Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ: Η ΜΑΡΙΝΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ
Η ΜΑΡΙΝΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ
'Εχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη - Μα πού γύριζες
Ολημερίς τη σκληρή ρέμβη της πέτρας και της θάλασσας
Αετοφόρος άνεμος γύμνωσε τους λόφους.
Γύμνωσε την επιθυμία σου ως το κόκαλο
Κι οι κόρες των ματιών σου πήρανε τη σκυτάλη της χίμαιρας
Ριγώνοντας μ' αφρό τη θύμηση!
Πού είναι η γνώριμη ανηφοριά του μικρού Σεπτεμβρίου
Στο κοκκινόχωμα όπου έπαιζες θωρώντας προς τα κάτω
Τους βαθιούς κυαμώνες των άλλων κοριτσιών
Τις γωνιές όπου οι φίλες σου άφηναν αγκαλιές τα δυοσμαρίνια
- Μα πού γύριζες
Ολονυχτίς τη σκληρή ρέμβη της πέτρας και της θάλασσας
Σου' λεγα να μετράς μες στο γδυτό νερό τις φωτεινές του μέρες
Ανάσκελη να χαίρεσαι την αυγή των πραγμάτων
'Η πάλι να γυρνάς κίτρινους κάμπους
Μ' ένα τριφύλλι φως στο στήθος σου ηρωίδα ιάμβου.
'Εχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη
Κι ένα φόρεμα κόκκινο σαν το αίμα
Βαθιά μες στο χρυσάφι του καλοκαιριού
Και τ' άρωμα των γυακίνθων - Μα πού γύριζες
Κατεβαίνοντας προς τους γιαλούς τους κόλπους με τα βότσαλα
'Ηταν εκεί ένα κρύο αρμυρό θαλασσόχορτο
Μα πιο βαθιά ένα ανθρώπινο αίσθημα που μάτωνε
Κι άνοιγες μ' έκπληξη τα χέρια σου λέγοντας τ' όνομά του
'Οπου σελάγιζε ο δικός σου ο αστερίας
'Ακουσε ο λόγος είναι των στερνών η φρόνηση
Κι ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος
Κι ο ήλιος στέκεται από πάνω του θηρίο ελπίδας
Κι εσύ πιο κοντά του σφίγγεις έναν έρωτα
'Εχοντας μια πικρή γεύση τρικυμίας στα χείλη.
Δεν είναι για να λογαριάζεις γαλανή ως το κόκαλο άλλο καλοκαίρι,
Για ν' αλλάξουνε ρέμα τα ποτάμια
Και να σε πάνε πίσω στη μητέρα τους,
Για να ξαναφιλήσεις άλλες κερασιές
'Η για να πας καβάλα στο μαίστρο.
Στυλωμένη στους βράχους δίχως χτες και αύριο,
Στους κινδύνους των βράχων με τη χτενισιά της θύελλας
Θ' αποχαιρετήσεις το αίνιγμά σου.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ , ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΤΗ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011
ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου, (άρθρο 67, παρ. 5 του Ν. 3852/2010)
Καλείστε να προσέλθετε στη δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου «Μιχ. Βουρνούς» την 1η του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 20.30, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο συνημμένο θέμα της ημερήσιας διάταξης.
Το κατεπείγον της συνεδρίασης έγκειται στο γεγονός ότι η 1η/9/2011 ορίζεται από το Π.Δ/γμα 75/2011, άρθρο 45, παρ. 4 ως καταληκτική ημερομηνία για την εκλογή των εκπροσώπων των Δήμων στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Κλεισσάς Κ. Ηλίας
ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΙΣ 01/09/2011.
ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 38559/2011 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
(Άρθρο 67, Ν.3852/10)
Αρ. θέματος Θέμα
Εισηγητής
1 Εκλογή εκπροσώπων του Δήμου Χίου στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Β. Αιγαίου, (Π.Δ/γμα 75/2011, ΦΕΚ 182/τ.Α/22-8-2011).
κ. Δήμαρχος
Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ "ΒΑΡΒΑΚΕΙΑ 2011" ΣΤΑ ΨΑΡΑ
Ξεκινούν στα Ψαρά οι εκδηλώσεις του πολιτιστικού πενθήμερου Βαρβάκεια 2011 με τα εγκαίνια έκθεσης βιβλίου στον χώρο του πρώην Δημοτικού Ξενώνα που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν δυο θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους (Παρασκευή και Πέμπτη): Παράσταση με παραδοσιακούς χορούς το Σάββατο ενώ τα φετινά Βαρβάκεια θα κλείσουν την Κυριακή με συναυλία του Π. Λύκου και της ορχήστρας του. Διοργανωτής των εκδηλώσεων είναι ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ψαρών «Ο Κ. Κανάρης».
Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Την 24η Αυγούστου 2011 τετραμελής αντιπροσωπεία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης «Το Κάστρο της Χίου: Ένας χαμένος Παράδεισος» πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο και τους συνεργάτες του. Η συζήτηση που έγινε σε θετικό κλίμα επικεντρώθηκε στα παρακάτω θέματα: τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της επισκεψιμότητας του μνημείου, την καθαριότητα και την ανάδειξή του. Εκ μέρους της ομάδας υπογραμμίστηκε ιδιαιτέρως η σημασία που έχει το εν λόγω Κάστρο για τον τουρισμό και τον πολιτισμό της Χίου, επισημάνθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του και τονίστηκε η ανάγκη για επισκευή και αποκατάσταση των τειχών, των προμαχώνων και των μνημείων που αυτό περικλείει, ιδιαιτέρως δε εκείνων που χρήζουν άμεσης φροντίδας. Επιπρόσθετα, κατατέθηκαν οι περίπου 3.000 υπογραφές που έχει συλλέξει μέχρι τώρα η ομάδα με αιτήματα που αφορούν το μνημείο αλλά και τον οικισμό. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι τα μέλη της ομάδας δεν περιορίστηκαν σε θέματα που αφορούν μονάχα το Κάστρο αλλά αναφέρθηκαν και σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρο το νησί στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των υποδομών ενώ επισήμαναν την ανάγκη για ανάδειξη και αύξηση της επισκεψιμότητας των μνημείων της Χίου γενικότερα. Και από τις δύο πλευρές – ομάδας και Υπουργείου- τονίστηκε η ανάγκη να είναι ανοιχτά τα μνημεία που έχουν αποκατασταθεί. Ο Υπουργός και οι συνεργάτες του έδωσαν έμφαση στην ευθύνη που φέρουν και στις δυνατότητες που διαθέτουν οι τοπικοί φορείς για την ανάδειξη και αναστήλωση του Κάστρου και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στον οικισμό του. Ενθαρρυντικό υπήρξε το γεγονός ότι πρότειναν το σχεδιασμό κοινών δράσεων της ομάδας με την 3η Ε.Β.Α. και εγγυήθηκαν για την υποστήριξη αυτών εκ μέρους του Υπουργείου. Επιπλέον, δήλωσαν ότι θα φροντίσουν για την τοποθέτηση πινακίδων που θα παρέχουν πληροφορίες για το κάθε μνημείο και θα σηματοδοτούν διαδρομές. Τέλος, διαβεβαίωσαν τα μέλη της ομάδας ότι θα μεριμνούν για τακτικές αποψιλώσεις και καθαρισμούς στο μνημείο.
Κυριακή 28 Αυγούστου 2011
ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΙΦΙ - ΚΟΦΙΝΑ
Ξεκινούν την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011, στις 8.30 το βράδυ, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια σχεδίου-ζωγραφικής, στην αίθουσα του Εξωραϊστικού- Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Σίφι- Κοφινά. Η αίθουσα βρίσκεται στο γήπεδο του Κοφινά, πίσω από Ναό του Αγ. Ματθαίου
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΑΓΙΑΣΜΑΤΑ
Ο Δήμος Χίου και η ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε. σας προσκαλούν σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία Αγιασμάτων, την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2011, στις 18:30 το απόγευμα, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου ανάπτυξης της περιοχής και των ιαματικών λουτρών.
Κύριος εισηγητής της ημερίδας θα είναι ο κ. Ζήσης Αγγελίδης, Δόκτωρ Υδρογεωλογίας ΑΠΘ, μέλος Δ.Σ. Παγκόσμιας Οργάνωσης Θερμαλισμού – Τουρισμού, με θέμα: «Βιώσιμη αειφόρος ανάπτυξη θερμαλισμού Αγιασμάτων».
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής.
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
ΤΑ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ -πανηγυρι στις 2 Σεπτεμβριου
Τα Αφροδίσια βρίσκονται 55 χλμ από την πόλη της Χίου και 13 χλμ από το χωριό της Βολισσού.
