Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΙΟ






ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΤΑΣ «Γ.ΒΕΡΙΤΗΣ»

Την Καθαρά Δευτέρα, 18/03/2013 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελάτας «Γ.Βερίτης» θα αναβιώσει στην Ελατά το έθιμο του Αγά. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν 11:30 με το ανέβασμα του Αγά στη σκηνή, στις 12:30 θα γίνουν οι Μώροι
και στις 13:30 θα βγει το άλετρο. Στις 15:00 θα βγει ο Νεκρός και αργά το απόγευμα όταν θα ανάψει το κέφι θα χορέψουμε όλοι μαζί και θα τραγουδήσουμε με το παραδοσιακό «πως το τρίβουν το πιπέρι». Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην πλατεία του χωριού, στους παρευρισκόμενους. Θα προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ φασολάδα, ελιές ,τουρσί, ταραμοσαλάτα και άφθονο κρασί σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων με τρελό κέφι και καλό τραγούδι.


ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ
Σας περιμένουμε στο όμορφο παραδοσιακό χωριό της Καλαμωτής , στη γιορτή του Εμίνη, την Καθαρή Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013. Θα ακούσετε τις αποφάσεις που ανακοίνωσε στους κατοίκους ο υπεύθυνος για τα Μαστιχοχώρια Έπαρχος – Εμίνης – σε παλιούς καιρούς. Θα απολαύσετε ξεκαρδιστικά επεισόδια, από την αναβίωση της παράδοσης της Μαστίχας στην Αποθήκη του Εμίνη. Θα δείτε να τριγυρνά ανάμεσά σας το φάντασμα ενός Εμίνη-φορομπήχτη και να φέρνει σε απόσταση αναπνοής το Παρελθόν από το Παρόν. Ώρα έναρξης : 12:00 , μεσημέρι.


ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΥΚΟΥΣΗΣ – ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Με το άνοιγμα του Τριωδίου αρχίζει ο εορτασμός των Αποκριών που κρατάει 3 εβδομάδες. Την Τυρινή Κυριακή από το πρωί «η κομπανία του Τουμπιού» , με πρώτο τον Αγά , με τους σκοπούς της τσαμπούνας και του τουμπιού αφού γυρίσουν το χωριό , καταλήγουν στην πλατεία όπου γύρω στις 15:30 το απόγευμα γίνεται η αναπαράσταση του ζευγολάτη (το έθιμο των Βουδιών). Το γλέντι συνεχίζεται ως αργά. Την Καθαρή Δευτέρα το γλέντι αρχίζει στις 13:00 στην πλατεία του χωριού με πλούσιο μπούφε και την κομπανία να διασκεδάζει τους παρευρισκόμενους με τα παραδοσιακά ακούσματα. Γύρω στις 15:30 το απόγευμα αρχίζει η αναπαράσταση «της ακολουθίας του Νεκρού».Διαβάζετε το «πιπεράτο» κείμενο και όλοι συμμετέχουν ο καθένας με τον τρόπο του. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι αργά...


