Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΝΑΤ : ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ





Mε πρωτοβουλία του νέου Προέδρου και της Αντιπροέδρου του ΝΑΤ συγκλήθηκε στις 6/3/2013 σε έκτακτη συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου με βασικό θέμα συζήτησης την προσθήκη - τροπολογία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κ. Μουσουρούλη στο σχέδιο νόμου για την «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κ.α. διατάξεις» που αφορά το άρθρο 54: Ρυθμίσεις σχετικές με τον Οίκο Ναύτη.
Το άρθρο 54 παρ. 2 αναφέρει: «Η κυριότητα των ακινήτων στα οποία στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες και τα παραρτήματα του Οίκου Ναύτη καθώς και των ακινήτων των παιδικών εξοχών μετά του περιβάλλοντος οικοπεδικού χώρου στον Άγιο Ανδρέα Αττικής του ν. 1753/1951 (Α΄112) εφ’ όσον ανήκουν στο Δημόσιο ή σε άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μεταβιβάζεται στον Οίκο Ναύτη ατελώς και χωρίς άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου τόσο ως προς την πράξη μεταβίβασης όσο και ως προς την μεταγραφή.»
Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και μέλος του Δ.Σ του ΝΑΤ υπογράμμισε ότι ο κ. Μουσουρούλης ούτε δικαιούται, ούτε νομιμοποιείται, ούτε είναι ιδιοκτησία του τα ακίνητα του ΝΑΤ να τα δωρίζει στον Οίκο Ναύτη ή σε οποιοδήποτε άλλο Δημόσιο ή Ιδιωτικό φορέα.
Υπενθύμισε επίσης την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ του ΝΑΤ (18/2/2013) όπου (κατά πλειοψηφία με πρόταση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ) το συμβούλιο τάχθηκε ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο και ζήτησε την απόσυρσή του αφού διαπίστωσε ότι οι βασικές διατάξεις και το περιεχόμενό του θίγουν θεμελιώδη δικαιώματα των Ναυτεργατών όπως είναι η μείωση των οργανικών συνθέσεων στα Ε/Γ-Ο/Γ και Ακτοπλοϊκά πλοία, η κατάργηση της 10μηνης δρομολόγησης και απασχόλησης των Ναυτικών αλλά και η κατάργηση των ΣΣΕ στα ποντοπόρα πλοία για τα κατώτερα πληρώματα και τα οποία θα έχουν σοβαρές και ολέθριες συνέπειες στο ΝΑΤ και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά μας ταμεία.
Στο πλαίσιο των παραπάνω διαπιστώσεων το Δ.Σ του ΝΑΤ επαναβεβαίωσε ομόφωνα την προηγούμενη απόφασή του και απέρριψε την προτεινόμενη διάταξη του Υπουργού ΥΝΑ.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου με την πρωτοβουλία του αυτή εκτέθηκε ανεπανόρθωτα αφού όπως φάνηκε τόσο ο Πρόεδρος όσο και η Αντιπρόεδρος που πρόσφατα διορίστηκαν στο ΝΑΤ τάχθηκαν κατά της προωθούμενης ρύθμισης. Το ίδιο συνέβη και με τον κυβερνητικό επίτροπο που εκπροσωπεί το Υπουργείο Εργασίας (που ως γνωστό εποπτεύει το ΝΑΤ) και ο οποίος εναντιώθηκε στην συγκεκριμένη διάταξη.
Μετά από όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με την καταστροφική πολιτική που προωθεί στον χώρο της Ναυτιλίας (Ναυτεργασία, Λιμάνια, αναδιοργάνωση ΥΕΝ, υπηρεσίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ) δεν έχει καμιά ηθική και πολιτική νομιμοποίηση στην εφοπλιστόδουλη πολιτική που ακολουθεί και το μόνο που έχει να κάνει είναι να αποσύρει το άθλιο σχέδιο νόμου (που έχει προκαλέσει την κατακραυγή και την εντονότατη διαμαρτυρία όλων των εργαζομένων στον χώρο της ναυτιλίας) ή να παραιτηθεί….
Η απόφαση του Δ.Σ του ΝΑΤ είναι κόλαφος για τον ΥΝΑ και την κυβερνητική Ναυτιλιακή πολιτική καθώς και την προωθούμενη αντιναυτεργατική πολιτική τουαφού για πρώτη φορά το Δ.Σ του Ταμείου απορρίπτει, έστω και πλειοψηφικά, σχέδιο νόμου που προωθεί το ΥΝΑ.
Οι ναυτεργάτες θα εντείνουν και θα κλιμακώσουν την πάλη και τον αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικα και θα εμποδίσουν με όλες τις δυνάμεις τους την υλοποίηση αυτής της πολιτικής.
Με εντολή Διοίκησης
Ο Πρόεδρος                                                                                                      Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογιώργος Αντώνης                                                                                           Κροκίδης Νικόλαος