Είναι ένα ωραίο χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά, μέσα στο δάσος, στους πρόποδες της ανατολικής πλευράς του όρους Αμανή.
Χαρακτηριστικό του είναι τα πολλά τρεχούμενα νερά.
Το χωριό πήρε την ονομασία του από την θεά Αφροδίτη. Η πιο επικρατέστερη από τις προφορικές παραδόσεις που σώζονται, κάνει λόγο για έναν Ναό της Αφροδίτης ο οποίος υπάρχει θαμμένος κάτω από το λεγόμενο Δωμάτιο του δασκάλου, ακριβώς κάτω από την εκκλησία του Αγίου Μάμαντος.
Στα Αφροδίσια μπορεί κανείς να επισκεφτεί την εκκλησία του Αγίου Μάμα που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, όπου αξίζει να δει το τέμπλο, το οποίο είναι από τα παλαιότερα τέμπλα που υπάρχουν στο νησί. Έχει υποστεί πολλές καταστροφές και η τελευταία του επισκευή έγινε το 1817. Επίσης στα Αφροδίσια μπορεί να δει κανείς την παλιά πηγή, το παλιό σχολείο και το μνημείο Πεσόντων.
Το πανηγύρι του χωριού είναι στις 2 Σεπτεμβρίου, όπου γιορτάζει ο προστάτης του χωριού Άγιος Μάμμας. Πέρα από το πανηγύρι, μια άλλη σημαντική ημερομηνία είναι η 14η Σεπτεμβρίου, όπου η εκκλησία γιορτάζει την Ύψωση του Τίμιου Σταυρού. Την ημέρα εκείνη, στο εξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού, διοργανώνεται πανηγύρι το οποίο περιλαμβάνει Θεία Λειτουργία και γεύμα.
ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΑ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ
Διήμερο πανηγύρι στα Αφροδισια στις 2 και 3 Σεπτεμβριου με την ορχηστρα Στρουμπακη-Λιγνου!
τηλεφωνα κρατησεων - 6972874561 & 6944182992...
ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ "ΜΕΣΤΟΥΣΙΚΟ ΣΠΙΤΙ"
Εγκαινιάστηκε, παρουσία του Δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη, του αντιδημάρχου Μαστιχοχωρίων Ηλία Κλεισσά και του προέδρου Τ.Σ. Κων∕νου Σχολιάδη, το «Μεστούσικο Σπίτι», το οποίο στεγάζει και εκθέτει είδη και αντικείμενα της καθημερινής ζωής των κατοίκων των Μεστών παλαιότερων γενεών.
Το Μεστούσικο σπίτι δημιουργήθηκε με τη φροντίδα του συλλόγου Μεστούσων και την αγάπη των κατοίκων, που προσέφεραν αντικείμενα γονέων και παππούδων τους, τα οποία δείχνουν σε κάθε επισκέπτη του χωριού τους, την ιστορία, τις ασχολίες και την καθημερινότητα των προγόνων τους.
Για κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να επισκεφτεί το χώρο, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 22710 76345.
ΤΟ ΧΙΑΚΟ ΠΡΟΒΑΤΟ - ΣΠΑΝΙΑ ΦΥΛΗ
Η ΣΠΑΝΙΑ ΦΥΛΗ ΤΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΑΤΟΥ –ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
Περίληψη μελέτης που εκπόνησε η γεωπόνος –πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Ευαγγελία Κωνσταντινίδη , για το Χιακό πρόβατο
«Η ΣΠΑΝΙΑ ΦΥΛΗ ΤΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΑΤΟΥ»
Η σπάνια φυλή του Χιώτικου προβάτου είναι η πιο γνωστή από οποιαδήποτε άλλη φυλή . Στην ηπειρωτική χώρα, ο κύριος όγκος εκτροφής του Χιώτικου πρόβατου είναι η Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα οι νομοί Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης , Ημαθίας και Πέλλας. Μικρός αριθμός ποιμνίων αυτήςτης φυλής, εκτρέφεται και σε άλλες περιοχές της χώρας , όπως π.χ. στη Μαγνησία, Αργολίδα, Θάσο και Δράμα . Ο συνολικός αριθμός των αμιγώς εκτρεφομένων προβάτων της φυλής. εκτιμάται περί τα 6.500. Ωστόσο σε ολόκληρη τη χώρα , εκτρέφονται και ποίμνια με μεγάλο ποσοστό γονιδίων της φυλής.
Αξίζει να σημειωθεί ,ότι έχουν δημιουργηθεί εξαιρετικές μονάδες εκτροφής και αναπαραγωγής της σπάνιας φυλής Χιώτικου πρόβατου , όπως για παράδειγμα η πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή Βαγίων Βοιωτίας «Αμνός Pedigree». Επίσης στον οικισμό Πλατεία, του Δήμου Απολλωνίας στη Θεσσαλονίκη , λειτουργεί τυροκομική και κτηνοτροφική μονάδα «ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ» , που παράγει εκτός των άλλων, βιολογικά γιαούρτια και τυριά , από πρόβατα της σπάνιας φυλής Χίου που είναι ανθεκτικά στις μεταδοτικές ασθένειες και έχουν υψηλές αποδόσεις. Στο σημείο αυτό , πρέπει να αναφερθεί και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός προβατοτρόφων φυλής Χίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» , με έδρα την Ιωνία Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της γενετικής βελτίωσης και την προώθηση των προβάτων φυλής Χίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Σήμερα εκτρέφονται περίπου 16.000 καθαρόαιμα πρόβατα της φυλής, σε εκτροφές του Α.Σ. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», που έχει αναγνωριστεί ως επίσημος φορέας αναπαραγωγής φυλής Χίου , ο οποίος θα καταρτίζει και θα τηρεί το γενεολογικό Βιβλίο των προβάτων της φυλής Χίου και θα καταρτίζει και θα εφαρμόζει πρόγραμμα Γενετικής Βελτίωσης στα πρόβατα της φυλής Χίου, σε όλες τις περιοχές της χώρας . Αντίστοιχες πρωτοβουλίες πρέπει να παρθούν και στο νησί της Χίου, από το οποίο κατάγεται η ομώνυμη φυλή.
Οι προοπτικές για την Ελληνική αιγοπροβατοτροφία είναι ενθαρρυντικές, με την προϋπόθεση καθετοποιημένων και σύγχρονων μονάδων (καλλιέργεια και επεξεργασία ζωοτροφών, παραγωγής γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων). Για την δημιουργία τέτοιων σύγχρονων μονάδων εκτροφής και αναπαραγωγής , υπάρχει δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ενισχύουν σχέδια βελτίωσης της ζωικής παραγωγής ,καθώς και την ανέγερση σταβλικών εγκαταστάσεων , γεγονός που αποτελεί μεγάλο κίνητρο για την ενασχόληση με τον συγκεκριμένο κλάδο. Μια επιχείρηση αναγνώρισης και κατοχύρωσης της Ονομασίας Προέλευσης, θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο για το κρέας όσο και για τα προϊόντα γάλακτος. Ειδικότερα θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος και την τουριστική αξιοποίηση των προϊόντων αυτών (π.χ. μέλι με γιαούρτι από χιώτικο πρόβατο, συσκευασίες πρόβειου γάλακτος και γιαουρτιού με αυτή την ένδειξη κ.α.) ή ακόμη ,την αξιοποίησή του σε αγροτουριστικές μονάδες. Για την ανάκαμψη του κλάδου απαιτείται η άμεση ενίσχυση της πολιτείας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους αιγοπροβατοτρόφους, τόσο από πλευράς επιδοτήσεων και οικονομικών ενισχύσεων, όσο και από πλευράς ισχυροποίησης της αγοράς.
Τα παραγωγικά ζώα αποτελούν φυσικό πόρο από τον οποίο ο άνθρωπος αντλεί οφέλη εδώ και πολλές χιλιετίες
O ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ
Ο Άγιος Φανούριος είναι αναμφίβολα μια άγια, σημαντική νεανική μορφή, που ξεχωρίζει με τον δικό του τρόπο ανάμεσα στους άλλους Αγίους της χριστιανοσύνης, γιατί δεν τιμάται απλώς σε μια μόνον ημερομηνία, αλλά η πίστη των χριστιανών κάνει συχνά τη γνωστή φανουρόπιτα.
