Αναρτήθηκε από τον/την Εξουσία στο Μαρτίου 3, 2013
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα της διαφθοράς που αποκαλύπτεται συνεχώς τελευταία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τολμάμε να θέσουμε το ερώτημα. Πρέπει η εξουσία να παραμείνει συγκεντρωτική και ίσως (όπως πάει) να γίνει ακόμα πιο συγκεντρωτική στα χέρια της κεντρικής κυβέρνησης ή θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη αποκέντρωση της εξουσίας με μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Έπειτα από τα τελευταία γεγονότα, με την καταδίκη των υπευθύνων του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλες ανάλογες υποθέσεις που έρχονται στη Δικαιοσύνη, είναι φυσικό ο πολίτης (ακόμα και από τις εμπειρίες που έχει ο ίδιος), να ακούει τοπική αυτοδιοίκηση και να γίνεται τουλάχιστον επιφυλακτικός. Είναι όμως αυτό σωστό; Πρέπει άραγε να θέλουμε από εδώ και στο εξής όλες οι εξουσίες της κοινωνίας να περάσουν στα χέρια της κεντρικής κυβέρνησης και φυσικά στα χέρια των δανειστών και της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας που εποφθαλμιούν τα πλούτη της χώρας;
Εμείς, αντίθετα με το γενικό κλίμα που καλλιεργείται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, προτείνουμε πλήρη αποκέντρωση όλων των εξουσιών προς τους ΟΤΑ, πλην συγκεκριμένων που πρέπει να είναι στα χέρια της κεντρικής κυβέρνησης και πλήρες άνοιγμα της δημοκρατίας στους πολίτες. Διαφορετικά θα ξεπουληθούν οι ζωές μας χωρίς να το καταλάβουμε.
Με μια όμως προϋπόθεση. Ότι θα αλλάξει ολόκληρο το συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να ανοίξει η δημοκρατία και οι πολίτες να συμμετέχουν πλέον ενεργά στη λήψη αποφάσεων και στον έλεγχο των τοπικών υποθέσεων και όχι όλη η εξουσία να είναι συγκεντρωμένη στα χέρια του κάθε κομματικού τοπάρχη και των συμφερόντων που τον στηρίζουν.
Τοπικά δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, απλή αναλογική για τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, δικαίωμα ανάκλησης με λαϊκή πρωτοβουλία, αποφασιστικές δημοτικές Συνελεύσεις κ.λ.π. είναι κάποιοι από τους θεσμούς που πρέπει να ενσωματωθούν στην νομοθεσία για την ΤΑ.
Πέτρος Χασάπης
olympia.gr