Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Δημόσιο: Εξαιρέθηκαν τελικά οι ένστολοι από μειώσεις σε συντάξεις & αυξήσεις ορίων ηλικίας


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, δέχτηκε τελικά να διατηρήσει τις διατάξεις αναφορικά με τη συνταξιοδότηση των ένστολων, οι οποίες είχαν διαμορφωθεί με το πρώτο μνημόνιο το 2010.
Συγκεκριμένα, μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και βεβαίως, του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, διατυπώθηκε διαφορετικά η τροπολογία για τη συνταξιοδότηση των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τους ενστόλους. Σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη φράση για τους όρους συνταξιοδότησης των ενστόλων «στο 58ο έτος ηλικίας και 40 έτη ασφάλισης», ο υπουργός επανέφερε το «60ο έτος ηλικίας ή 40 έτη ασφάλισης», που είχε θεσμοθετηθεί με το πρώτο μνημόνιο.
Έτσι, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015, θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη είτε με τη συμπλήρωση 40 ετών υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας, είτε με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους. Όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και το τέλος του 2014 δεν επηρεάζονται.
Η νομοτεχνική βελτίωση που έγινε επαναφέρει την προηγούμενη ρύθμιση, την οποία είχε επεξεργαστεί και προτείνει κατά κύριο λόγο ο νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Γιάννη Πανούση, Βασίλης Μαστρογιάννης, ως τμηματάρχης Οικονομικών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, και μέλος τριμελούς επιτροπής που είχε μελετήσει το συνταξιοδοτικό της Αστυνομίας.



aftodioikisi.gr