Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ




Το Δ.Σ.  του σωματείου ιδιωτικών υπάλληλων και εμποροϋπαλλήλων Χίου σε πρόσφατη συνεδρίαση του συζήτησε το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας την όξυνση της επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις του κλάδου ω
ς  συνέπεια της υλοποίησης του αντεργατικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ικανοποιώντας τις εντολές της Ε.Ε.
Φουντώνει η προωθούμενη πολιτική, που τρέχουν να υλοποιήσουν και οι ντόπιοι εργοδότες επιβάλλοντας δυσβάσταχτα βάρη στους εργαζόμενους του νησιού μειώνοντας τους μισθούς τους και αλλάζοντας τις εργασιακές σχέσεις .
            Οι εκβιασμοί ,ηθικοί και οικονομικοί ,που δέχονται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καθημερινά, έχουν ως αποτέλεσμα να βιώνουν με το πιστόλι στο κρόταφο την απειλή της απόλυσης ,αν δε δεχτούν την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που σημαίνει μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία (μια μέρα δουλειά),επιμήκυνση ωραρίου, κατάργηση της ασφάλισης, απλήρωτες υπερωρίες, ανατροπή  στους μισθούς που προβλέπονταν μέχρι τώρα από τις συλλογικές σύμβασης εργασίας στο όνομα «της σωτηρίας της επιχείρησης» .
Θύματα της επίθεσης είναι οι εργαζόμενοι στα πολυκαταστήματα, στα γραφεία, στα S/M, στις μικροεπιχειρήσεις.
            Εκτός από την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων που ελαστικοποιούν περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις μεγάλες διαστάσεις παίρνει και στη Χίο το φαινόμενο των απλήρωτων εργαζομένων επί μήνες που καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.
            Ένας από τους εργασιακούς χώρους του νησιού που βρήκαν εφαρμογή αυτά τα αντεργατικά μέτρα του μνημονίου είναι η επιχείρηση του συγκροτήματος  «ΑΛΗΘΕΙΑ» όπου ήδη από το χειμώνα είχε προβεί σε εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, μείωση μισθών, μερική απασχόληση, μη καταβολή των δεδουλευμένων  και απολύσεις.
            Αυτές τις μέρες, δυο συνάδελφοι μας προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, η δημοσιογράφος Ευγενία Κώττη αντιπρόεδρος του σωματείου μας και ο εικονολήπτης Γιάννης Μανωλάκης διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, για να ζήσουν την οικογένεια τους με αξιοπρέπεια.
            Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους και καλούμε τους συναδέλφους του κλάδου του ιδιωτικού τομέα που βιώνουν την ομηρεία των απλήρωτων δεδουλευμένων να παλέψουν συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο, για την καταβολή των μισθών τους και την διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Τους καλούμε να ορθώσουν  το ανάστημα τους απέναντι στους εργοδοτικούς εκβιασμούς για τη μη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που μας γυρίζουν σε εργασιακό μεσαίωνα.
                                                                                                    
                                                                                                                       Το Δ.Σ.