Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κοινή δήλωση των περιφ. συμβούλων Βασ. Τεντόμα και Ηλ. Γιαννίρη για το έργο της ΡΟΚΑΣ στα νησιά Λέσβο, Χίο και Λήμνο.



Μετά από ισχυρές αντιδράσεις τοπικών φορέων και ΜΚΟ αλλά και την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, η εταιρία ΡΟΚΑΣ – Ibedrola
παραδέχεται πλέον ότι δεν υπάρχει πληρότητα στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που είχε καταθέσει και ζητά την εξ αρχής έναρξη της διαβούλευσης μόλις καταθέσει τις μελέτες που λείπουν.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες του ΥΠΕΚΑ που υπέβαλε στην Περιφέρεια για διαβούλευση τις ελλιπείς μελέτες. Ο τ. υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου,φαίνεται ότι επιδίωκε να αποσπάσει μια κατ’ αρχήν έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια, χωρίς να έχει συνυπολογιστεί η επίπτωση των εκατοντάδων ανεμογεννητριών των τριών νησιών στην ορνιθοπανίδα. Τα νησιά του Β. Αιγαίου αποτελούν μεταναστευτικό πέρασμα των πουλιών από την Αφρική στη Βόρεια Ευρώπη και οι Ορνιθολογικές μελέτες είναι απολύτως απαραίτητες για να εκτιμηθούν με πληρότητα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επισημαίνουμε ότι απαιτούνται επιπλέον και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την καλωδιακή ζεύξη των νησιών μεταξύ τους και με την Εύβοια και ότι δεν υπάρχει πληρότητα και σε αυτό το σκέλος των μελετών.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Τεντόμας (Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό) και Ηλίας Γιαννίρης (Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο) χαιρετίζουμε τη μικρή αυτή νίκη της απόσυρσης της διαβούλευσης και της επανέναρξής της μόλις υπάρχει πληρότητα μελετών, (συμπεριλαμβανομένων, όπως επισημάναμε παραπάνω, και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την καλωδιακή ζεύξη των νησιών μεταξύ τους και με την Εύβοια).
Επίσης θέλουμε να επισημάνουμε την παντελή σχεδόν  απουσία διαβούλευσης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης των τριών νησιών για το θέμα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας (εξαιρουμένης μίας εκδήλωσης στην Χίο, που άλλωστε πραγματοποιήθηκε υπό την πίεση ενεργών πολιτών του νησιού).
Με την ευκαιρία λοιπόν της παράτασης του χρόνου διαβούλευσης, λόγω μη πληρότητας των μελετών, θεωρούμε απαραίτητο άμεσα η Περιφέρεια να ξεκινήσει την οργάνωση εκδηλώσεων κεντρικά σε κάθε νησί αλλά κυρίως στις περιοχές όπου τοποθετούνται τα αιολικά πάρκα, ώστε να γίνει ολόπλευρη ενημέρωση για μια τεράστιων διαστάσεων επένδυση, για την οποία κυριολεκτικά ο κόσμος βρίσκεται σε πλήρες σκοτάδι.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι ακόμα ανοικτό και θα επανέλθουμε.