Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Νέα «χαλάρωση» στα capital controls: Μεγαλύτερες αναλήψεις – Περισσότερα χρήματα στο γκισέ


Χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών, που συνοψίζεται σε αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης για επιχειρήσεις αλλά και δυνατότητα μεταφοράς των χρημάτων που δεν πήραν οι πολίτες εντός μιας εβδομάδας τις επόμενες ημέρες, προανήγγειλε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης,μιλώντας στη ΔΕΘ.
Όπως είπε, πιστεύει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει σημαντική χαλάρωση των πιέσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΜΜΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση προωθούνται:
  • η μεταφορά για τις επόμενες ημέρες του ημερήσιου ορίου ανά τράπεζα εφόσον αυτό δεν εξαντλείται (εβδομαδιαίως),
  • η εξυπηρέτηση αιτημάτων εισαγωγών έως 5.000 ευρώ από τις ίδιες τις τράπεζες,
  • το εντατικό «ξεκαθάρισμα» των αιτημάτων που λιμνάζουν στην αρμόδια επιτροπή στην ΤτΕ,
  • η χαλάρωση στη δυνατότητα διαδικτυακών συναλλαγών με το εξωτερικό για αγορά προϊόντων,
  • καθώς και η κωδικοποίηση του πλαισίου των κεφαλαιακών ελέγχων.
Πότε θα αρθούν τα capital controls
«Αν αυτά γίνουν, θα είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι τα capital controls θα έχουν αρθεί στη μεγάλη τους πλειοψηφία μέχρι το τέλος του 2015, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και δεν θα γίνουν άλλες ακροβατικές κινήσεις» σημείωσε.
Κίνητρα
«Θέλουμε να διαμορφώσουμε δυο νέα προϊόντα. Πρώτον, να διευκολύνουμε την εξόφληση δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με τρόπο που δεν θα θίγει την αξία αγοράς των δανείων που οι τράπεζες μεταφέρουν στον ELA. Αν γίνει αυτό, θα έχουμε σημαντική ρευστότητα. Δεύτερον, εξετάζουμε κίνητρα για να επιστρέψουν οι καταθέσεις από τα στρώματα και να αρχίσει η αντιστροφή της αποστράγγισης του τραπεζικού συστήματος» είπε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες, κατά την ομιλία του στο γεύμα που παραθέτει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
«Οξυγόνωση» επιχειρήσεων για να μη δούμε προσφυγικό κύμα
Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιούργησαν οι έλεγχοι κεφαλαίων ο υπουργός υπογράμμισε: «Εμείς είμαστε κυβέρνηση περιορισμένου χρόνου και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) ζουν σε συνθήκες περιορισμένου οξυγόνου. Θέλουμε να δούμε πώς θα ενισχυθεί η οξυγόνωσή τους, ώστε να αποφύγουμε τη μετατροπή τους σε ένα προσφυγικό οικονομικό κύμα».
Κατά τον κ.Χριστοδουλάκη, το βασικό πρόβλημα της χώρας ήταν ότι ρήμαξε το παραγωγικό δυναμικό. «Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Δεν υπάρχει δεξιά, αριστερή και κεντρώα αποεπένδυση. Η αποεπένδυση είναι μία και αντιμετωπίζεται με λεφτά».
Τα λεφτά να πάνε σε επενδύσεις, όχι στα μπαρ της Μυκόνου
O κ.Χριστοδουλάκης επισήμανε ακόμη ότι το δημόσιο χρήμα είναι καλό και χρήσιμο αλλά είναι λίγο. «Η Ελλάδα για να επανέλθει στην παραγωγική δυναμικότητα του 2009 θα χρειαστεί μέχρι το 2020 να γίνουν νέες επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ στη χώρα. Αν είμαστε μάγκες και καταφέρουμε και πάρουμε τα 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, το παλιό και το νέο, λείπουν από τη χώρα 80 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα βρεθούν λεφτάδες, εγχώρριοι και ξένοι, που θα επενδύουν στη χώρα, αντί να πάνε [να ξοδέψουν τα λεφτά τους] στα μπαρ της Μυκόνου” είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τον νέο αναπτυξιακό νόμο επισήμανε: «Εχουμε αποφασίσει ο νέος αναπτυξιακός να στραφεί σε νέες κατευθύνσεις, παρέχοντας σημαντική βοήθεια σε όσους επιχειρήσεις δημιουργούν απασχόληση»





aftodioikisi.gr