Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015

Στο έλεος των προβλημάτων τους τα νησιά του Αιγαίου

                

Τραγικές οι διαπιστώσεις του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. κατά την  επίσκεψή του στην περιοχή

                  Μεγάλο το πρόβλημα με τους μετανάστες και στη Λέρο

Η έλλειψη εθνικού σχεδιασμού στο μεταναστευτικό, η προβληματική ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών, η ανυπαρξία ιατροφαρμακευτικών υποδομών, καθώς και η ελλιπής λειτουργία των εργοστασίων αφαλάτωσης, αποτελούν μερικές μόνο από τις τραγικές διαπιστώσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στα νησιά του Αιγαίου.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης, τα νησιά βρίσκονται στο έλεος των προβλημάτων τους. Την ίδια ώρα η αδυναμία της κυβέρνησης να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, ενώ το τουριστικό προϊόν έχει υποστεί ένα ισχυρό πλήγμα.

 «Η υπάρχουσα κατάσταση επιβεβαιώνει ότι η Αναπληρώτρια Υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, δεν κάνει καλά της δουλειά της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πατούλης.   

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλεί τα συναρμόδια υπουργεία να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, να βρεθούν άμεσες και οριστικές λύσεις στα προβλήματα των νησιών. 

Σήμερα ο Γιώργος Πατούλης προέδρευσε σύσκεψης στη Λέρο όπου συμμετείχαν ο δήμαρχος τους νησιού Μιχάλης Κόλιας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Οι κάτοικοι του νησιού εκπέμπουν sos και ζητούν από την πολιτεία να λάβει μέτρα για τη απομάκρυνση πάνω από 1000 μεταναστών. Το τελευταίο διάστημα το νησί δέχεται κατά μέσο 500 μετανάστες την ημέρα.

Στη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι δεν έχει παραχωρηθεί ιατρική μονάδα για την εξέταση των μεταναστών, ότι υπάρχει έλλειψη ειδών καθαριότητας και καταγγέλθηκε ότι όλο το βάρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος το έχει αναλάβει η αυτοδιοίκηση και το λιμενικό.

Σημαντικές είναι όμως οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νησί. Οι φορείς καταγγέλλουν ότι οι ελλείψεις αυτές έχουν ως συνέπεια την μετακίνηση των ασθενών σε άλλα νησιά της περιοχής.

Σε σχέση με τα οικονομικά αυτοδιοίκηση και φορείς ζητούν την άμεση καταβολή πόρων για αναπτυξιακά έργα (ΣΑΤΑ) καθώς και την εξόφληση οφειλών παρελθόντων ετών.


Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά το τελευταίο διάστημα πραγματοποίησε επίσκεψη και είχε επαφές με το δήμαρχο Κω Γιώργο Κυρίτση, το δήμαρχο Λειψών Φώτιο Μάγγο, το δήμαρχο Πάτμου Γρηγόρη Στόϊκο, το Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, το Δήμαρχο Καλυμνίων Ιωάννη Γαλούζη, και τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκου.