Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ




Προγραμματική Συμφωνία με την «Κοινωνία της Πληροφορίας» Α.Ε. υπέγραψε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, για το συγχρηματοδοτούμενο έργο «Σύστημα Ναυτιλιακών Πληροφοριών στην Υπηρεσία του Πολίτη».

Εξαιτίας των αλλεπάλληλων αλλαγών στη δομή και στις αρμοδιότητες του τομέα της Ναυτιλίας, αλλά και της υπαγωγής του Λιμενικού Σώματος σε διαφορετικά Υπουργεία, το εν λόγω έργο είχε σημειώσει μεγάλες καθυστερήσεις. Το έργο θα προχωρήσει άμεσα, με την προκήρυξή του.

Το «Σύστημα Ναυτιλιακών Πληροφοριών στην Υπηρεσία του Πολίτη» εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και ο βασικός του στόχος θα είναι η άμεση και πλήρης ενημέρωση των Ελληνικών Αρχών σχετικά με στοιχεία πλοίων και επιβατών από τις εταιρείες και πρακτορεία πλοίων. Ο στόχος αυτός είναι απαίτηση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας SafeSeaNet.

Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί ένα ευρωπαϊκό εργαλείο ενημέρωσης των αρμοδίων αρχών, σχετικά με πλοία, επιβάτες, κινήσεις πλοίων και επικίνδυνα φορτία, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αυξήσουν την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, την ασφάλεια στα λιμάνια, την αποδοτικότητα των θαλάσσιων μεταφορών αλλά και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, πρόκειται για έργο απαραίτητο για την ελληνική ναυτιλία, το οποίο θα βελτιώσει την ασφάλεια και την αποδοτικότητα της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ναυσιπλοΐας γενικά. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια ευρώ και η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. θα αναλάβει για λογαριασμό του ΥΝΑ τη σύνταξη των σχετικών Τεχνικών Δελτίων Έργων/Υποέργων, τη διαδικασία προκήρυξης, την υπογραφή συμβάσεων, καθώς και την παρακολούθηση και τελική παραλαβή του έργου.