Ο Άγιος Φανούριος, που έζησε στα Ρωμαϊκά χρόνια, συγκρούσθηκε τότε θαρρετά με τον κόσμο της ειδωλολατρίας, γιατί το χριστιανικό πνεύμα του θεανθρώπου, δεν του επέτρεπε ν' αρνηθεί τις αναμφισβήτητα ενάρετες αρχές του. Έτσι τα 12 μαρτύρια που υπόφερε ο Άγιος, αποτελούν για μας ένα δυνατό κίνητρο για αντοχή και προσκόλληση στις ηθικές αξίες του χριστιανισμού, για να βγούμε νικητές από ένα αδιάκοπο αγώνα, ενάντια στην απιστία και αδικία της εποχής μας. Ο Άγιος μας δίδαξε με την πραγματική θυσία του, πως εμείς τώρα δεν παλεύουμε βέβαια με στρατοκράτες Ρωμαίους και απαίσιους Αγαρηνούς, αλλά έχομε ν' αντιμετωπίσουμε τις πιο έντεχνα στημένες παγίδες του υλισμού και αθεϊσμού, που προσπαθούν μαζικά να σαρώσουν τις τάξεις των χριστιανών.
Ο Άγιος Φανούριος ακόμα μας δίδαξε, πως το στεφάνι της ενάρετης ζωής δεν κερδίζεται εύκολα, αλλά μόνον με συνεχείς δοκιμασίες, με θάρρος, υπομονή και αντοχή. Επομένως σαν αληθινοί αγωνιστές της πίστεως ας μιμηθούμε την υποδειγματική και άμεμπτη ζωή του Αγίου, για να καταξιωθούμε κάποτε κι εμείς να τιμήσουμε το χριστιανικό όνομα που φέρουμε, όπως κι αυτός επάξια το τίμησε.
Ο Άγιος Φανούριος
1. Γενικά για τη ζωή του
Για την καταγωγή και τη ζωή του Αγίου Φανουρίου δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, επειδή όλα τα στοιχεία της ζωής του χάθηκαν σε καιρούς ανωμαλίας.
Τα μόνα στοιχεία που έχομε αναφορικά με τον Άγιο είναι η εύρεση της εικόνας του, γύρω στα 1500 μ.Χ., σύμφωνα με τα συναξάρια, ή κατ' άλλους γύρω στα 1355-1369 μ.Χ. Άλλοι υποστηρίζουν πως η εικόνα του Αγίου βρέθηκε στη Ρόδο και άλλοι στην Κύπρο.
2. Η εύρεση της εικόνας
Επιστρέφομε στο παρελθόν, όταν οι Αγαρηνοί εξουσίαζαν τη Ρόδο και αποφάσισαν να ξαναχτίσουν τα τείχη της πόλης, που βάρβαρα κατέστρεψαν και κατεδάφισαν στον πόλεμο λίγα χρόνια πριν.
Άρχισαν λοιπόν να στέλλουν εργάτες έξω απ' το νότιο μέρος του φρουρίου και να μαζεύουν πέτρες απ' τα μισογκρεμισμένα σπίτια των κατοίκων, για να ξαναφτιάξουν τα νέα και ισχυρά τείχη της πόλης τους. Ξαφνικά μέσα στα χαλάσματα βρήκαν μια ωραιότατη, αλλά μισοχαλασμένη στη μια πλευρά εκκλησία κι εκεί μέσα βρήκαν ένα σωρό εικόνες, που απ' την πολυκαιρία δεν ξεχώριζαν τις μορφές των Αγίων καθώς και τα γράμματα, που είχανε επάνω τους.
Μια μόνο καταπληκτική εικόνα ξεχώριζε απ' όλες, που ο χρόνος δεν την άγγιξε και παρίστανε ένα νέο ντυμένο σαν στρατιώτης. Ο Μητροπολίτης της Ρόδου Νείλος έτρεξε αμέσως επί τόπου και διάβασε καθαρά το όνομα του Αγίου, που λεγόταν Φανούριος. Συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος, για τη φανέρωση του Αγίου, παρατήρησε, πως ήταν ντυμένος σαν Ρωμαίος στρατιωτικός, κρατώντας στο αριστερό χέρι του ένα σταυρό και στο δεξιό μια αναμμένη λαμπάδα. Ο αγιογράφος ακόμα ολόγυρα της εικόνας ζωγράφισε σε δώδεκα παραστάσεις τα μαρτύρια, που υπόφερε ο Άγιος και, που εξιστορούν ολοφάνερα την όλη ζωή του.
Οι παραστάσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:
Α΄. Ο Άγιος παρουσιάζεται όρθιος μπροστά στο Ρωμαίο ανακριτή του και φαίνεται ν' απολογείται με θάρρος και να υπερασπίζει την χριστιανική πίστη του.
Β΄. Οι στρατιώτες εδώ επεμβαίνουν και χτυπούν με πέτρες στο κεφάλι και στο στόμα τον Φανούριο, για ν' αναγκασθεί να υποκύψει και ν' αρνηθεί τον Κύριο.
Γ΄. Οι στρατιώτες έχουν εξαγριωθεί πια απ' την επιμονή του Φανουρίου, γι' αυτό τον έριξαν κάτω και τον χτυπούν τώρα άγρια με ξύλα και ρόπαλα, για να κάμψουν το ακμαίο ηθικό του.
Δ΄. Ο Φανούριος είναι στη φυλακή κι εκεί βασανίζεται με αποτρόπαιο τρόπο. Φαίνεται εντελώς γυμνός κι οι στρατιώτες ολόγυρα του ξεσχίζουν τις σάρκες του με αιχμηρά σιδερένια εργαλεία. Ο Άγιος υπομένει αγόγγυστα το τρομερό μαρτύριό του.
Ε΄. Ο Φανούριος βρίσκεται και πάλι στη φυλακή και προσεύχεται στον θεό, για να τον ενισχύσει ν' αντέξει μέχρι τέλους τα βασανιστήρια.
ΣΤ΄. Ο Άγιος παρουσιάζεται και πάλιν μπροστά στον Ρωμαίο ανακριτή για ν' απολογηθεί για τη στάση του. Απ' την ατάραχη έκφραση του προσώπου του φαίνεται, πως ούτε τα βασανιστήρια που υπόφερε, ούτε οι μελλοντικές απειλές του τυράννου του εκλόνισαν την πίστη και έτσι απτόητος περιμένει ακόμη χειρότερα μαρτύρια.
Ζ΄. Οι δήμιοι του Φανουρίου με μανία και σκληρότητα καίουν με αναμμένες λαμπάδες το ολόγυμνο σώμα του, που φαίνεται έτσι η ανυπέρβλητη θυσία του για τον Εσταυρωμένο. Ο Άγιος νικά και πάλιν με την αδάμαστη θέληση και καρτερία του στον Κύριο.
Η΄. Εδώ οι άγριοι βασανιστές του χρησιμοποιούν και μηχανικά μέσα για να φθάσουν στο κορύφωμα του μαρτυρίου του. Έχουν δέσει τον Άγιο πάνω σ' ένα μάγκανο κι αυτό σαν περιστρέφεται, του συντρίβει τα κόκκαλα. Υποφέρει εκείνος αγόγγυστα αλλά στο ωραίο πρόσωπό του είναι ζωγραφισμένη ανέκφραστη αγαλλίαση, γιατί υποφέρει για χάρη του Κυρίου.
Θ΄. Ο Φανούριος ρίπτεται σ' ένα λάκκο, για να γίνει βορά άγριων θηρίων κι οι δήμιοί του από πάνω παρακολουθούν να δούνε το τέλος του. Τα θηρία όμως έχουν κυριολεκτικά εξημερωθεί απ' τη χάρη του Θεού, γι' αυτό τον περιτριγυρίζουν ήσυχα σαν αρνάκια και απολαμβάνουν θαυμάσια τη συντροφιά του.
Ι΄. Οι δήμιοί του δεν ικανοποιούνται απ' το προηγούμενο αποτέλεσμα κι έτσι τον βγάζουν απ' τον λάκκο και τον καταπλακώνουν μ' ένα μεγάλο λίθο, βέβαιοι πια πως θα τον αποτελειώσουν. Τίποτε όμως δεν πετυχαίνουνε κι αυτή τη φορά.
ΙΑ΄. Η σκηνή παρουσιάζει τον Άγιο μπροστά σε βωμό, όπου οι δήμιοί του τον προτρέπουν να θυσιάσει, βάζοντας στις παλάμες του αναμμένα κάρβουνα. Ο Φανούριος βγαίνει και απ' αυτή τη δοκιμασία νικητής και αυτό διακρίνεται από ένα διάβολο, που έχει τη μορφή δράκου, που πετά στον αέρα και κλαίει για την αποτυχία του.
ΙΒ΄. Η τελευταία σκηνή είναι το τέλος του μαρτυρίου του, με τον Φανούριο ριγμένο σ' ένα μεγάλο καμίνι να στέκεται όρθιος πάνω σ' ένα σκαμνί και να τον περιζώνουν φλόγες και καπνοί. Ο Άγιος φαίνεται να προσεύχεται αδιάκοπα στον Θεό, χωρίς να εκφράζει κανένα παράπονο ή γογγυσμό κι έτσι άκαμπτος κι ανυποχώρητος πέταξε στα ουράνια, γεμάτος ικανοποίηση για όσα βάσανα υπόφερε για χάρη του Κυρίου.
