Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΣ : ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝΟ
Προς Κυβέρνηση, Περιφερειακή Διοίκηση και Δημοτική Αρχή:
Δε χωράνε αναρμοδιότητες στον ανθρώπινο πόνο

Πριν ακόμη χρησιμοποιηθεί ο χώρος φιλοξενίας  προσφύγων – μεταναστών που βρίσκεται πίσω από το Δημοτικό Νεκροταφείο του Βροντάδου, είχαμε  επισημάνει προς τους κυβερνητικούς ιθύνοντες και  τη δημοτική αρχή την ακαταλληλότητά του (βράχια που κρέμονται, υποτυπώδεις και πρόχειρες εγκαταστάσεις καθαριότητας - ενδιαίτησης) και προπάντων το γεγονός της επαφής με το νεκροταφείο και ό,τι αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται και για  τους πρόσφυγες και για τους συγγενείς των ενταφιασμένων.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού  η ογκώδης μεταναστευτική ροή δεν αφήνει περιθώρια για καλύτερη εξυπηρέτηση από την υπάρχουσα προχειρότατη εγκατάσταση, που αδυνατεί να τους προσφέρει τις απαιτούμενες παροχές υγιεινής ή να προστατέψει τους πρόσφυγες έστω από ένα  μπουρίνι, από το κρύο της νύχτας ή τον καυτό ήλιο.
Πρόβλημα όμως παρουσιάζεται με την ίδια τη χρήση του χώρου, ως χώρου ενταφιασμού, που αντικειμενικά δεν απολαμβάνει της προσοχής που απαιτείται από ανθρώπους διωγμένους και τσακισμένους στο βωμό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και των δουλικών σε αυτούς ελληνικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Στα  πλαίσια του αμοιβαίου σεβασμού, ανεξαρτήτως εθνικότητας, στελέχη μας που επισκέπτονται το χώρο, προσπαθούν (μέσω της αγγλικής γλώσσας) να καταστήσουν σαφές στους πρόσφυγες αφενός την αλληλεγγύη μας, αφετέρου ότι η προστασία του ιερού χώρου είναι αυτονόητη πράξη, είτε αυτή αφορά χριστιανούς είτε μουσουλμάνους, ακόμα κι αν η όποια αβλεψία, δεν αποσκοπεί στην προσβολή των νεκρών, αλλά στην επιβίωσή τους.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια συμμεριζόμαστε το δικαιολογημένο ψυχικό πόνο και ανησυχία των συμπατριωτών μας, αλλά τους καλούμε να δουν τους πραγματικούς ενόχους γι αυτή την κατάσταση, τους πολεμοκάπηλους και το υπηρετικό τους προσωπικό δεξιό, σοσιαλδημοκρατικό ή ψευτοαριστερό. Τους καλούμε να δείξουν αυτοκυριαρχία και αυτοσυγκράτηση όσο κι αν αυτό απαιτεί μεγάλη ψυχική δύναμη. Ας σταθμίσουν την αντίδρασή τους με γνώμονα το γεγονός ότι το ρατσιστικό-φασιστικό  δηλητήριο δεν ωφελεί, προκειμένου να ισορροπήσει μια τέτοια κατάσταση, αφού κι εμείς στο παρελθόν είμαστε πρόσφυγες και υπάρχουν σαφείς κίνδυνοι να ξαναγίνουμε.
Προτείνουμε και απαιτούμε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία είναι και η αρμόδια για τη διαχείριση του παραπάνω απαράδεκτου χώρου αποθήκευσης ψυχών, να  προβεί άμεσα:
1.      Στην κατάργηση του καθόλα ακατάλληλου χώρου φιλοξενίας στο Δημοτικό Νεκροταφείο.
2.      Στη μεταφορά του κέντρου φιλοξενίας σε στεγασμένο χώρο, όπως έχει ανακοινωθεί από τη Δημοτική Αρχή μια και οι πρώτες βροχές βρίσκονται προ των πυλών, επισπεύδοντας εδώ και τώρα Κυβέρνηση και δημοτική αρχή τις διαδικασίες.
3.      Στην καθημερινή επιτήρηση του Δημοτικού Νεκροταφείου  με ενίσχυση των αρμόδιων αρχών και ως προς τη φύλαξη και ως προς τη διεκπεραίωση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων. Επίσης, ενίσχυση με προσωπικό – Δήμος, Περιφέρεια  και αλλού-, που θα  επιλαμβάνεται άμεσα για ζητήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας, ώστε στοιχειωδώς να διατηρείται ένα επίπεδο ανθρώπινης διαβίωσης.
4.      Η δημοτική αρχή να μεριμνήσει για την αντικατάσταση ή συντήρηση των φθαρμένων συρματοπλεγμάτων του νεκροταφείου (υπάρχουν τουλάχιστον δυο τέτοια σημεία).
5.      Στην κατασκευή νέας πόρτας εισόδου στο νεκροταφείο που να είναι ασφαλής.
6.      Στην ανάρτηση δίγλωσσης  πινακίδας (στα αραβικά και αγγλικά) στην είσοδο που να αναφέρει ότι το νεκροταφείο αποτελεί χώρο που χρήζει σεβασμού· η προσωρινή διαβίωση ή η καταστροφή αντικειμένων μέσα σ’ αυτό αποτελεί πράξη που αντί της αλληλεγγύης, πυροδοτεί αντίθετα συναισθήματα.
7.      Σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Χίου να εφιστάται η προσοχή των νεοεισερχομένων προσφύγων στο χώρο φιλοξενίας για την προειδοποίηση της πινακίδας.

Τέλος επειδή η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί ως άλλοθι την κυβερνητική αναλγησία και  κάθε φορά  δηλώνει αναρμόδια για διάφορα θέματα, που τυπικά μπορεί να είναι τέτοια, θεωρούμε ότι επιτέλους πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί αυτό να το δηλώνει, όταν πρόκειται για τον ανθρώπινο πόνο. Οφείλει να παρεμβαίνει στο μέτρο των δυνατοτήτων της σε ΟΛΑ. ΤΩΡΑ, πριν είναι αργά.
Χίος, 22-9-2015

Το Γραφείο Τύπου
της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου