Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΣΟΥΡΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ , ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
πληροφορίες, που εντείνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, φέρουν ως ενδεχόμενο, που εξετάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Η πρόβλεψη για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, για τα νησιά, οφείλεται στις γεωγραφικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες, που αντιμετωπίζουν οι νησιώτικες περιοχές, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ιδιαίτερα, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι ανισότητες αυτές πολλαπλασιάζονται και μεγεθύνονται, αφού σε όλα τα επίπεδα, το αυξημένο κόστος διαβίωσης, - απότοκο, κυρίως, του ιδιαίτερα μεγάλου κόστους μεταφορών -, για τους κατοίκους των νησιών, αυξάνεται περαιτέρω.
Παράλληλα, το δημοσιονομικό όφελος, για το Ελληνικό Δημόσιο, σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι μικρό και θα γίνει ακόμα μικρότερο, λόγω των δυσμενών επιπτώσεων, τις οποίες θα επιφέρει στις τοπικές οικονομίες.
Αναγνωρίζοντας, κύριε Υπουργέ, την κρισιμότητα των στιγμών και συμμετέχοντας στην εθνική προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας, θεωρούμε επιβεβλημένη τη διατήρηση του ευνοϊκού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, με παράλληλη, μάλιστα, εντατικοποίηση των ελέγχων, και ενδυνάμωση των μηχανισμών, για την ορθολογική και αποτελεσματική εφαρμογή του.
Με δεδομένη τη δική σας ευθυκρισία, θεωρούμε ότι θα διαψευστούν έμπρακτα, οι περί του αντιθέτου πληροφορίες.

Με εκτίμηση,
Οι βουλευτές Αιγαίου

Ελπίδα Τσουρή
Βαρδίκος Πυθαγόρας
Ζωίδης Νίκος
Κασσάρας Γιώργος
Κρεμαστινός Δημήτρης
Παπαμανώλης Γιώργος
Ρήγας Παναγιώτης