3. Το χτίσιμο του ναού
Ο Μητροπολίτης τότε του νησιού, ο Νείλος, όταν μελέτησε επισταμένα την εικόνα που βρέθηκε, αποφάνθηκε, πως ο Φανούριος ήταν ένας απ' τους σπουδαιότερους μεγαλομάρτυρες της Πίστεώς μας. Αμέσως έστειλε αντιπροσωπεία στον ηγεμόνα του νησιού και τον παρακαλούσε να του δώσει άδεια για ν' ανακαινίσει την εκκλησία. Όταν όμως ο ηγεμόνας αρνήθηκε, τότε ο Μητροπολίτης μετέβη ο ίδιος προσωπικά στην Κωνσταντινούπολη και κατόρθωσε να εξασφαλίσει απ' τον Σουλτάνο την άδεια που ζητούσε. Επέστρεψε σύντομα στη Ρόδο κι αναστήλωσε το ναό ακριβώς στην παλιά θέση του, έξω από τα τείχη του. Ο ναός σώζεται ως τα σήμερα και αποτελεί από τότε ιερό προσκύνημα όλων των Χριστιανών.
4. Στοιχεία απ' την εύρεση της εικόνας
Βλέποντας την εικόνα του Αγίου Φανουρίου που βρέθηκε στη Ρόδο, εξάγουμε πολλά αξιόλογα στοιχεία που είναι τα ακόλουθα:
1. Σαν διαβάσουμε στην εικόνα το όνομα του Αγίου συμπεραίνομε αμέσως, πως είναι ελληνικής καταγωγής.
2. Επίσης συμπεραίνομε πως οι γονείς του ήταν πολύ ευσεβείς, για να του δώσουν ένα τόσο χριστιανικό όνομα.
3. Ο νέος αυτός ακόμα θα ήταν πολύ μορφωμένος για να γίνει στρατιωτικός.
4. Υπολογίζουμε ακόμα πως τα μαρτύρια του Αγίου Φανουρίου έγιναν τον β' και γ' αιώνα, όταν οι διωγμοί των χριστιανών βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους.
5. Ο Φανούριος ολοφάνερα αποδεικνύεται πως ήταν Μεγαλομάρτυρας απ' τα πολλά και φοβερά μαρτύρια που υπέφερε.
6. Βεβαιωνόμαστε επίσης πως ετιμάτο απ' τους πιστούς χριστιανούς απ' τα χρόνια του μαρτυρίου του σε χριστιανικούς ναούς, για να βρεθεί μάλιστα ένας τέτοιος ναός και στη Ρόδο.
7. Απ' την απεικόνιση του Αγίου φαίνεται πως ο Φανούριος μαρτύρησε σε νεαρά
ηλικία.
5. Θαύματα του Αγίου
Ο Άγιος Φανούριος έκανε αρκετά θαύματα στους πιστούς που επικαλούνται το όνομά του κι ένα απ' αυτά είναι το ακόλουθο:
Σε μια περίοδο της ιστορικής ζωής της η Κρήτη ήταν υποδουλωμένη στους Λατίνους (1204 - 1669 μ.Χ.), που είχαν δικό τους Αρχιεπίσκοπο και γι' αυτό προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να παρασύρουν τους κατοίκους του νησιού στον Καθολικισμό (Παπισμό).
Έτσι οι Λατίνοι πήρανε σαν καταπιεστικό μέτρο ενάντια στην Ορθοδοξία να μην επιτρέπουν να χειροτονούνται ιερείς στην Κρήτη, οπότε οι Κρητικοί αναγκάζονταν να μεταβαίνουν στο νησί Τσιρίγο (Κύθηρα) για να χειροτονηθούν ιερείς από Ορθόδοξο Αρχιερέα, που έδρευε εκεί.
Κάποια εποχή λοιπόν ξεκίνησαν απ' την Κρήτη τρεις διάκονοι για το Τσιρίγο κι αφού χειροτονήθησαν εκεί ιερείς, επέστρεφαν τρισευτυχισμένοι στο πολύπαθο τότε απ' τη σκλαβιά νησί τους. Κατά κακή τους τύχη Αγαρηνοί πειρατές τους συνέλαβαν στο πέλαγος, τους μετέφεραν στη Ρόδο, όπου τους πώλησαν σε τρεις διαφορετικούς Αγαρηνούς αφέντες.
Η θέση των τριών ιερέων ήταν αξιοθρήνητη κι όμως μια γλυκειά προσμονή ήλθε να γλυκάνει το πικρό παράπονό τους. Μάθανε πως στη Ρόδο ο Άγιος Φανούριος θαυματουργούσε και σ' αυτόν στήριξαν τις ελπίδες τους κι ολοένα προσεύχονταν και τον επικαλούνταν ο καθένας τους ξεχωριστά, για να τους λυτρώσει απ' την σκληρή αιχμαλωσία στους μιαρούς Αγαρηνούς.
Ζήτησε, λοιπόν, ο κάθε ιερέας, χωρίς να συνεννοηθούν μεταξύ τους, απ' τον αφέντη του, να του δώσει άδεια να μεταβεί στην εκκλησία για να προσκυνήσει την εικόνα του Αγίου Φανουρίου. Πήρανε κι οι τρεις τους μ' ευκολία την άδεια, προσκύνησαν μ' ευλάβεια την εικόνα του Αγίου βρέχοντας τη γη με τα δάκρυά τους γονατιστοί σαν προσεύχονταν και με όλη τη δύναμη της ψυχής τους παρακαλούσαν τον Άγιο Φανούριο να μεσολαβήσει για να γλυτώσουν πια απ' τα χέρια των Αγαρηνών.
Αφού οι ιερείς αναχώρησαν, ανακουφισμένοι απ' τον πόνο τους, ο Άγιος Φανούριος παρουσιάστηκε τη νύχτα και στους τρεις αφέντες τους και τους διέταξε να ελευθερώσουν τους σκλάβους ιερείς τους, διαφορετικά θα τους τιμωρούσε σκληρά. Οι Αγαρηνοί όμως άρχοντες θεώρησαν την επέμβαση του Αγίου σαν κάποια μαγεία, γι' αυτό αλυσόδεσαν τους σκλάβους τους κι άρχισαν να τους βασανίζουν με χειρότερο τρόπο.
Την άλλη όμως νύχτα ο Άγιος Φανούριος επέμβηκε πιο αποτελεσματικά, έλυσε τους τρεις ιερείς απ' τα δεσμά τους και τους υποσχέθηκε, πως θα τους ελευθέρωνε από τους Αγαρηνούς την άλλη μέρα. Φανερώθηκε και πάλι στους Αγαρηνούς και τους απείλησε αυτή τη φορά, πως αν δεν ελευθέρωναν το πρωί τους ιερείς, θα μεταχειριζότανε σκληρά μέτρα γι' αυτούς.
Το άλλο πρωί οι Αγαρηνοί αισθάνθησαν την τιμωρία, γιατί έχασαν όλοι το φως τους και το κορμί τους έμεινε παράλυτο. Έτσι αναγκάσθησαν τότε να συμβουλευτούν τους συγγενείς τους, για να συζητήσουν το κακό που τους βρήκε. Όλοι δε οι άρχοντες αποφάσισαν να καλέσουν τους τρεις ιερείς, μήπως μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Οι ιερείς την μόνη απάντηση που έδωσαν ήταν, πως αυτοί θα παρακαλούσαν τον Θεό τους κι Εκείνος θα αποφάσιζε.
Την τρίτη νύχτα παρουσιάστηκε πάλι ο Άγιος Φανούριος στους Αγαρηνούς και τους ανακοίνωσε πως αν δεν έστελναν οι τρεις άρχοντες γραπτώς στο ναό του τη συγκατάθεση τους για την απελευθέρωση των ιερέων, δεν θα ξανάβρισκαν πια την υγεία τους. Οι Αγαρηνοί τότε θέλοντας και μη έγραψαν το γράμμα που ζήτησε ο Άγιος Φανούριος και δήλωναν απερίφραστα, πως παραχωρούσαν, στους τρεις ιερείς την ελευθερία τους. Αυτές οι δηλώσεις τους κατατέθηκαν στον ιερό ναό του Αγίου.
Πριν ακόμα επιστρέψει η αντιπροσωπεία των Αγαρηνών απ' το ναό, οι τυφλοί και παράλυτοι άπιστοι έγιναν εντελώς καλά με το θέλημα του Αγίου. Οι πλούσιοι Αγαρηνοί έδωσαν στους τρεις ιερείς όλα τα έξοδα του ταξιδιού τους κι αυτοί πριν αναχωρήσουν κατέφυγαν στην εκκλησία, και αφού ευχαρίστησαν τον Άγιο για την απελευθέρωσή τους, αντέγραψαν πιστά την εικόνα του Αγίου Φανουρίου και την πήραν στην Κρήτη, όπου την τιμούσαν κάθε χρόνο με δοξολογίες και λιτανείες.
6. Η πίτα του Αγίου Φανουρίου
Η μεγάλη τιμή που τρέφουν οι χριστιανοί στον Άγιο Φανούριο, έγινε αιτία να δημιουργηθεί στο λαό το παραδοσιακό έθιμο της πίττας του Αγίου ή καλύτερα της φανουρόπιτας.
Η πίτα συνήθως είναι μικρή και στρογγυλή και γίνεται από καθαρό αλεύρι, ζάχαρη, κανέλλα, λάδι κι αφού όλα αυτά τα υλικά ανακατευθούν, ζυμώνονται, μπαίνουν σε στρογγυλή φόρμα και η πίττα ψήνεται σε μέτρια θερμοκρασία στο φούρνο.
Η πίτα γίνεται για να φανερώσει ο Άγιος σε κάποιον ένα χαμένο αντικείμενο, κάποια δουλειά αν ένας είναι άεργος, κάποια χαμένη υπόθεση, την υγειά σε κάποιο άρρωστο και άλλα παρόμοια.
Η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του στις 27 Αυγούστου.
ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ήχος δ΄. Βασίλειον διάδημα
Ουράνιον εφύμνιον εν γη τελείται λαμπρώς, επίγειον πανήγυριν νυν εορτάζει φαιδρώς Αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις, ευφημούσι τους άθλους, κάτωθεν Εκκλησία την ουράνιον δόξαν. ην εύρες πόνοις και άθλοις τοις σοις, Φανούριε ένδοξε.
ΚΟΝΤΑΚΙΟΝ
Ήχος γ΄. Η Παρθένος σήμερον
Ιερείς διέσωσας αιχμαλωσίας αθέου και δεσμά συνέθλασας δυνάμει Θεία, Θεόφρον, ήσχυνας τυράννων θράση γενναιοφρόνως, ηύφρανας Αγγέλων τάξεις Μεγαλομάρτυς, δια τούτο σε τιμώμεν, θείε οπλίτα, Φανούριε ένδοξε.
ΜΕΓΑΛΥΝΑΡΙΟΝ
Τους ασπαζομένους την σην σεπτήν εικόνα εν πίστει και αιτούντας σην αρωγήν, Μάρτυς, κληρονόμους της Θείας Βασιλείας, Φανούριε, λιταίς σου πάντας ανάδειξον.
ΧΟΡΩΔΙΑ ΧΙΟΥ : ΝΕΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Η Χορωδία Χίου ανακοινώνει ότι η νέα χορωδιακή χρονιά αρχίζει από τις 8 Σεπτεμβρίου. Οι πρόβες της χορωδίας διεξάγονται κάθε Πέμπτη από τις 8.00 μ.μ. έως τις 10.00 μ.μ. στα γραφεία της χορωδίας στην οδού Βενιζέλου 73.
Για εγγραφές νέων μελών και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 6945210060 (Ευάγγελος Μανάρας), 6972250813 (Κώστας Χαλιορής) και 6944701416 (Γιώργος Ράγκος)
Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011
Ο ΑΦΑΝΗΣ ΝΑΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...
Εκεί σπάροι και πέρκες
ανεμόδαρτα ρήματα
ρεύματα πράσινα μες στα γαλάζια
όσα είδα στα σπλάχνα μου ν' ανάβουνε
σφουγγάρια, μέδουσες
με τα πρώτα λόγια των Σειρήνων
όστρακα ρόδινα με τα πρώτα μαύρα ρίγη...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα μαύρα ρίγη...
Εκεί ρόδια, κυδώνια
θεοί μελαχροινοί, θείοι κ' εξάδελφοι
το λάδι αδειάζοντας μες στα πελώρια κιούπια.
Και πνοές από τη ρεμματιά ευωδιάζοντας
λυγαριά και σχίνο
σπάρτο και πιπερόριζα
με τα πρώτα πιπίσματα των σπίνων
ψαλμωδίες γλυκές με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα-πρώτα Δόξα Σοι!..
Εκεί δάφνες και βάγια
θυμιατό και λιβάνισμα
τις πάλες ευλογώντας και τα καριοφίλια
στο χώμα το στρωμένο με τ' αμπελομάντιλα ,
κνίσες, τσουγκρίσματα
και Χριστος Ανέστη
με τα πρώτα σμπάρα των Ελλήνων!
Αγάπες μυστικές με τα πρώτα λόγια του Ύμνου...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα λόγια του "Υμνου !..
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΤΡΙΗΡΩΝ , ΑΝΑΖΗΤΑ ΧΩΡΟ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ
γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ---
Μία σπάνια συλλογή, δημιουργημένη από χιώτικα χέρια, περιμένει την τοποθέτησή της σε χώρο όπου θα αναδειχθεί, προβάλλοντας την Χίο και την ναυτική της ιστορία. Πρόκειται για 18 αντίγραφα αρχαίων τριηρών, δουλεμένα ένα -ένα στο χέρι από τον κ. Γιώργο Μορόμαλο , ο οποίος κατανάλωσε ατέλειωτες εργατοώρες για να τις δημιουργήσει. Η πρωτοτυπία δεν έγκειται μόνο στην αρτιότητα της κατασκευής που ο καλλιτέχνης θέλησε να προσδώσει ακολουθώντας πιστά τις ιστορικές λεπτομέρειες , αλλά και στην σπανιότητά της, γιατί αντίγραφα τριηρών υπάρχουν μόνο ένα- δύο σε ναυτικά μουσεία.
Το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης κ. Μορόμαλος, θέλησε να ασχοληθεί μ’ αυτή τη δύσκολη και επίπονη εργασία που απαιτεί πέρα από την τεχνική και θεωρητικές ιστορικές γνώσεις, ανεβάζει ακόμα περισσότερο την αξία των έργων του.
Είναι γνωστό από τα βιβλία της ιστορίας ότι « Η Tριήρης ήταν ταχύτατο αρχαίο κωπήλατο πολεμικό πλοίο, του οποίου ο τύπος εξελίχθηκε στον αρχαίο Ελλαδικό χώρο (αρχικά στην Κόρινθο, σύμφωνα με την παράδοση) από την διήρη, που ήδη κυριαρχούσε στις Ελληνικές αποικίες της Μ. Ασίας, στην Κύπρο και τη Φοινίκη.
Από βιβλία της Ιστορίας πληροφορούμεθα ότι : «τριήρης μπορούσε να κινηθεί με τα ιστία της, την κωπηλασία ή και με συνδυασμό των παραπάνω, όταν υπήρχε λόγος.
Ως πολεμικό πλοίο ήταν κατασκευασμένη να έχει ως κύριο μέσον πρόωσης τα κουπιά (οι κώπες) και βοηθητικά τα ιστία (πανιά) που κατά κανόνα ήταν τετράγωνα ή περισσότερο τραπεζοειδή, εκ των οποίων το κυριότερο φέρονταν επί κεραίας στον μεγάλο ιστό (κατάρτι) που ήταν στο μέσον του σκάφους, ενώ το μικρότερο φέρονταν σε κεκλιμένο ιστό ,πρώραθεν του κυρίου που ονομαζόταν «ακάτιος». Τα πανιά αυτά χρησιμοποιούνταν μόνο και εφόσον έπνεαν «ούριοι άνεμοι», δηλαδή από τη πρύμνη ή από το ισχίο του σκάφους. Ήταν δε τελείως ακατάλληλα για πλεύση «κατά την εγγυτάτην», κοινώς «όρτσα» ή σε πλαγιοδρομία. Υπήρχαν ακόμη δύο ειδών ιστία ,τα μεγάλα. που χρησιμοποιούνταν για μεγάλες πλεύσεις και τα μικρά που χρησιμοποιούνταν όταν ο άνεμος ήταν ισχυρός και ως βοηθητικά στις ναυμαχίες, κατά τις οποίες τα μεγάλα ήταν πάντα διπλωμένα ή είχαν αφαιρεθεί από πριν.
