Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015

Τι σημαίνουν τα τρία προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου για το Δημόσιο – Όλες οι αλλαγές που σχεδιάζει το ΥΔΜΗΔ


Η αναδιάρθρωση Δημόσιας Διοίκησης, η μείωση της γραφειοκρατίας αλλά και η υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών στην Ε.Ε. για το μη μισθολογικό κόστος (επιδόματα, οδοιπορικά κ.λπ.) με εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2016, είναι τα τρία μέτρα που περιέχονται στα προαπαιτούμενα για το τρίτο Μνημόνιο, αναφορικά με το Δημόσιο.
Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικά με:
-Την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης το βασικά μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η αλλαγή του τρόπου επιλογής προϊσταμένων που θα πραγματοποιούνται πλέον με αντικειμενικά κριτήρια αλλά η διεύρυνση της κινητικότητας σε όλο το Δημόσιο, με την πιθανή δημιουργία μόνιμου μηχανισμού.
-Τη μείωση της γραφειοκρατίας, το ΥΔΜΗΔ έχει ήδη εξαγγείλει τη λειτουργία από αρχές Σεπτεμβρίου των ηλεκτρονικών ΚΕΠ τα οποία θα παρέχουν εννέα νέες online υπηρεσίες, ενώ παράλληλα 116 πιστοποιητικά θα παρέχονται είτε αυθημερόν είτε την επομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται προσπάθεια σε επόμενη φάση οι παρεχόμενες υπηρεσίες και των δύο κατηγοριών να διευρυνθούν.
-Την σταθεροποίηση του μισθολογικού κόστους αλλά η υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών στην Ε.Ε. για το μη μισθολογικό κόστος (επιδόματα, οδοιπορικά κ.λπ.), το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόκειται από 1.1.2016 να εφαρμόσει το νέο μισθολόγιο στο οποίο θα περιληφθούν ολικώς ή μερικώς όλα τα επιδόματα, ενώ παράλληλα θα περικοπούν οδοιπορικά, υπερωρίες κλπ.aftodioikisi.gr