Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Τα Χωριά της Χίου

Η Χίος έχει 66 διαφορετικά γραφικά χωριά, άρρηκτα δεμένα με τη φύση. Η περιήγηση στους τόπους της βόρειας Χίου, που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, είναι άκρως αγχολυτική..
. Στη νότια πάλι πλευρά του νησιού φυσά άλλος αέρας. Εκεί η μυρωδιά της μαστίχας σε ταξιδεύει στο χρόνο… στα μεσαιωνικά χωριά, που χτίστηκαν σαν κάστρα για να προστατεύουν τους κατοίκους του νησιού από τους πειρατές.

Αν στο ταξίδι σας τύχει να βρίσκεστε απογευματινές ώρες στην δυτική Χίο, τότε να φροντίσετε να έχετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή γιατί το θέαμα που προσφέρει το ηλιοβασίλεμα από τους δρόμους της Χίου θα σας μείνει αξέχαστο.

                                              Χωρια στο βόρειο τμήμα της Χίου
  Αγιάσματα

Τα Αγιάσματα είναι ένα παραθαλάσσιο χωρίο  και βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Χίου, 56 χιλιόμετρα από την πόλη. Η παραλία της περιοχής αποτελείται από χοντρή άμμο ενώ κάποιες φορές οι βόρειοι άνεμοι προκαλούν κύματα μεγάλου ύψους. Στην περιοχή υπάρχει μικρό ξενοδοχείο για τους επισκέπτες.
Άγιο Γάλας
 
Το Άγιο Γάλας (συναντάται και Άγιος Θάλενηςή Θαλλελαιος), το πιο απομακρυσμένο χωριό της Χίου (69 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη) είναι χτισμένο στη βορειοδυτική κορυφή της Χίου στην κορυφή ενός βραχώδους δάσους (υψόμετρο 250 μέτρα). Οφείλει το όνομα του στο θεραπευτικό γαλακτώδες και θεραπευτικό νερό που θεράπευσε την κόρη κάποιου βασιλιά την εποχή του Βυζαντίου. Γι αυτό το λόγο έχτισε την εκκλησία της Παναγιάς της Αγιογαλούσαινας (μικρός βυζαντινός ναός με τρούλο που χρονολογείται από το 13ο αιώνα). Η εκκλησία αυτή είναι χτισμένη στην αρχή του σπηλαίου που βρίσκεται το Άγιο Γάλας, ενός σπηλαίου μοναδικού που αποτελεί σύμπλεγμα τριών σπηλαίων.
 Βολισσός 


Βολισσός - Μαγευτικές παραλίες και ταβερνάκια Η Βολισσός είναι το μεγαλύτερο χωριό (500 κάτοικοι) στη Βορειοδυτική Χίο, απέχει από την πόλη 40 χιλιόμετρα. Η Βολισσός είναι ένα χωριό με μεγάλη ιστορία: σύμφωνα με το Θουκυδίδη αποτελεί μια παλιά αιολική πόλη και φημολογείται ως γενέτειρα του Ομήρου. Στην κορυφή του χωριού δεσπόζει το κάστρο, ένα αμυντικό οχυρό που χρονολογείται από το μεσαίωνα και λέγεται ότι χτίστηκε από το Βελισάριο, στρατηγό του Ιουστινιανού. Το κάστρο έχει σχήμα τραπεζίου και μέσα σε αυτό υπήρχαν κτίρια, δεξαμενές και εκκλησίες, ενώ από το κάστρο υπήρχε τούνελ που το συνέδεε με την ακτή. Σήμερα φωτίζεται με προβολείς, δίνοντας του ένα χρώμα μυστηρίου και επιβλητικότητας. Τη Βολισσό χαρακτηρίζουν στενά δρομάκια, παλιά σπίτια, πέτρινα αρχοντικά που κάνουν το χώρο αρκετά γραφικό. Στο χωριό υπάρχουν ανεμόμυλοι (και ερείπια κάποιων) και βυζαντινές εκκλησίες (ναός αφιερωμένος στη «Μεταμόρφωση του Σωτήρος» και εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία). Η Βολισσός είναι αναπτυγμένη τουριστικά καθώς υπάρχουν ταβέρνες, δωμάτια διαμονής, φούρνος (φημίζεται για το χωριάτικο ψωμί), φαρμακείο, ΑΤΜ κλπ και ο κάμπος της με του ελαιώνες αποτελεί ζωτικό στοιχείο για το νησί καθώς προσφέρει το ¼ της συνολικής παραγωγής λαδιού.

