπραξη της Πολιτείας και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας σε βάρος της πανίδας της χώρας μας αλλά και της πλειοψηφίας των πολιτών καθώς και την πλήρη εξάρτηση και ταύτιση του Υπουργείου με τα συμφέροντα των κυνηγετικών οργανώσεων.
Οι διαβουλεύσεις του υπουργείου με τις κυνηγετικές οργανώσεις έλαβαν χώρα όπως και στο παρελθόν χωρίς τη συμμετοχή καμιάς φιλοζωικής οργάνωσης ή εκπροσώπου φιλόζωων πολιτών. Το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη τα χρόνια αιτήματα πολλών ΜΚΟ για σημαντική μείωση της κυνηγετικής δραστηριότητας και την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της πανίδας και των βιοτόπων. Αντιθέτως, για ακόμη μια φορά, εξυπηρετώντας πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος, υπέκυψε στις ψηφοθηρικές πιέσεις μιας μειοψηφίας, αγνοώντας πλήρως το 98% των πολιτών που δεν είναι κυνηγοί και υπονομεύοντας το δημοκρατικό τους δικαίωμα να απολαμβάνουν τη φύση χωρίς να την καταστρέφουν.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ σε παλαιότερη επιστολή μας στο υπουργείο, είχαμε δηλώσει την πλήρη αντίθεσή μας στη δραστηριότητα του κυνηγιού και είχαμε προσφέρει την ενεργή συμμετοχή μας και αμέριστη βοήθειά μας προς την Πολιτεία σε κάθε προσπάθειά της που θα αποσκοπούσε στην ουσιαστική προστασία της φύσης. Συγκεκριμένα είχαμε προτείνει ενέργειες, όπως:
- την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την κατάργηση του κυνηγιού με σαφή χρονικό ορίζοντα όπου θα πρέπει να καθορίζονται και οι κανόνες και τα μέσα για συστηματική εποπτεία των περιοχών από τη λαθροθηρία
- τη δημιουργία αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού για τον έλεγχο της λαθροθηρίας και την επιτήρηση που πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από δημόσια αρχή
- τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και την τροποποίηση του νόμου και των διαδικασιών ώστε η εκδίκαση των παραβάσεων να είναι σύντομη και αποτελεσματική
- την επανεξέταση της νομοθεσίας σχετικά με την οπλοφορία με σκοπό τον περιορισμό της χρήσης κυνηγετικών όπλων
- την προώθηση εναλλακτικών λύσεων για τη μετατροπή της οικονομίας που συνδέεται με το κυνήγι (επιχειρήσεις ειδών κυνηγίου, κ.α.) σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως ο οικοτουρισμός
- την ενίσχυση και προβολή του έργου των περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων
- την ενημέρωση των πολιτών και πρωτίστως της νεολαίας για τις καταστροφικές συνέπειες του κυνηγιού για τα ζώα και το περιβάλλον, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση όλων αναφορικά με τα δικαιώματα των ζώων και την προστασία κάθε ζωής.
Η έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης 2015-2016 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στα πρότυπα ρυθμιστικών αποφάσεων προηγούμενων ετών, απαξιώνει πλήρως και με τον πιο προκλητικό τρόπο την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας μας και επιβεβαιώνει την πλήρη εξάρτηση και ταύτιση του υπουργείου με τα συμφέροντα των κυνηγετικών οργανώσεων. Πριν λίγες μέρες, η έκδοση της ρυθμιστικής συνέπεσε με την εκδήλωση συμβολικής καταστροφής παράνομων ηχομιμητικών συσκευών από τον αν. Υπουργό σε ένα επικοινωνιακό σόου που μόνο γελοίο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καταγγέλλουμε το συνεχιζόμενο "συνταίριασμα" των συμφερόντων κυνηγών και υπουργείου, την παροχή σε αυτούς ρόλου "διαχειριστών της φύσης" και την έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων για τη μετατροπή της οικονομίας που σχετίζεται με το κυνήγι, σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον. Οι αξίες του πολιτισμού, της δημοκρατίας και του σεβασμού προς τη φύση δεν συνάδουν με «λευκές επιταγές» για θανάτωση αμέτρητων ζώων και για πλήρη διατάραξη της ισορροπίας της φύσης μέσω της κυρίως ψυχαγωγικής δραστηριότητας μιας μειοψηφίας πολιτών της χώρας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να ενεργεί για την προστασία της φύσης και όχι την καταστροφή της.