Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ, "ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ"




Σε βάθος ενημέρωση για τις αδιερεύνητες πτυχές της υπόθεσης που αφορά στο οικονομικό σκάνδαλο της πιθανής υπεξαίρεσης χρημάτων από τις επιχορηγήσεις του Μουσικού Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» Σάμου, ζητά με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Πολιτισμού Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Αιγαίου Κώστα Μουσουρούλη, Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη και Διαφάνειας Αντώνη Ρουπακιώτη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο νομό Σάμου, δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, «σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) που διετάχθη από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν αποδοθεί στην οικονομική υπηρεσία οι εισπράξεις από την πώληση των εισιτηρίων για το έτος 2005».

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο (αριθμός απόφασης 24/2012) μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ν.Λέσβου κ. Ηρακλή Βερβέρη αποφασίστηκε ο διορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για την εκπροσώπηση της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου προκειμένου να συντάξει γνωμοδότηση σχετικά με τις «Μη αποδοθείσες εισπράξεις του Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης για το έτος 2005».

«Με πόσα χρηματικά ποσά επιχορηγήθηκε το Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία (Πολιτισμού, Αιγαίου, Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού), την πρώην Νομαρχία Σάμου και τους πρώην Δήμους Βαθέος-Καρλοβάσου-Πυθαγορείου-Μαραθοκάμπου;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων τα τιμολόγια και τα παραστατικά εξόδων των ετών 2004-2005-2006.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ

ΘΕΜΑ: ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ»

κ.κ. Υπουργοί,

Το Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης λειτούργησε από την έναρξη του, το έτος 1997, έως και το 2006, με προγραμματικές συμβάσεις πενταετούς διάρκειας, σύμφωνα με το άρθ.11 του Ν.1416/84 μεταξύ της τότε Νομαρχίας Σάμου και των Υπουργείων Πολιτισμού, Αιγαίου, Τουρισμού και Ανάπτυξης.

Μετά τη λήξη της από 9.1.2001 προγραμματικής σύμβασης του, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συνεχίστηκαν από τη Ν.Α. Σάμου με την ετήσια επιχορήγηση ορισμένων Υπουργείων, που δέχτηκαν να συνδράμουν το πολιτιστικό έργο της Ν.Α. χωρίς νομικές δεσμεύσεις για τη συνέχιση των επιχορηγήσεων αυτών.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο νομό Σάμου, δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, «σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) που διετάχθη από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν αποδοθεί στην οικονομική υπηρεσία οι εισπράξεις από την πώληση των εισιτηρίων για το έτος 2005».

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο (αριθμός απόφασης 24/2012) μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ν.Λέσβου κ. Ηρακλή Βερβέρη αποφασίστηκε ο διορισμός πληρεξουσίου δικηγόρου για την εκπροσώπηση της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου προκειμένου να συντάξει γνωμοδότηση σχετικά με τις «Μη αποδοθείσες εισπράξεις του Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης για το έτος 2005»

-Επειδή δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα προκειμένου η πρώην Νομαρχία Σάμου να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τα σχετικά αντίγραφα των τιμολογίων, δεδομένης και των σχετικών αποφάσεων της αρχής προστασίας δεδομένων, απόφαση 48/2008.

-Επειδή με την υπ.αρ.πρωτ.8929/12.5.2011 έγινε η εξόφληση παλαιών οφειλών τουριστικής και πολιτιστικής προβολής 2010 της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου ποσού 381.513.27 ευρώ.

-Επειδή με την υπ.αρ.πρωτ.8913/12.5.2011 έγινε η εξόφληση παλαιών οφειλών της πρώην Νομαρχίας Σάμου ποσού 105.880.77 ευρώ.

-Επειδή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Οικονομική Επιτροπή στις 18.10.2011 απόσπασμα πρακτικού Νο 14 ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Λέσβου κ.Ηρακλής Βερβέρης έθεσε υπόψη των μελών της επιτροπής την αγωγή του τουριστικού πράκτορα Σαμιώτη Ιωάννη κατά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως καθολικού και ειδικού διαδόχου της «Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου» που αφορά ποσό 272.770.00 ευρώ, οφειλομένων κατά τον ενάγοντα ως το εργολαβικό αντάλλαγμα στα πλαίσια της Τουριστικής προβολής της Νήσου Σάμου καθώς και της συμμετοχής αυτής σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις τουρισμού.

Ερωτάσθε κ.κ.Υπουργοί

1.Ποια είναι τα ΕΞΟΔΑ  του Φεστιβάλ Καλομοίρης για τα έτη 2004-2005-2006;

2.Με πόσα χρηματικά ποσά επιχορηγήθηκε το Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία (Πολιτισμού, Αιγαίου, Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού), πρώην Νομαρχία Σάμου και  τους πρώην Δήμους Βαθέος-Καρλοβάσου-Πυθαγορείου-Μαραθοκάμπου;

3. Ποιες είναι οι οφειλές και τα έξοδα που αφορούν στην εξόφληση παλαιών οφειλών για την τουριστική προβολή του νομού ύψους 381.513.27 ευρώ;

4. Ποιες είναι οι οφειλές και τα έξοδα που αφορούν στην εξόφληση παλιών οφειλών για δαπάνες δημοσίων σχέσεων ύψους 105.880.77 ευρώ;

5. Γιατί ο έλεγχος των δαπανών και των παραστατικών δεν ελέχθησαν από την Υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά εγκρίθηκαν και θεωρήθηκαν από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού ελέγχου ΥΔΕ Νομού Σάμου;

Αίτηση κατάθεσης εγγράφων:

1.Παρακαλώ να κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων  τιμολόγια και παραστατικά ΕΞΟΔΩΝ των ετών 2004-2005-2006.

2.Να κατατεθεί το πόρισμα της ΕΔΕ ,κατόπιν εντολής του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου που αφορά στην οικονομική διαχείριση έτους 2005 «Μη αποδοθείσες εισπράξεις Φεστιβάλ Μανώλης Καλομοίρης» και η γνωμοδότηση του δικηγόρου Μυτιλήνης κ.Ευάγγελου Ζωγράφου.

3.Να κατατεθεί η αγωγή του τουριστικού πράκτορα κ.Σαμιώτη Ιωάννη κατά της πρώην Νομαρχίας Σάμου ύψους 272.770.00 ευρώ με αναλυτική κατάσταση των οφειλομένων κατά τον ενάγοντα ως εργολαβικό αντάλλαγμα.

4.Να κατατεθούν οι Συμβάσεις και οι συναυλίες των καλλιτεχνών Ασλανίδου-Χριστίδου -  Ξυδάκη -  Γαλάνη - Αρβανιτάκη κατά το έτος 2008 από την πρώην Νομαρχία Σάμου.

5.Να κατατεθούν ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ οι οφειλές και οι Αντίστοιχοι Κώδικες πίστωσης αυτών για τα έτη 2004-2010 των πολιτιστικών εκδηλώσεων της πρώην Νομαρχίας Σάμου



Ο ερωτών Βουλευτής



Τέρενς–Νικόλαος Κουίκ