Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Σχετικά με τους κάδους εναπόθεσης αδρανών υλικών στην περιοχή του Αεροδρομίου της Χίου


Η διαχείριση της αποκομιδής των απορριμμάτων παντός τύπου και της καθαριότητας είναι υπόθεση όλων των πολιτών.  Σε κάθε οργανωμένη κοινωνία οι πολίτες είναι σύμμαχοι και αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που αφορά το κοινωνικό όφελος.
Στην περίπτωση του οικοπέδου, ιδιοκτησίας του Δήμου Χίου, στον πίσω δρόμο του αεροδρομίου, η αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, τα τελευταία χρόνια, τοποθέτησε κάδους εναπόθεσης ογκωδών υλικών και αντικειμένων, για να διευκολύνει τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Να μην αναγκάζονται, δηλαδή, να τα μεταφέρουν στον ΧΥΤΑ, που βρίσκεται στη νότια Χίο, διανύοντας δεκάδες χιλιόμετρα. Αυτό δεν είναι μια νέα πρωτοβουλία της σημερινής Δημοτικής Αρχής, όμως, συνεχίστηκε επειδή οι θέσεις των κάδων ήταν ήδη, γνωστές. Οι μεγάλοι αυτοί κάδοι αδειάζονται, με ευθύνη των υπηρεσιών του Δήμου σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες που υπάρχουν, όμως, πρέπει και ως πολίτες, να κατανοήσουμε ότι η συμπεριφορά μας σε ό,τι αφορά στην εικόνα που διαμορφώνει το νησί μας είναι καθοριστικής σημασίας. Οι περίπου 35 κάδοι αδρανών υλικών και ογκωδών αντικειμένων που είναι κατανεμημένοι σε ολόκληρο το νησί, έχουν τοποθετηθεί για να εξυπηρετούν τις περιπτώσεις αυτών και μόνο των απορριμμάτων  Είναι αυτονόητο ότι εκεί δεν πρέπει να τοποθετούνται κάθε είδους απορρίμματα.
Στον Κάμπο χθες,  αντικρίσαμε τη θλιβερή εικόνα οι κάδοι αυτοί να έχουν μετατραπεί σε “χωματερή” οικιακών και άλλων απορριμμάτων Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι στην προσπάθεια διατήρησης της καθαριότητας στο νησί μας πρέπει να συμβάλουμε όλοι. Με την αλλαγή της κακής νοοτροπίας που συχνά διαμορφώνουμε σε θέματα της καθημερινής ζωής, με την καλή  συνεργασία πολιτών και υπηρεσιών και την εμπέδωση συμπεριφορών που σέβονται το σύνολο. Είναι προσβλητικό για όλους μας να προβαίνουμε σε πράξεις που θίγουν το κοινωνικό σύνολο και μετά να “σφυρίζουμε αδιάφορα”.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης χώρων εναπόθεσης αδρανών και ογκωδών υλικών στο νησί μας, μια χρονοβόρα διαδικασία, είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας  η αλλαγή της συμπεριφοράς μας στη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Οι υπηρεσίες του Δήμου θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.