Η «ΜΟΣΤΡΑ» ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ

Η Μόστρα είναι ένα έθιμο που η γέννηση του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κληροδοτήθηκε από τους προγόνους μας χωρίς κανείς να γνωρίζει σταθερή χρονολογία: Μεσαίωνας.
Τα Θυμιανά ήταν προφυλαγμένα με το κάστρο τους. Ελλιπής όμως η προφύλαξη.
Μικρή ελπίδα έδιναν οι Βίγλες (παρατηρητήρια)που ήταν κτισμένες στους κόλπους. Φρουρούνταν μέρα και νύχτα από τους βιγλάτορες, οι οποίοι ίσα- ίσα που προλάβαιναν να ειδοποιήσουν τους χωριανούς.
Σε μια τέτοια περίπτωση ανάγεται η Μόστρα.
Μόστρα είναι ένα έθιμο που εμείς σήμερα αναπαριστούμε και που έχουμε εμπλουτίσει με σύγχρονα καρναβαλικά στοιχειά, παντρεύοντας με τον ιδανικότερο τρόπο την Παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο διασκέδασης.
Την Τυρινή Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013 το βράδυ η Μόστρα «ανεβαίνει» με κουδουνάτους που είναι μεταμφιεσμένοι με διάφορα ποικιλόμορφα ρούχα και παπούτσια, καλύπτοντας το πρόσωπο τους με "μουτσούνες" – ώστε να μην ξεχωρίζουν ποιοί είναι στην πραγματικότητα - , κρατούν ξύλα ,μπαστούνια , μαγκούρες για να χορέψουν το Ταλίμι , όπως είθισται , και περιφέρονται ανάμεσα στον κόσμο με πειράγματα και αστεία.
Την Τυρινή Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 το πρωί η Μόστρα «κατεβαίνει» με βρακάδες και πειρατές , διότι η επίσημη μέρα και το έθιμο ξεκινάει με εκκλησιασμό στα δυο ξωκλήσια των Θυμιανών , τον Άγιο Δημήτριο Κτιστών και τον Άγιο Ιωάννη Στενακούσων. Στη συνέχεια συναντιούνται όλοι μαζί στη θέση "Σκάλες" των Θυμιανών και , χορεύοντας Ταλίμι , κατεβαίνουν στο κέντρο του χωριού. Μετά το πέρας του εθίμου ξεκινάει το καρναβάλι με την παρέλαση αρμάτων και τη συνοδεία ομάδων 20-30 ατόμων η καθεμία , ντυμένα ανάλογα με το θέμα του κάθε άρματος.
Κλείνουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακό νησιωτικό γλέντι στην Πλατεία του χωριού.


ΑΓΑΣ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΜΑ ΟΛΥΜΠΩΝ

Ο Αγάς και η Χανούμα των Ολύμπων είναι ένα έθιμο θεσμοθετημένο από την εποχή της Τουρκοκρατούμενης Χίου. Το έθιμο παλιά το αναβίωνε η νεολαία του χωριού.
Τα τελευταία όμως χρόνια η δημιουργία του ΕΕΣΟ έγινε ο φορέας της διοργάνωσης και αναβίωσης του.
Το πρωί της Κ. Δευτέρας με συνοδεία μουσικών οργάνων από τα σπίτια τους ξεκινούν ο Αγάς και η Χανούμα για την πλατεία του χωριού.
Συνοδεύονται από πλήθος χωριανών και από τους «κολιτζήδες» στρατιώτες δηλαδή.
Ο πρώτος καλιτζής μεταφέρει στο κεφάλι του το «Σινί» μεγάλος δίσκος που είναι γεμάτος γλυκίσματα και νηστίσιμα φαγητά.
Περιφέρονται γύρω από τον Πύργο της πλατείας όλοι μαζί και μετά «κάθονται» στην σκηνή που έχει φτιαχτεί εκεί.
Η σκηνή έχει δυο επίπεδα.
Κάτω κάθονται οι δικαστές και πάνω ο Αγάς και η Χανούμα, έτσι αρχίζει και η «εξουσία» του Αγά ως τη Δύση του ηλίου.
Ο πρώτος χορός «πολιτικός» ανήκει στον Αγά και τη Χανούμα.
Παλιά χόρευαν με τουμπί και τσαμπούνα, τώρα χρησιμοποιούνται λαϊκά όργανα.
Το λεγόμενο «δικαστήριο» που πλαισιώνει τη σκηνή αποτελείται από τον Πρόεδρο Βεζίρη, γραμματέα και ταμία.
Γίνονται δίκες με αστείο και σκανδαλιστικό περιεχόμενο.
Ο καθένας προσέρχεται στο δικαστήριο, έρχεται με συνοδεία κάποιου «καλιτζή» όπου και αναφέρει στον πρόεδρο το παράπτωμα του.
Αφού του αποδοθεί η ποινή ο «καταδικασμένος» πληρώνει στον ταμία ότι θέλει και μετά κερνιέται από γλυκά και το κρασί που υπάρχουν.
Το ποσό που συγκεντρώνεται καλύπτει έξοδα του ΕΣΣΟ και γίνονται έργα κοινής ωφέλειας του χωριού.
Κατά τη διάρκεια των δρώμενων, χορεύουν οι νέοι και οι νέες του χωριού φορώντας τοπικές ενδυμασίες.
Το όλο έθιμο πλαισιώνουν και μασκαρεμένοι οι οποίοι οργανώνουν και την «απαγωγή» της Χανούμας σατιρίζοντας έτσι το καθεστώς των Οθωμανών που ήταν γεμάτο μηχανορραφίες για την κεντρική εξουσία.
Πριν τη λήξη του εθίμου χορεύει ο Αγάς και η Χανούμα με τον ήχο των μουσικών οργάνων.
Στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι πιάνονται σταυρωτά χέρι-χέρι και χορεύουν τον «Δετό».
Κάποιος τραγουδάει σατυρικά τραγούδια και όσοι χορεύουν τα επαναλαμβάνουν χορεύοντας.
Το έθιμο ουσιαστικά τελειώνει την άλλη μέρα με το «θάνατο» και κάψιμο του Ταμπουραγά δηλαδή του Αχυρένιου.
Οπού και εδώ μασκαρεμένοι ως μαυροφορούσες μοιρολογίστρες μαζί και η Χανούμα κλαίνε και μοιρολογούν για τον πρόωρο θάνατο του Αγά.
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΙΟΥ "Γ. ΘΕΟΤΟΚΑΣ"


