Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ANABΑΘΜΙΣΤΗΚΕ Η "ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ" ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου
Διαπραγμάτευση, προσφυγικό και αντιμετώπιση της διαπλοκής είναι τα τρία θέματα αιχμής για τη νέα κυβέρνηση, που προτίμησε πάντως να «πατήσει» στην πεπατημένη προηγούμενων κυβερνήσεων: 46 μέλη αποτελούν το (πολυπληθές) υπουργικό σχήμα και με την παραδοχή ότι η προηγούμενη δομή, με τα υπερ-υπουργεία, κάθε άλλο παρά λειτουργική αποδείχθηκε. 
Στα «συν» της κυβέρνησης, η παραμονή, κατόπιν επιμονής του Αλέξη Τσίπρα, του Γιάννη Μουζάλα στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (αντί της Τασίας Χριστοδουλοπούλου...), ενώ στον «πόλεμο» κατά της διαφθοράς, το Μέγαρο Μαξίμουποντάρει πολλά στην αποτελεσματικότητα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Στο οικονομικό επιτελείο, μεγάλες αλλαγές δεν συντελέσθηκαν, με εξαίρεση, την είσοδο τουΓιώργου Χουλιαράκη στο σχήμα, και μάλιστα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πώς θα μοιρασθούν οι ρόλοι δεν έχει ακόμη καταληχθεί -για το σκοπό αυτό συναντήθηκαν χθες βράδυ Αλέξης Τσίπρας, Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης- ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι Υπουργείο παρακολούθησης του Μνημονίου και των δράσεων που απορρέουν από αυτό, τελικώς δεν συστάθηκε. Το ποιος θα παίξει το συντονιστικό ρόλο θα το δούμε προφανώς στη συνέχεια.
Τον τόνο στην κυβέρνηση αυτή δίνουν όμως οι πολιτικές «προσθήκες»: τρία πρώην στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο αναβαθμισμένος στο πρώτο τη τάξει Υπουργείο,Παναγιώτης Κουρουμπλής, και κυρίως η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Μάρκος Μπόλαρης, είναι, χωρίς αμφιβολία, ονόματα που συζητήθηκαν. Άλλοι σύμμαχοι που συμμετέχουν στην κυβέρνηση είναι ο Νίκος Κοτζιάς και ο πολιτικός του φίλος Νίκος Τόσκας: ο τελευταίος αναλαμβάνει το πόστο που μέχρι χθες κατείχε ο Γιάννης Πανούσης (με άλλα λόγια ένας στρατηγός, μαυροσκούφης μάλιστα, στο Υπουργείο της Αστυνομίας).


Ένα από τα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης, ο Νίκος Φίλης, του οποίου οι διπλωματικές ικανότητες θα δοκιμασθούν πότε με τους φοιτητές και εκπαιδευτικούς απέναντι, και πότε με την Εκκλησία. Πρόσωπο -έκπληξη στο ίδιο Υπουργείο, ο πρώην πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης. Ο Ν. Φίλης θα καλύψει το κενό του Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος, μετά τη σφοδρή κριτική που δέχθηκε, μετακινείται στο χώρο του Πολιτισμού.
Υπάρχουν, ακόμη, και εκείνοι που αναβαθμίστηκαν ή παρέμειναν στα πόστα τους: ο Ανδρέας Ξανθός (Υγείας), ο Χρήστος Σπίρτζης (Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), ο Θοδωρής Δρίτσας παρά τις αρχικές ενστάσεις του προφανώς λόγω επικείμενης ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ (Ναυτιλίας) και ο Βαγγέλης Αποστόλου (Αγροτικής Ανάπτυξης).
Νίκος Παππάς και Όλγα Γεροβασίλη θα κρατήσουν, τέλος, τον κρίσιμο τομέα της ενημέρωσης και προβολής του κυβερνητικού έργου


ΠΗΓΗ  NEW POST