Ο Αριστοτέλης τη χαρακτήρισε «κωπηλατική μηχανή». Είχε 170 κουπιά, ενώ αν ήταν μονόκροτη με ίσο μήκος, θα είχε μόνο 54. Αυτό επιτυγχάνονταν με την κατάλληλη διάταξη των σειρών των κουπιών σε τρία διαφορετικά επίπεδα, αλλά σχετικά κοντινά μεταξύ τους, για να αποφευχθεί το υπερβολικό μήκος κουπιών για το ανώτατο επίπεδο.»
Σχετικά με τον ρόλο των τριηρών ανατρέχοντας πάλι σε ιστορικές πηγές, διαβάζουμε: «Οι τριήρεις ήταν πολεμικά πλοία, είχαν δηλαδή το καθήκον να μάχονται με εχθρικές ναυτικές μονάδες και να τις εξουδετερώνουν, συνήθως πολλές μαζί, οργανωμένες σε μοίρες και στόλους.
Η πιο απλή και συνηθισμένη αποστολή τους ήταν να περιπολούν κατά μήκος των ακτών της κρατικής οντότητας που αποκαλούσαν πατρίδα και να αποτρέπουν εχθρικές ενέργειες κατά των ακτών αυτών και των φίλιων εμπορικών και αλιευτικών σκαφών.
Αντίθετα, μπορούσαν να αναλάβουν το ρόλο των επιδρομικών κατά εχθρικής ακτής, καταδιώκοντας ή και καταβυθίζοντας την εχθρική εμπορική ναυτιλία και αποβιβάζοντας αγήματα επιδρομών στην ξηρά. Το μικρό βύθισμα έκανε την τριήρη ικανή να πλέει σχεδόν μέχρι την εχθρική ακτή, ευνοώντας την αποβίβαση των επιδρομικών αγημάτων.»
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ- ΠΙΣΤΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΡΟΜΑΛΟΥ
Η συλλογή αυτή , χρειάζεται ένα μέρος για να στεγαστεί και να αναδειχθεί. Ο καλλιτέχνης κ. Μορόμαλος σκοπεύει να τοποθετήσει τα πλοία του μέσα σε γυάλινες προθήκες- βιτρίνες, αλλά δεν έχει επαρκή χώρο για να στεγάσει όλη αυτή την ξεχωριστή δουλειά .Απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, να του παραχωρηθεί χώρος μόνιμης έκθεσης, -δεν ζητά τίποτε άλλο- και να αποκτήσει το νησί μας ένα επιπλέον πολιτισμικό στοιχείο ,το οποίο θα είναι και επισκέψιμο
ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΝΕΑ ΜΟΝΗ
Πανηγυρίζει την Τρίτη, 23/8, ημέρα απόδοσης κοιμήσεως της Θεοτόκου, η ιστορική Ιερά Νέα Μονή. Τη ∆ευτέρα, στις 7.00 µ.µ. θα τελεστεί Μέγας Εσπερινός και την Τρίτη το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μηθύµνης κ. Χρυσοστόμου τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα ψαλούν τα «Εγκώµια» και θα προσφερθεί στους προσκυνητές το παραδοσιακό ρεβυθοπίλαφο
ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ Τ' ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ
ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ πήγα στα Καρδάμυλα για δουλειά και πετάχτηκα με τη φωτογραφική μηχανή μέχρι τον Άγιο Γιώργη στον Αμπελοκόπη να δω το καμπαναριό γιατί στενός μου φίλος με πληροφόρησε πως βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Πράγματι το υπέροχο αυτό μνημείο αρχιτεκτόνημα που είναι και σήμα κατατεθέν για τα Άνω Καρδάμυλα είναι σε θλιβερή και επικίνδυνη κατάσταση.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΣΣΑΣ
Κυριακή 21 Αυγούστου 2011
Σάββατο 20 Αυγούστου 2011
ΤΟ ΛΩΒΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ
Eνα μνημείο του 14ου αιώνα που σβήνει παραδομένο στην εγκατάλειψη είναι το λωβοκομείο της Χίου. Η Σπιναλόγκα του Βορείου Αιγαίου, άγνωστη στο ευρύ κοινό, σπουδαίος πολιτιστικός θησαυρός και υπόμνημα μακράς ιστορίας, εκπέμπει σήμα κινδύνου εδώ και χρόνια.
Το αρχιτεκτονικό στολίδι που φιλοξένησε το μακροβιότερο υγειονομικό ίδρυμα στον ελλαδικό χώρο και πρόσφερε ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς καταρρέει αφημένο εδώ και χρόνια στη μοίρα του.
Προσωπικά αντικείμενα των αρρώστων, είδη εξοπλισμού, αρχεία και ιατρικά είδη σαπίζουν εντός των κτιρίων ή γίνονται λεία στα χέρια επιτηδείων.
Το παλιό λωβοκομείο ρημάζει στην αδιαφορία
Για περισσότερους από έξι αιώνες το λωβοκομείο άνοιγε την αγκαλιά του σε χανσενικούς και η λειτουργία του διεκόπη μόνο μεταξύ των ετών 1822 και 1835, όταν το νησί ερήμωσε λόγω της Μεγάλης Σφαγής.
Σχεδόν πενήντα χρόνια αργότερα, το 1881, καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό που έπληξε τη Χίο, ενώ στην αυγή του 20ού αιώνα και με τη συνδρομή της Λονδινείου Επιτροπής και ευπόρων Χίων που ζούσαν στη βρετανική πρωτεύουσα και το Παρίσι, κατασκευάστηκαν εκ θεμελίου οι υπερσύγχρονες για την εποχή εγκαταστάσεις που στέγασαν για νοσηλεία 250 ασθενείς.
Πρόκειται για 16 περίπτερα, τα δεκατέσσερα εκ των οποίων αποτελούνται από δύο δωμάτια και τα δύο εξ αυτών από ένα. Κάθε δύο περίπτερα μοιράζονταν κοινόχρηστους χώρους εξυπηρέτησης όπως κουζίνα και τουαλέτα.
Το ίδρυμα συνιστούσε πρωτοπορία τόσο από άποψη υλικών ανέσεων και τεχνολογικού εξοπλισμού όσο και από άποψη επιπέδου της ιατρικής έρευνας που διεξαγόταν στις εγκαταστάσεις του. «Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι διέθετε μαρμάρινους λουτήρες, με ζεστό νερό, ξεχωριστούς για άνδρες και γυναίκες ασθενείς και σύστημα θέρμανσης, κάτι πρωτοποριακό για την εποχή.
Τα οικήματα είχαν αλεξικέραυνο, έγινε ειδική κατασκευή για την προμήθεια άφθονου νερού και αποχετευτικού δικτύου, ενώ κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τον εξοπλισμό είχαν εισαχθεί από την Αγγλία.
Επίσης, οι ασθενείς συμμετείχαν ως βάση δεδομένων σε επιστημονικές εργασίες που πραγματοποιούνταν από το 1880 και μετά» λέει ο ιατρός ρευματολόγος κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, διδάκτορας Ιστορίας της Ιατρικής, ο οποίος έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή με θέμα «Προνοιακά και νοσηλευτικά Ιδρύματα στη Χίο των αρχών του 20ού αιώνα».
Διασώζονται
«Τα οικήματα που διασώζονται έχουν χτιστεί το 1909», εξηγεί ο κ. Μιχαηλίδης. «Βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση με τις εξωτερικές όψεις να διασώζονται ανέπαφες. Δεν έχουν, όμως, δεχτεί οποιαδήποτε συντήρηση από το 1959, οπότε το λωβοκομείο έπαψε να λειτουργεί και οι εναπομείναντες ασθενείς -8 στον αριθμό- μεταφέρθηκαν στο θεραπευτήριο Λοιμωδών Νόσων στην Αγία Βαρβάρα. Ως εκ τούτου το κτίριο, ένα πανέμορφο νεοκλασικό σπάνιας αρχιτεκτονικής, έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα».
Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται επίσης ο ναός του Αγίου Λαζάρου, ο οποίος έχει ανακαινιστεί από τον σύλλογο που συστήθηκε για την προστασία του και η εκκλησία της Αγίας Υπακοής, η οποία έχει γκρεμιστεί από τον Εγκέλαδο του 1881.
«Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι εντός των εγκαταστάσεων υπάρχουν ακόμη κλίνες, είδη ιματισμού, αρχεία, ιατρικά εργαλεία και μηχανήματα, ενώ στο ιατρείο υπάρχουν ακόμη φιαλίδια με τα φάρμακα που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί», συνεχίζει ο κ. Μιχαηλίδης. «Ομως όλα αυτά λεηλατούνται καθημερινά».
Κάτοικοι
Να μετατραπεί σε μουσείο
Η πλούσια κληρονομιά που έχει αφήσει η λειτουργία του Λωβοκομείου τόσο σε υλικά αγαθά όσο και σε ιστορική μνήμη ωθούν τους πολίτες της Χίου και τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει σχετική επιτροπή, να ζητούν τη μετατροπή του χώρου σε μουσείο με την απαραίτητη φροντίδα.