Κυριακή 17 /3/ 2013: 19:00 "Καρκαλούσες" και Διπλός στην κεντρική πλατεία του Πυργιού
Δευτέρα 18 / 3 / 2013: 13:00 Χοροί του Πυργιού και της Χίου 14:00 Xωρατό με τις Καρκαλούσες & αναβίωση παλαιού εθίμου
Ακολουθεί γλέντι για όλο τον κόσμο με την παρουσία και συμμετοχή των Καρκαλούσων
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΧΙΟΥ «ΆΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ»


Παραδοσιακό γάμο με παππά και με κουμπάρο, θα αναβιώσει ο σύλλογος την Τυρινή Κυριακή 17 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία του χωριού.
Η νύφη και ο γαμπρός, θα συνοδεύονται απο ζωντανή παραδοσιακή μουσική και κατά το πέρασμα της πομπής από τις γειτονιές του χωριού, θα παιχτούν θέατρο δρόμου, αποκριάτικα δρώμενα, σάτιρες κ.λ.π. με τελικό προορισμό την πλατεία, όπου και θα γίνει και η τέλεση του μυστηρίου.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει παραδοσιακό χιώτικο γλέντι, με πλούσιους σπιτικούς μεζέδες και ούζο και κρασί ΔΩΡΕΑΝ.
Το χωριό Νεχώρι απέχει 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Χίου.
Συμμετοχή στο παραδοσιακό Ελληνικό μεσημεριανό με 10 Εuro το άτομο.
Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας θα χαρεί πολύ να σας γνωρίσει και να σας περιποιηθεί.

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΒΟΛΙΣΣΟΥ "Ο ΟΜΗΡΟΣ"
Κάθε χρόνο την τελευταία αποκριά ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος αναβιώνει το έθιμο του διπλού. Στις 6 το απόγευμα, νέοι και γέροι τραγουδούν και χορεύουν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Νέες προσφέρουν σούμα, ξηρούς καρπούς κ.ά. στους παρευρισκόμενους. Ακολουθεί χοροεσπερίδα σε ταβέρνα με μασκαράδες, γλέντι χορό με παραδοσιακή ορχήστρα κει εκλεκτούς μεζέδες

.
Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων : ΜΟΥΤΣΟΥΝΑΡΙΕΣ 2013
Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων σας προσκαλεί στις αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 στα Άνω Καρδάμυλα, έναρξη 12.00μ.μ. ΟΙ ΜΟΥΤΣΟΥΝΑΡΙΕΣ περιλαμβάνουν παρέλαση με στολές, Καρδαμυλίτικο παραδοσιακό δρώμενο και φυσικά αποκριάτικο γλέντι.