Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ : Η "ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ" ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΝΙΤΑΚΗ - ΤΡΟΪΚΑΣΤο κατώφλι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης περνά σήμερα, στις 10 το πρωί, η τρόικα, μετά τη χθεσινή της επίσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπως όμως -όπως σημείωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου- «ναι μεν τέθηκαν οι απολύσεις τέθηκαν, δε συζητήθηκαν ωστόσο». Έτσι, την «καυτή πατάτα» των απολύσεων θα κληθεί να την κρατήσει το πρωί ο Αντώνης Μανιτάκης, .
Για να κάμψει, όμως, τις πιέσεις της τρόικας- αναμένεται να τους παραδώσει έναν «οδικό χάρτη» για τη διαθεσιμότητα 25.200 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους, εκ των οποίων άμεσα θα καταστούν «διαθέσιμοι» οι 8.000 δημόσιοι υπάλληλοι: οι 5.503 θα προέρχονται από το στενό δημόσιο τομέα, οι 800από οργανισμούς που καταργούνται, οι 2.500 από συγχωνεύσεις οργανισμών και οι 3.896 θα είναι οι επίορκοι.
Τι ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά για να αποφύγει τις απολύσεις
Πάντως, τα μηνύματα που έχουν στείλει οι δύο υπουργοί στους δανειστές λένε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις, καθώς προχωρά κανονικά το πρόγραμμα της κινητικότητας – διαθεσιμότητας και ότι μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν φύγει εκτός του Δημοσίου 75.000 υπάλληλοι, μέσα από την εφαρμογή του κανόνα 1-10 στο Δημόσιο και των συνταξιοδοτήσεων. Με τον τρόπο αυτό, θα επαναλάβει και σήμερα ο Α. Μανιτάκης, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί ο στόχος του μνημονίου 3, για μείωση των δημόσιων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα μέχρι το τέλος του 2015.
«Τους τελευταίους 15 μήνες έχουν αποχωρήσει 75.000 δημόσιοι υπάλληλοι λόγω συνταξιοδοτήσεων και της εφαρμογής του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε 10 αποχωρήσεις» θα αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά στην τρόικα. «Με αυτό το ρυθμό ως το τέλος του 2015 θα έχουν αποχωρήσει πάνω από 150.000 υπάλληλοι που είναι στόχος του μνημονίου» λένε κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα, αναφορικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση και τις απολύσεις, ένα θέμα κομβικό -όπως έχουν καταστήσει σαφές- για τη δόση των 2,8 εκατ. δισ. ευρώ, θα ζητήσουν να μάθουν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης:
- το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την κινητικότητα και τις απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014,
- πότε θα εφαρμοστούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, και
- τι θα γίνει με τους περίπου 60.000 υπαλλήλους που θα επηρεαστούν άμεσα με τα νέα οργανογράμματα και τη μείωση των δομών.
aftodioikisi.gr