Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς συμμετείχε στην ομάδα των Δημάρχων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Γ. Πατούλη, που συναντήθηκαν χθες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο.



Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με θέμα τη διαχείριση του ζητήματος των προσφύγων και των μεταναστών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από τους Δημάρχους για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που λαμβάνει το πρόβλημα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, και ακολούθησε εκτενής συζήτηση.

Ο Δήμαρχος Χίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξέφρασε την άποψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει επωμιστεί ένα μεγάλο κομμάτι ευθύνης στη διαχείριση του ζητήματος, μεγαλύτερο από εκείνο που της αναλογεί. Συμπλήρωσε ότι, έστω και τώρα, είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί ένα κεντρικό εθνικό σχέδιο για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, δίνοντας έμφαση στα νησιά που καλούνται να διαχειριστούν τις αθρόες καθημερινές ροές μεταναστών και προσφύγων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά και την ανταλλαγή απόψεων με τους Δημάρχους, για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, συμμερίστηκε τις εύλογες ανησυχίες των εκπροσώπων της Τοπικής της Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση του ζητήματος. Έχοντας, ήδη, γνώση του τεράστιου φόρτου που έχουν αναλάβει οι τοπικές κοινωνίες, συμφώνησε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα ευρωπαϊκό και όχι αμιγώς ελληνικό και ότι, ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.