Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΣΔΟΕ : ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ



Η καταδίκη Παπαγεωργόπουλου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Δεκάδες υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος από άρχοντες έχουν αποκαλυφθεί κατά καιρούς. Μπορεί η βαρύτατη ποινή που επιβλήθηκε στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης να ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης, αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο.
Πρώην νομάρχες και περιφερειάρχες καθώς και σύμβουλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, ενώ έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος των λογαριασμών τους και ελέγχου του πόθεν έσχες. Ήδη, πολλές περιπτώσεις περιγράφονται στην προηγούμενη έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012 και αφορούσαν 1.245 υποθέσεις για τον στενό δημόσιο τομέα (δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα, δήμοι και περιφέρειες) και 655 για ΔΕΚΟ και οργανισμούς.
Τα δικαστήρια πάντως τους τελευταίους μήνες έχουν ασχοληθεί με πλήθος υποθέσεων που αφορούν δράσεις στελεχών των ΟΤΑ.
Χαρακτηριστικά:
- Δέκα χρόνια μετά το χαμό των Τεμπών έφθασε στη Δικαιοσύνη μια υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτωνπου είχαν συγκεντρωθείς τη μνήμη των παιδιών. Στις 17 Φεβρουαρίου 2013 με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης ο πρώην δήμαρχος του Δήμου Αποστόλου Παύλου Ημαθίας και ένας δημοτικός ταμίας παραπέμπονται για δίκη στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με την κατηγορία -την οποία οι ίδιοι αρνούνται-υπεξαίρεσης 1,3 εκ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου την περίοδο από 2033 έως 2006.
Εικονικά δελτία «πάσο» για ανάπηρους έκαναν το γύρο του Κιλκίς εμπλέκοντας μεταξύ άλλων έναν από τους αιρετούς της περιοχής. Ο 58χρονος κτηνίατρος Βαγγέλης Μπαλάσκας ξεκίνησε την αυτοδιοικητική πορεία του το 1998 ως νομαρχιακός σύμβουλος στο Κιλκίς, ενώ από το 2003 υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ. Διετέλεσε επί δύο θητείες νομάρχης (2006 και 2010), ενώ τον Νοέμβριο του 2010 γίνεται ο πρώτος δήμαρχος του Καλλικράτη στον δήμο Κιλκίς. Τον «έκαψε» η υπόθεση με τη χορήγηση χιλιάδων δελτίων αναπηρίας κατά τη διετία 2007-2008 που έφθασε στη Δικαιοσύνη.
- Τον Δεκέμβριο του 2012 μια άλλη δικαστική υπόθεση είχε προκαλέσει αίσθηση στα Τρίκαλα. Το πενταμελές Εφετείο Λάρισας έκρινε για δεύτερη φορά ένοχο –μετά το τριμελές Εφετείο- τον πρώην δήμαρχο Οιχαλίας Αθανάσιο Ζιώγκο, για χορήγηση ψευδών βεβαιώσεων που χρησιμοποιήθηκαν για μεταδημοτεύσεις. Καταδίκασε κατά πλειοψηφία σε 16 μήνες φυλάκιση τον πρώην δήμαρχο και αθώωσε τους πολίτες που έκαναν αίτηση και χρησιμοποίησαν τις βεβαιώσεις.
- Τέλος, στο δήμο Αθηναίων μετά την εκλογή του Γιώργου Καμίνη, πολλές ήταν οι καταγγελίες κατά της προηγούμενης διοίκησης που είχαν ξεκινήσει προεκλογικά. Τον Δεκέμβριο του 2012 κατατέθηκε μήνυση από την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων με βάση στοιχείο για υπεξαίρεση χρημάτων από τα κυλικεία της εταιρείας για την οικονομική χρήση του 2010, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα και για τα προηγούμενα χρόνια.
Πηγή: «Το Βήμα της Κυριακής»
aftodioikisi.gr