Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

1,1 ΔΙΣ ΑΝΤΛΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ


Φειδωλές προς τις εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρίες ήταν οι κεφαλαιαγορές το 2012 αφού η συνολική άντληση κεφαλαίων ήταν χαμηλότερη από τα δύο προηγούμενα έτη. 

Όμως κάτω και από αυτές τις αντίξοες συνθήκες η ελληνική ναυτιλία κατάφερε να έχει ένα μεγάλο ποσοστό της πίτας. 

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν πέντε Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές ύψους 910 εκατ. δολ., εκ των οποίων μια ήταν της εταιρίας GasLog συμφερόντων Π.Λιβανού ύψους 329 εκατ.δολ.

 Παράλληλα αντλήθηκαν κεφάλαια ύψους 610 εκατ. δολαρίων από Δευτερογενείς προσφορές σε σύνολο 2,2 δισ. που αντλήθηκαν απ’ όλες τις εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρeίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων XRTC, πραγματοποιήθηκαν. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 12 Ιδιωτικές τοποθετήσεις ύψους 1,2 δισ. από εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρίες. Μια εξ αυτών ήταν και αυτή της εταιρίας Capital Product Partners ύψους 140 εκατ.δολ. ενώ 50 εκατ.δολ. άντλησε η εταιρία ειδικού σκοπού (SPAC) Aquasition Corp.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το 50% της αξίας των συνολικών κεφαλαίων που άντλησαν όλες οι ναυτιλιακές εταιρίες το 2012 έγινε μέσω εταιρικών ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. 

Όσον αφορά τις Ελληνόκτητες εταιρίες το εν λόγω ποσοστό ανέρχεται στο 60% περίπου, αφού άντλησαν 1,6 δισ. με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στην εταιρία Ocean Rig συμφερόντων Γ.Οικονόμου η οποία όμως ανήκει στον κλάδο των υπεράκτιων γεωτρήσεων (Offshore).

«Είναι γνωστό ότι το μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα των εταιριών αποτελεί «βάρος» γι αυτές. Τα ποσά που αντλήθηκαν το 2012 υπολείπονται κατά πολύ από το συνολικό ύψος κεφαλαιακών αναγκών των ελληνόκτητων εισηγμένων ναυτιλιακών εταιριών οι οποίες παράλληλα αντιμετωπίζουν τόσο τη στενότητα της ταμειακής ρευστότητάς τους εξαιτίας της χαμηλής ναυλαγοράς, όσο και την έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης» επισημαίνει η XRTC:

«Τα δεδομένα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο ανάλογα με τον κλάδο που δραστηριοποιείται η κάθε μια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξή της. Παραδείγματα υπάρχουν αρκετά μέσα στο 2012 με ενδεικτικό αυτό της OSG η οποία βρίσκεται σε καθεστώς Chapter XI» και καταλήγει: 

«Οι Έλληνες έχουν αποδείξει τη δυνατότητά τους να πλέουν μέσα στις δυσκολίες και είναι βέβαιο ότι οι αγορές και οι τράπεζες το γνωρίζουν αυτό και στηρίζουν τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες. 

Το ότι μπορεί να υπάρξουν απώλειες και πτωχεύσεις κανείς δεν το αμφισβητεί αλλά το ότι είμαστε σε ιστορική εποχή ευκαιριακού περιβάλλοντος για νέες επενδύσεις είναι αδιαμφισβήτητο. Ο νικητής θα είναι αυτός που για μία ακόμη φορά θα ρισκάρει, θα τολμήσει και θα αγωνιστεί όπως πολύ καλά το κάνουν γενεές Ελλήνων τόσο χρόνια».




marinews.gr