Ο κ. Μιχαηλίδης προσθέτει πως «αυτό θα είχε ιδιαίτερη αξία, καθώς το λωβοκομείο δεν ήταν μια αποθήκη ψυχών όπως η Σπιναλόγκα, αλλά ένας χώρος νοσηλείας ασθενών. Ηταν ίδρυμα περίθαλψης, με ιατρείο και γιατρούς που πληρώνονταν από την Κοινότητα Χίων, ένας χώρος όπου εφαρμόστηκαν θεραπείες και γράφτηκε ιστορία»...
Το χρονικό: Χτίστηκε το 1378 από τους Γενοβέζους
Από ανάχωμα στη λέπρα, στον σεισμό και στην ανακαίνιση
Χτισμένο από τους Γενοβέζους το 1378 μ.Χ. το λωβοκομείο της Χίου είχε ως σκοπό να ανακόψει την εξάπλωση της λέπρας η οποία έβλαπτε τα οικονομικά συμφέροντα των κατακτητών.
Αλλωστε, όπως εξηγεί στη διατριβή του ο κ. Μιχαηλίδης, λόγω της κομβικής θέσης που διατηρούσε η Χίος στις θαλάσσιες οδούς επικοινωνίας και εξαιτίας του εμπορικού της ρόλου, η νοσηρότητα ήταν πολύ υψηλή στην τοπική κοινωνία ήδη από τον 10ο αιώνα.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η λειτουργία του λεπροκομείου συνεχίστηκε ακατάπαυστα, με αποτέλεσμα προεπαναστατικά ο αριθμός των οικημάτων του να φτάνει σε αριθμό τα 30 με δυνατότητα φιλοξενίας 150 ασθενών.
Κατά την καταστροφή του 1822, όλοι οι τρόφιμοι του ιδρύματος σφαγιάστηκαν πλην πέντε ασθενών οι οποίοι διεσώθησαν κρυμμένοι σε στοά μέσα από την οποία διέρχεται το ποτάμι που περνά μπροστά από την εκκλησία της Παναγίας. Τα επόμενα χρόνια το Λωβοκομείο γνώρισε άνθηση, με αλλεπάλληλες ανακαινίσεις, διαμόρφωση των κήπων του, φιλοξενία ασθενών από άλλα μέρη της Ελλάδας και την αδιάλειπτη συνδρομή των εύπορων Χίων.
Αναθεμελίωση
Το 1909, ύστερα από τον όλεθρο του σεισμού και έπειτα από σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, το ίδρυμα αναθεμελιώθηκε με σχέδια του μηχανικού Ιωάννη Μπερικέτη.
Το 1933 το Λωβοκομείο περιελάμβανε 14 περίπτερα, εστιατόριο, μαγειρείο, αποθήκη, 2 λουτρά, πλυντήριο, τον ιερό ναό του Αγίου Λαζάρου και νεκροταφείο, όπου όσοι απεβίωναν θάβονταν σε ανώνυμους αριθμημένους τάφους για λόγους κοινωνικού στιγματισμού.
Ιδιοκτησιακό
Εργασίες που δεν έγιναν ποτέ
Αρκετά περιπεπλεγμένο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λωβοκομείου, το οποίο αποτελεί ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου. Τα οικήματα και η ακίνητη περιουσία του ανήκουν στον Οίκο Αγάπης, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου πρόεδρος είναι ο εκάστοτε δεσπότης Χίου. Πριν από λίγα χρόνια ο Οίκος Αγάπης υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Χίου, για να πραγματοποιηθούν ορισμένες εργασίες οι οποίες δεν ξεκίνησαν ποτέ. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης με δήλωσή του στο «Εθνος» σημείωσε τα εξής: «Ο χώρος είναι γεμάτος σκουπίδια, ενώ γίνονται συνεχώς κλοπές ακόμη και από πέτρες ή μάρμαρα. Επειδή τα κτίρια αυτά βρίσκονται σε καλό σημείο, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για φοιτητική εστία ή λέσχη του Πανεπιστημίου, σε περίπτωση που περισσέψουν κάποια κονδύλια από αυτά που είχε υποσχεθεί η Περιφέρεια στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή για επεμβάσεις σε άλλες περιοχές της Χίου».
Κατερίνα Ροββά
εθνοσ
ΣΠΑΡΤΑ ΚΑΙ ΧΕΡΙΣΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
Το σπαρτο είναι ενα φυτο που είναι διαδεδομένο στη Βόρεια Χίο και το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν χερίσια μακαρόνια
Μακαρονια Χερισια
(Απο το βιβλιαρακι Χιωτικες Παραδοσιακες Συνταγες που κυκλοφορησε το 1998 το Γυμνασιο--Λυκειο Καλλιμασσιας)
1 κιλο αλευρι
1/2 φλυτζανι λαδι
1/2 κουταλια της σουπας αλατι
κλαδακια σπαρτου
Σε μια λεκανη βαζουμε το αλευρι, το λαδι και το αλατι.
Ριχνουμε χλιαρο νερο (οσο σηκωσει) και ζυμωνουμε μεχρι να γινει η ζυμη σφιχτη.
Παιρνουμε ενα κλωναρι μακρυ σπαρτου και κοβουμε βωλαρακια ζυμη.
Τα τριβουμε γυρω στο σπαρτο στο τραπεζι, και μετα βγαζουμε το σπαρτο και στο μακαρονι μενει η τρυπα.
Τα απλωνουμε σε τριχιες η κοσκινα για να στεγνωσουν και την αλλη μερα ειναι ετοιμα.
Για να τα μαγειρεψουμε τα ριχνουμε σε βραστο αλατισμενο νερο.
Τα σερβιρουμε με σκετη σαλτσα ντοματα και τριμενο ξερομυζηθρο
Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ ΣΤΟ ΜΥΡΣΙΝΙΔΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
Δέσποινας Ψώρρα-Λούρου
Βγαίνοντας από τον οικισμό του Βροντάδου και προχωρώντας προς την Λαγκάδα καθώς ατενίζουμε τις όμορφες ακτές, ξεπροβάλλει σαν να υπήρχε από πάντα εκεί πάνω στα βράχια, το Μοναστήρι της Μυρτιδιώτισσας. Την ιερά μονή Μυρσινιδίου την ίδρυσε ο ιερομόναχος Χριστόφορος Σερέμελης βάζοντας εκεί την εικόνα που είχε βρει κοντά στη θάλασσα. Τον Ιούλιο του 1887 έκτισε αρχικά πάνω στο βράχο έναν ευκτήριο οίκο. Επειδή όμως προσέρχονταν αρκετοί μοναχοί για να μείνουν εκεί συνέχισε να κτίζει κελιά και τελικά ο ευκτήριος οίκος διαμορφώθηκε σε μονή. Το1897 άρχισε η οικοδόμηση του Ναού η οποία τελείωσε σε τρία χρόνια. Ο μοναχός Χριστόφορος συνάντησε αρκετές δυσκολίες από τις τουρκικές αρχές, παρόλα αυτά όμως συνέχισε και διεκπαιρέωσε το έργο του. Ο Ναός της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας ολοκληρώθηκε και τα εγκαίνια τελέστηκαν στις 4 Ιουλίου του 1900 από τον τότε Μητροπολίτη Χίου Κωνσταντίνο Δεληγιάννη. Ο Χριστόφορος εν τω μεταξύ χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης και έγινε Ηγούμενος της Μονής συνεχίζοντας το έργο του. Ίδρυσε βιβλιοθήκη στη Μονή που περιελάμβανε αξιόλογα έγγραφα καθώς και βιβλία. Επίσης φρόντισε να κτιστεί ο Ναός του Αγίου Χριστόφορου στον περίβολο της Μονής. Το μοναστήρι ήταν μια ανοιχτή αγκαλιά για τους ταλαιπωρημένους από τους Τούρκους αλλά και από το σεισμό του1881 ανθρώπους. Το 1898 με κτητορική πράξη που έγινε στη Μητρόπολη Χίου, παραχωρήθηκαν στη μονή, ο Ναός των Αγίων Αναργύρων Λαγκάδας ως μετόχι και ο Ναός του Αγίου Μακαρίου στο Βροντάδο. Μετά το θάνατο του ηγουμένου Χριστόφορου Σερέμελη το 1921 τον διαδέχτηκε ο Αμβρόσιος Μίχαλος που βρισκόταν από μικρή ηλικία κοντά του. Ο ηγούμενος Αμβρόσιος συνέχισε με ζήλο το έργο του προκατόχου του, αγόρασε μάλιστα από την κοινότητα του Βροντάδου την γύρω περιοχή, με σκοπό να καλλιεργήσει τη γη για να μπορούν να διαβιώνουν οι μοναχοί αλλά και να έχει κάποια έσοδα η μονή. Επίσης αναβάθμισε την βιβλιοθήκη συγκεντρώνοντας καθετί που αφορούσε τη Χίο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και με το φιλανθρωπικό του έργο και με τη βοήθεια του στην Εθνική Αντίσταση. Στο Μερσινίδι βρήκαν παρηγοριά πολλές εξαθλιωμένες από τον πόλεμο και την κατοχή, οικογένειες. Ο ηγούμενος Αμβρόσιος βοήθησε πολύ κόσμο να περάσει στα παράλια της Μικράς Ασίας αλλά και πολλούς συμμάχους στρατιώτες και αξιωματικούς για να μπορέσουν να φτάσουν στη βάση τους και να ενωθούν με το συμμαχικό στρατό. Πέθανε το1948 αφήνοντας ένα πραγματικά μεγάλο έργο πίσω του. Έτσι τον διαδέχτηκε ο ιερομόναχος και μετέπειτα Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Γεραζούνης, ο οποίος συνέχισε επάξια το έργο των προκατόχων του. Από το 1994 που πέθανε, η μονή έχει χάσει την αίγλη της, αλλά μεγάλη προσπάθεια καταβάλλει ο μοναχός Βικέντιος για τη συντήρηση και τη συνέχιση της λειτουργίας της μονής. Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο μοναστήρι την παραμονή και την ημέρα του πανηγυριού της Μυρτιδιώτισσας, στις 24 Σεπτεμβρίου όπου γιορτάζεται η εύρεση της εικόνας της Παναγίας μέσα στις μυρσινιές στα Κύθηρα. Κλείνουμε τη σύντομη αναδρομή μας στην ιστορία της μονής της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας με την παράκληση η χάρη Της να μας βοηθάει και να είναι πάντα κοντά μας.
"ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ"
H γλύπτρια Μαίρη Παπακωνσταντίνου, απευθύνει πρόσκληση για την παρουσία του βιβλίου της "Γλυπτική διαδρομή",που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011 και ώρα 20.00 μ.μ., στο Αίθριο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος "Μαρία Τσάκου"
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
TA ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ
Τη Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011, οργανώθηκαν με επιτυχία από το Δήμο Χίου, τη Δ.Ε. Καρδαμύλων και τους κ.κ. Στυλιανό και Ελένη Χαλκιά, τα εγκαίνια του Πολυδύναμου Ιατρείου Καρδαμύλων.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο, άριστα εξοπλισμένο και διαμορφωμένο, εναρμονισμένο απόλυτα για να καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες των Καρδαμύλων και της Β.Α. Χίου, αφιέρωμα των κτητόρων και δωρητών κ.κ. Στυλιανού και Ελένης Χαλκιά, στη μνήμη των γονέων τους, Κωνσταντίνου και Ιωάννας Χαλκιά.
Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος και παρευρέθηκαν μαζί με πλήθος κόσμου, ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας κ. Διαμαντίδης Γιάννης, ο πρώην Γεν. Γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σαράφογλου Δημήτρης, o Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Γαννιάρης Κων/νος, η Αντιπεριφερειάρχης Β.Αιγαίου κ. Λύκου Αποστολία, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χίου κ. Παπαϊωάννου Ελευθέριος, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Καρδαμύλων κ. Λιγνός Γεώργιος, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ιωνίας κ. Θλιβίτου Αθηνά καθώς και ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μαστιχοχωρίων Κλεισσάς Ηλίας .
Ο Δήμαρχος Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης κατά τον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε για άλλη μια φορά, τους δωρητές για την ευεργεσία τους, αναφέροντας το ξεχωριστό παράδειγμα τους, τόνισε τη σημασία του Πολυδύναμου Ιατρείου Καρδαμύλων στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.
Αναφέρθηκε ακόμα στο πόσο σημαντικό είναι να παρέχεται Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί κάποιος δημότης στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου.
Ευχαρίστησε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρείου για τις υπηρεσίες, που προσφέρουν και έκλεισε το χαιρετισμό του αναφέροντας ότι ο τομέας υγείας αποτελεί και θα αποτελεί πάντα υψηλή προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή Χίου.
O ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΛΥΚΟΣ ΣΤΗΝ ΗΩ ΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑΣ
Μουσικά ραντεβού τον Αύγουστο στην ΗΩ στη Δασκαλόπετρα.
Ο Παντελής Λύκος πλαισιωμένος από 6 μουσικούς παρουσιάζει μια
διαφορετική ματιά πάνω στην σύγχρονη έντεχνη και έθνικ μουσική
σκηνή.
έναρξη: 9:30 μ.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011
Διεύθ. ΔΑΣΚΑΛΟΠΕΤΡΑ Τηλ.: 22710 95696 / 6973015330 / 6932263880
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΝΔΡΙΩΤΗ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ
Η 4η Φωτογραφικη Εκθεση του Σταυρου Ανδριωτη στη Χιο,στο Ομηρειο Πνευματικο Κεντρο,την Παρασκευη 19 Αυγουστου,19.30 μ.μ.Παλια καικια,λησμονημενες γωνιες,τοπια με χρωματα,φυσικα λιμανια και ασπρομαυρες φιγουρες,συνθετουν την
ομορφια που κρατησε ο χρονος στο περασμα του,στην ακρη της θαλασσας,τα καρναγια και τις αυλες του Καμπου.Καστρα,πυργοι,περιβολοι,φοινικες, μαγκανοι,μυρωδιες, μορφες στο διαφανο ελληνικο φως.Θυμηση,αναποληση,ταυτιση,συγκινηση μεσα απο την γνωριμη μα ιδιαιτερη ματια του φωτογραφου Σταυρου Ανδριωτη..Αισθησεις που μας καλουν,να αγγιξουμε τον χρονο και να τον κρατησουμε μεσα μας....
H ΛΑΪΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Για δεύτερη φορά η δημοτική αρχή αρνήθηκε να συμμετάσχει στο ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ εκπρόσωπος της Λαϊκής συσπείρωσης με αφορμή την ανασυγκρότηση του ΔΣ. Αυτό δείχνει και την αντιδημοκρατική της νοοτροπία και τη λογική της να λειτουργεί με βάση την ημετεροκρατία με παράπλευρες απώλειες την αδιαφάνεια.
Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει τον θεσμό αν και μας βρίσκει αντίθετους με τον τρόπο λειτουργίας του. Θεσμικά είμαστε υπέρ ενός θεάτρου που θα λειτουργεί ανεξάρτητα και αυτόνομα χωρίς να κάνει μόνο διαχειριστικό έργο αλλά ουσιαστικό και χωρίς να αποτελεί χώρο ρουσφετολογικό των εκάστοτε δημοτικών αρχών και άλλων πολιτειακών παραγόντων.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τις πρόθυμες δημοτικές αρχές τύπου δήμου Χίου οδηγεί τα ΔΗΠΕΘΕ στο κλείσιμο απαιτούμε να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση για το ΔΗ.ΠE.ΘΕ Χίου πλήρη κάλυψη των αναγκών του και κλιμάκωση της χρηματοδότησης του αλλά να δοθεί ωστόσο πραγματική ώθηση και πνοή στη θεατρική τέχνη Η παραγωγή του θεατρικού έργου να συγκεντρωθεί σταδιακά σε ένα δημόσιο φορέα ο οποίος θα διαχειρίζεται την λειτουργία του θεάτρου στα πλαίσια περιφερειακών κρατικών θεάτρων.
Επίσης μας βρίσκει αντίθετους κάθε διορισμός που δεν γίνεται με σωστά κριτήρια και με απόλυτη διαφάνεια ή διορισμοί μαϊμούδες και διορισμοί που να είναι μόνο με δυο μέτρα και δυο σταθμά φωτογραφίζοντας γνωστές σε όλους καταστάσεις. Σε κάθε τέτοια περίπτωση δεν θα συναινέσομε θα την καταγγείλουμε δημόσια και δεν θα είμαστε απλοί θεατές σε οποιαδήποτε συναλλαγή που εμπίπτει στα παραπάνω.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση στο ΔΗ.ΠE.ΘΕ
Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ ΧΙΟΥ
Στις 18 Αυγούστου 2011, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν στα Καρδάμυλα , τα εγκαίνια του Πολυδύναμου Ιατρείου Καρδαμύλων. Να σημειωθεί , ότι το Πολυδύναμο Ιατρείο Καρδαμύλων, αποτελεί δωρεά του Στυλιανού και της Ελένης Χαλκιά.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)