 Λαγκάδα

Λαγκάδα
Η Λαγκάδα είναι ένα ναυτοχώρι στα Βορειοανατολικά παράλια της Χίου, που βρίσκεται στον όρμο Κολοκυθιάς και απέχει 16 μόνο χιλιόμετρα από την πόλη του νησιού. Απλώνεται αμφιθεατρικά κατά μήκος ενός πλατιού Λαγκαδιού (από όπου πήρε και την ονομασία) με ελιές, οπωροφόρα δέντρα, νερά (διασχίζεται από το ποτάμι Κρίκελη). Η Λαγκάδα είναι ένα χωριό που τη διασχίζει το κανάλι του Γλυφού, με  στενά της σοκάκια, λευκά χαμηλά σπίτια με όμορφες αυλές. Είναι ένα σύγχρονο χωρίο καθώς δημιουργήθηκε κατά τη μετακίνηση κατοίκων από την Κυδιάντα (το πιο παλαιό εγκαταλελειμμένο χωρίο της Χίου) κατά τις δεκαετίες του ’10 ως ’40 λόγω επεισοδίων στον Εμφύλιο πόλεμο. Τα βουνά οδήγησαν τους κατοίκους του χωριού στην κτηνοτροφία και στη θάλασσα (ναυτικοί) γι’ αυτό και οι περισσότερες γυναίκες ήταν ντυμένες στα μαύρα.


 Ανάβατος

Ο Ανάβατος - ένα χωριό μνημείο
Ο Ανάβατος είναι ένα χωριό – μνημείο, με μια ιστορία που καθηλώνει τόσο τους Χιώτες όσο και καθέναν που τον επισκέπτεται. Απέχει 16 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου και όπως φαίνεται από το όνομα η πρόσβαση σε αυτόν είναι δύσκολη, καθώς είναι χτισμένος πάνω σε έναν κωνικό βράχο 450 χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα πράγμα που κάνει εντυπωσιακή την εμφάνιση του. Οι κάτοικοι επωφελήθηκαν από το βράχο καθώς έχτισαν έναν τοίχο γύρω από το χωρίο κάνοντας το να μοιάζει με πραγματικό οχυρό. Τα σπίτια ήταν κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, κατασκευασμένα από πέτρα, με ξύλινες οροφές, χαμηλές πόρτες και μικρά κυρτά παράθυρα. Το χωριό εγκαταλείφτηκε μετά τις σφαγές του 1822. Μάλιστα τα γυναικόπαιδα για να γλυτώσουν την αιχμαλωσία έπεσαν από το γκρεμό, τα οστά των οποίων διατηρούνται μέχρι σήμερα. Σήμερα εξακολουθεί να είναι εγκαταλελειμμένος, διατηρούνται όμως κάποια σπίτια καθώς και το θαυμάσιο κτίριο 3 ορόφων, «Τριώροφο», όπου στεγάζεται το ελαιοτριβείο, το σχολείο και η εκκλησία του Ταξιάρχη και της παρθένου Μαρίας.


 Αυγώνυμα

Αυγώνυμα
Προς την κεντρική και δυτική Χίο, περνώντας μέσα από ένα πλούσιο δάσος από πεύκα, που αποτελεί και το σημαντικότερο δάσος του νησιού, πάνω σε μια πλαγιά 450 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, ξεχωρίζει ένα άλλο μεσαιωνικό καστροχώρι, το Αυγώνυμα. Απέχει από το κέντρο της πόλης 16 περίπου χιλιόμετρα και είναι από τα πιο διατηρημένα καστροχώρια. Τα πέτρινα σπιτάκια (τα περισσότερα απ’ αυτά ανακαινισμένα για διαμονή), το ένα δίπλα στο άλλο μαζί με τα σοκάκια που οδηγούν στην κεντρική πέτρινη πλατεία όπου βρίσκεται και η εκκλησία του χωριού με τις ταβέρνες, συνθέτουν την αρχιτεκτονική του χωριού. Το νόστιμο φαγητό και η υπέροχη θέα προς το Αιγαίο μαγεύουν κάθε ταξιδιώτη και κάνουν το Αυγώνυμα μοναδικό.
 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