Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

2 ΦΛΕΒΑΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ





2 Φλεβάρη, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
Ένα βήμα μπροστά για την προστασία των υγροτόπων μας που φανερώνει όμως το μεγάλο έλλειμμα προστασίας των περιοχών Νατούρα των νησιών μας
2 Φλεβάρη σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, και με χαρά ενημερωθήκαμε από το ΥΠΕΚΑ ότι υπογράφτηκε χθες από τον Υπουργό κ. Παπακωνταντίνου, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία των μικρών νησιωτικών υγροτόπων. Στο διάταγμα προστασίας περιλαμβάνονται 380 μικροί (με έκταση κάτω των 80 στρεμμάτων) υγρότοποι στη νησιωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, στους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους του καταλόγου επιτρέπονται δραστηριότητες για τη διατήρηση και την ανάδειξή τους, καθώς και για την αειφορική διαχείριση των πόρων τους, συμπεριλαμβανομένων της επιστημονικής έρευνας, της ευαισθητοποίησης του κοινού και των ελαφρών υποδομών, όπου απαιτούνται. Δεν επιτρέπεται η δόμηση (εκτός ήδη αδειοδοτημένων κτιρίων), οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης, οι αποξηράνσεις και οι επιχωματώσεις (μπάζωμα), οι εξορύξεις, η συλλογή των οργανισμών και οι παρεμβάσεις στο υδρολογικό δίκτυο (π.χ. γεωτρήσεις) και στο τοπίο. Ενθαρρύνονται οι φιλικές προς το περιβάλλον μέθοδοι γεωργίας και οι δραστηριότητες ανάδειξης των περιοχών αυτών.
Η υπογραφή του ΠΔ έρχεται να καλύψει το κενό προστασίας των μικρών νησιωτικών υγροτόπων αλλά είναι ζητούμενο η επιτάχυνση των διαδικασιών με την ταχύτατη έγκριση του ΠΔ από το ΣτΕ για να πετύχουμε την ουσιαστική προστασία τους. Έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ και κάθε μέρα που περνά είναι επιζήμια. Οι Οικολόγοι πράσινοι έχουμε καταγγείλει πολλές φορές παράνομες επεμβάσεις στους υγροτόπους των νησιών μας, με την άναρχη δόμηση, τα μπαζώματα και τις διανοίξεις δρόμων σε υγροτοπικές εκτάσεις να έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στην υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Πέρα όμως από την προστασία των μικρών υγροτόπων είναι καιρός πλέον το ΥΠΕΚΑ να ασχοληθεί και με τους μεγάλους υγροτόπους. Κινδυνεύουμε πλέον να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου θα απαγορεύεται η οικιστική ανάπτυξη σε μικρούς υγροτόπους των 5-6 στρεμμάτων, ενώ επιτρέπεται σε μεγάλους υγροτόπους, υψηλής οικολογικής αξίας, ακόμα και στην καρδιά των περιοχών Νατούρα, αφού κατά τη διαδικασία αδειοδότησης δεν εμφανίζεται κανένα πρόβλημα να κτίσεις μέσα στους μεγάλους υγροτόπους!!! Αναφερόμαστε σε υγροτόπους όπως της Καλλονής στη Λέσβο, της Χορταρολίμνης στη Λήμνο, ή και τους υγροτόπους των Αλυκών στη Σάμο που λόγω μεγάλου μεγέθους δεν συμπεριλήφθηκαν στο συγκεκριμένο ΠΔ, αλλά εξαιτίας της καθυστέρησης της σύνταξης των Εδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τη διαχείριση τους, ουσιαστικά παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι στη δόμηση. Στο Βόρειο Αιγαίο δεν υπάρχει κανένας φορέας διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών (υγροτοπικών ή ορεινών όπως πχ στην περιοχή Νατούρα της Βόρειας Χίου) και προς αυτή τη κατεύθυνση οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε την άμεση προώθηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για την προστασία των περιοχών Νατούρα και την ίδρυση φορέα προστασίας των περιοχών Νατούρα (ένας κεντρικός για όλη την περιφέρεια με παραρτήματα σε κάθε νησί).
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