Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΙ:48ωρο "ΛΟΥΚΕΤΟ" , ΑΛΛΑ ΜΕ ...ΔΙΑΡΡΟΕΣ


ΔΗΜΟΙ: 48ΩΡΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΑΛΛΑ ΜΕ... ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Η ΚΕΔΕ, με επιστολή-σύστασή της προς τους δήμους της χώρας, ζήτησε να μείνουν ανοικτές μόνον οι «ευαίσθητες» υπηρεσίες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και τα ΚΔΑΠ-μεΑ. Ωστόσο, οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, της Αθήνας και της Θεσ/νίκης, παραμένουν ο ένας ανοιχτός και ο άλλος... μισάνοιχτος, ενώ και οι δήμοι της Τήνου και της Κομοτηνής διαχώρισαν τη θέση τους, δε θα κλείσουν καμιά υπηρεσία τους και θα λειτουργήσουν κανονικά. Κανονικά θα λειτουργήσει και η υπηρεσία καθαριότητας σε αρκετούς δήμους της χώρας, όπως, για παράδειγμα, στους δήμους ΝαυπλιέωνΠολυγύρου και Κιλκίς(θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί). Κάπως έτσι ξεκινά η 48ωρη κινητοποίηση των δημάρχων, με το «μενού» να περιλαμβάνει, σύμφωνα και με την απόφαση του Εκτάκτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, λουκέτα στους δήμους, συναντήσεις, συγκεντρώσεις και πορεία.
ΠΟΕ-ΟΤΑ «κατακεραυνώνει» ΚΕΔΕ
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, πάντως, με ανακοίνωσή της, με αφορμή την επιστολή-σύσταση της ΚΕΔΕ, την οποία παρεμπιμπτόντως υπογράφει ο γενικός διευθυντής της Τάκης Βασίλείου, κατηγορεί τους δημάρχους για «άτακτη υποχώρηση» στο θέμα των κινητοποιήσεων.
Όπως σημείωναν αυτοδιοικητικοί κύκλοι στην aftodioikisi.gr, με αφορμή τη συγκεκριμένη επιστολή, που υποχρεώνει τους υπαλλήλους να πάνε στην εργασία τους, έστω και εάν δε λειτουργεί η υπηρεσία τους προς το κοινό, «υπάρχει προσπάθεια από πολλούς δημάρχους να υπάρχει εκτόνωση τόσο στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τη δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων όσο και στη μαχητικότητα των εργαζομένων που έχουν αρχίσει να ξεσηκώνονται ο ένας μετά τον άλλον, μη αντέχοντας τα βαριά αντιλαϊκά μέτρα και τη διάλυση της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τον κίνδυνο που διαγράφεται, της μη καταβολής του πενιχρού μισθού τους».
Εργαζόμενοι ΕΣΔΝΑ κατά Σγουρού
Μύδρους, εξάλλου, εξαπολύουν οι εργαζόμενοι του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής κατά του προέδρου του και περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, κατηγορώντας τον ότι δε βοηθά με τη στάση του, με το να μη κλείσει δηλαδή τη χωματερή Φυλής, την Αυτοδιοίκηση.
Όπως είπαν χαρακτηριστικά στην aftodioikisi.gr, «ο κ. Σγουρός, που είναι πρόεδρος ενός Συνδέσμου που μέλη του είναι οι δήμοι της Αττικής, "νίπτει τας χείρας του", όπως και την προηγούμενη φορά, και δεν κλείνει τη χωματερή. Αλλά όταν θα έρθει η ώρα να ζητήσει τα λεφτά από τους δήμους, πάλι δε θα τα εισπράξει και πάλι θα φωνάζει πως λόγω οικονομικών θα κλείσει το ΧΥΤΑ Φυλής και πάλι θα αναζητεί ευθύνες».
«Στημένοι» έξω από τα δημαρχεία
Κατα τ' άλλα, σήμερα και αύριο, σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει η ΚΕΔΕ, θα παραμείνουν κλειστά τα δημαρχεία της χώρας, οι εργαζόμενοι ωστόσο θα προσέλθουν κανονικά στις δουλειές τους χωρίς να προσφέρουν καμία υπηρεσία. Αιρετοί και δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι «στημένοι» έξω από τις υπηρεσίες που δε θα λειτουργούν και θα εξηγούν στους πολίτες τους λόγους της κινητοποίησης των δημάρχων, μοιράζοντάς τους και το σχετικό ενημερωτικό έντυπο.
Οι συναντήσεις και η πορεία της ΚΕΔΕ
Στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αιρετών στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι της Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΟΠ-ΟΤΑ).
Στις 11.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη προκειμένου να συζητηθούν θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στην Αυτοδιοίκηση αλλά και το πότε θα γίνει η εκταμίευση των 35 εκατ. ευρώ από τα ΠΟΕ.
Στη μία μετά το μεσημέρι, οι δήμαρχοι θα συναντηθούν, σε μια ύστατη προσπάθεια για την αποφυγή των λουκέτων στους δήμους, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στο υπουργείο Οικονομικών, θα καταλήξει και το σώμα των δημάρχων και των εργαζομένων με πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος.
Την Πέμπτη στις 10 το πρωί, σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών της Βουλής αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα ενημερώσει τους εκπροσώπους της Εθνικής Αντιπροσωπείας για τα κρίσιμα οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης που οδηγούν τους δήμους σε κατάρρευση.
Αμφιβολίες για τη συνάντηση ΚΕΔΕ-Στουρνάρα
Πάντως, η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ, δηλώνει μέσω της συνέντευξής της στηνaftodioikisi.gr, απαισιόδοξη. Υπογραμμίζει ωστόσο πως οι δήμαρχοι θα πρέπει να παλέψουν μέχρι τέλους, διότι μάχονται όχι για τους εαυτούς τους, αλλά για τους πολίτες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο δήμαρχος Μίνωα ΠεδιάδαςΖαχαρίας Καλογεράκης, ο οποίος επίσης μέσω συνέντευξής του στην ιστοσελίδα σημειώνει πως δε βλέπει φως στο τούνελ και φοβάται πως από εκεί και πέρα θα γίνει τραγικότερη η κατάσταση για την Αυτοδιοίκηση.
Αν δεν υπάρξει «φως στο τούνελ», κατάρρευση
Αντίθετα, η δήμαρχος Εορδαίας, πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Βρυζίδου δηλώνει αισιόδοξη, διότι σε αντίθετη περίπτωση όπως λέει χαρακτηριστικά με δήλωσή της στην ιστοσελίδα «είμαστε καταδικασμένοι».
Ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης, με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, σημειώνει πως νομοτελειακά, μετά και τις νέες περικοπές στην Αυτοδιοίκηση, οδηγούμαστε προς εκεί. Σε περίπτωση αρνητικής κατάληξης στη συνάντηση ΚΕΔΕ-Στουρνάρα, όπως λέει, θα υπάρξει μια αδρανοποίηση των δήμων, και το μόνο που θα μένει θα είναι η «ληξιαρχική πράξη» θανάτου τους.
 aftodioikisi.gr