Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΧΙΟΥ


Με αφορμή το ρεπορτάζ για τη διαμαρτυρία δημότη στην οδό Αγίων Αποστόλων, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ρεπορτάζ κατά τις βραδινές ώρες στην περιοχή, για να διαπιστωθεί επί τόπου και ιδίοις όμμασι, εάν ο φωτισμός στην περιοχή είναι επαρκής ή όχι.
Είναι βέβαιο ότι το ρεπορτάζ θα αποκαλύψει ότι η οδός Αγίων Αποστόλων φωτίζεται επαρκώς. Να υπογραμμιστεί ότι στη συγκεκριμένη οδό υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, το οποίο, αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους ηλεκτρολόγους του Δήμου. Για το υπόλοιπο πρέπει να γίνει εγκατάσταση από την αρχή (απαιτείται επέμβαση στο οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια).
Στο πλαίσιο της δημοκρατίας, είναι αναφαίρετο το δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράζει, με όποιον τρόπο θεωρεί σωστό, την προσωπική του άποψη για το πώς θεωρεί ότι πρέπει να φωτίζεται η οδός του.
Δεν είναι λίγα τα περιστατικά στο παρελθόν, που τοποθετήθηκαν στύλοι φωτισμού, χωρίς μελέτη, για να εξυπηρετήσουν μεμονωμένες περιπτώσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αναγκαιότητα της ενέργειας, με βάση το συλλογικό κοινωνικό συμφέρον.
Στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της αξιολόγησης των αναγκών, σίγουρα δίνεται προτεραιότητα στην αποκατάσταση των περιπτώσεων εκείνων, που ο φωτισμός είναι ανύπαρκτος ή ανεπαρκής και δημιουργεί προβλήματα.
Είναι αυτονόητο ότι, ο Δήμος και οι υπηρεσίες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επεμβαίνουν άμεσα στις περιπτώσεις αυτές, θυμίζοντας, την πρόσφατη παρέμβαση εγκατάστασης νέων καλωδίων στην παιδική χαρά του Φόρου, η οποία, έπειτα από δύο και πλέον χρόνια συσκότισης, είναι και πάλι προσβάσιμη και τις απογευματινές ώρες για το καθημερινό παιχνίδι των παιδιών της περιοχής.
Τέλος, με την ευκαιρία αυτή, και για ενημέρωση των πολιτών πρέπει να σημειωθεί ότι 1.500 παροχές δημοτικού φωτισμού, τα 20.000 φωτιστικά του Δήμου  συντηρούνται από 4 ηλεκτρολόγους, οι οποίοι για τον Αύγουστο, λόγω αδειών είναι λιγότεροι.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα δίκτυα δημοτικού φωτισμού, επειδή εγκαταστάθηκαν χωρίς προδιαγραφές, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά που προκύπτουν, πρέπει να γίνουν εκσκαφές για να εγκατασταθούν νέα καλώδια από την αρχή.
Με τις ενέργειες που γίνονται και στο πλαίσιο της μελέτης για το πρόγραμμα Jessica, που προβλέπει την εγκατάσταση λαμπτήρων LED χαμηλής κατανάλωσης, σε μεγάλο μέρος του δικτύου της Χίου, θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει συνολική μελέτη φωτισμού της πόλης μας και ταυτόχρονη εξοικονόμηση χρημάτων και ηλεκτρικής ενέργειας για το Δήμο Χίου, άρα καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητα του πολίτη.