Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για συμφωνία και μετά… εκλογές

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για συμφωνία και μετά… εκλογές


Συνεχίζονται σήμερα στις 10 το πρωί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών. Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη ήταν μαραθώνια και ολοκληρώθηκε μετά τις 3:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, έχοντας διαρκέσει περισσότερες από 12 ώρες.
Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, μετά το τέλος της συνάντησης επισήμαναν ότι στόχος είναι πλέον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία, μετά την σημερινή συνάντηση που εκτιμάται ότι θα είναι και πάλι μαραθώνια, ή το αργότερο οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι αύριο Τρίτη.
Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για τις κάλπες και ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει δύο σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών: εντός του Σεπτεμβρίου ή τον Νοέμβριο.
Τα τρία ζητήματα που παραμένουν ανοικτά είναι τα “κόκκινα” δάνεια, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Μέχρι στιγμής υπάρχει συμφωνία στις διορθώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων (αύξηση επιτοκίου από 3% στο 5% και εισοδηματική κριτήρια ώστε να μειωθούν οι δόσεις για τους “έχοντες”) και στην αύξηση στα 330 ευρώ (σε δύο δόσεις) του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, παραμένει η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, με ορισμένες τροποποιήσεις.
Ειδικότερα για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, το επιτόκιο αυξάνεται από 3% σε 5%.
Για τις οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ παραμένουν άτοκες υπό τρεις προϋποθέσεις:
– Να είναι οφειλές φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.
– Ο οφειλέτης να μην έχει ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
– Ο οφειλέτης όταν μπήκε στην ρύθμιση, το χρέος του να μην ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.
Αναφορικά με τα “κόκκινα” δάνεια, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στην θέση της για δημιουργία φορέα διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα των πρόωρων συντάξεων δεν είναι στα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν και συνεπώς το ζήτημα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.