Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΥΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΙΣΧΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΑ 392 ΑΠΟ 486 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ !
ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Ριζική αλλαγή στο ασφαλιστικό, στο πλαίσιο τουτρίτου μνημονίου, αναμένεται από τον Οκτώβριο, χωρίς να υπολογίζουμε τις άμεσες και αναδρομικές μειώσεις που επήλθαν στις συντάξεις εξαιτίας των αυξημένων εισφορών για την υγεία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν ανατροπές σε συντάξεις, ασφαλιστικές εισφορές και παροχές υγείας.
Σύμφωνα με το Mega, οι βασικές θα αλλαγές είναι:
ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα υπερ-ταμείο κύριας ασφάλισης
• το κράτος θα εγγυάται με την επιχορήγηση του μόνο τα 360 ευρώ βασικής σύνταξης
• σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με συντάξεις
Αυτό συνεπάγεται πως σε όσα ταμεία οι συντάξεις δεν μπορούν να καλυφθούν από τις ασφαλιστικές εισφορές θα υπάρξουν μειώσεις.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, θα πρέπει έως τον ερχόμενο Οκτώβριο όλα τα επικουρικά ταμεία να ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ ή να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία. Η καταβολή τωνεπικουρικών συντάξεων θα γίνεται μόνο από τα έσοδα του ΕΤΕΑ και δεν θα επιχορηγούνται από το κράτος, εφαρμόζοντας τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία θα επιφέρει νέες μειώσεις, τουλάχιστον 6% στις επικουρικές.
Επίσης, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να καταργηθούν οι φόροι υπέρ τρίτων που πηγαίνουν για χρηματοδότηση συντάξεων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να μειωθούν οι παροχές ή να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Η πρόβλεψη αυτή, για τον ΟΓΑ, παραδείγματος χάρη, σημαίνει τριπλασιασμό των κατώτατων εισφορών, οι οποίες από 64 ευρώ που είναι σήμερα να αυξηθούν στα 180 ευρώ.
ΑΙΣΧΟΣ! ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗ: ΣΤΑ 392,7 ΑΝΤΙ ΤΩΝ 486 ΕΥΡΩ H ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΕ 333 ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΚΑΤΩΤΑΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΟΣΩΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΑ 67
ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 20% ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΤΡΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Στα 392,7 ευρώ - αντί των 486 ευρώ - καθορίζεται για φέτος το ύψος της κατώτατης σύνταξης που θα χορηγούν τα Ταμεία και το Δημόσιο στους συνταξιοδοτούμενους από 1/1/2015 και μετά, με δεκαπενταετία ή λόγω αναπηρίας 80% ή εργατικού ατυχήματος.  Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας Παύλου Χαϊκάληπου βγήκε λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου και σε εφαρμογή του.
Σύμφωνα με αυτή την εγκύκλιο, όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 θα λαμβάνουν αναλογία της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ για το χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά (για την ασφάλιση έως τις 31/12/2010 θα υπολογίζεται τμήμα σύνταξης με βάση τις καταστατικές διατάξεις και τα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν σε κάθε ταμείο).
Με βάση τα παραπάνω αυτή η εγκύκλιος φέρνει μειώσεις στις νέες συντάξεις (-93,3 ευρώ ή - 19,20% στις κατώτατες και μικρότερες, ανάλογα βέβαια και με το ύψος των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας, στις υπόλοιπες). Η εγκύκλιος ενεργοποιεί τους Νόμους 3863/10 και 3865/2010, σύμφωνα με την οποία από 1-1-2015 η κατώτατη σύνταξη δεν θα υπολείπεται όχι των 486 ευρώ μηνιαία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά των 15 ημερομισθίων του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 26,10 Χ15=293 ευρώ.
Αναμένεται άμεσα σε εφαρμογή του νέου μνημονίου και νέα εγκύκλιος του Παύλου Χαϊκάλη για την περαιτέρω μείωση της κατώτερης σύνταξης. Συγκεκριμένα στη νέα αυτή εγκύκλιο θα προβλέπεται η παροχή των κατώτατων ορίων σύνταξης και του Ε.Κ.Α.Σ. μόνο σε όσους νέους συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη και περικοπή του μη ανταποδοτικού μέρους σε όλους τους νέους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 67, δηλαδή μειώσεις από τα 486 ευρώ μηνιαία σε 338  ευρώ, έως και 41%, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των πρόωρα συνταξιοδοτημένων από το ΙΚΑ και το δημόσιο με τις προϋποθέσεις των ελάχιστων ορίων (4.500 ένσημα), δηλαδή στις κατώτατες συντάξεις και μείωση 66% στις συντάξεις του ΟΓΑ δηλαδή μηνιαία σύνταξη από 360 σε 120 ευρώ για 160.000 παλαιούς συνταξιούχους του.
Επίσης η προβλεπόμενη στο νέο μνημόνιο σταδιακή κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. μέχρι το 2019 και ειδικά η άμεση κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. για το 20% των δικαιούχων με τα αναλογικά μεγαλύτερα εισοδήματα  συνεπάγεται επιπλέον μείωση συντάξεων 193 ευρώ κατά μέσο όρο μηνιαία, θα οδηγήσει στην περεταίρω εξαθλίωση και φτωχοποίηση όλων των δικαιούχων των παραπάνω παροχών κατώτερης σύνταξης, αφού αυτές είναι τα βασικά οικονομικά βοηθήματα για την αντιμετώπιση μεγάλου μέρους της φτώχειας των χαμηλοσυνταξιούχων και των ηλικιωμένων στην Ελλάδα.
tvxs.gr