Τρίτη 23 Απριλίου 2013

"ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ 2013"-ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ





Η ομάδα μας σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου / Διεύθυνση Δασών Χίου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου / Περιφερειακή Ενότητα Χίου, το Δήμο Χίου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, με την επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ&ΤΔΠ) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "ΔΗΜΗΤΡΑ" και με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ» Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ημερίδα Εργασίας με θέμα "ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ 2013".

Η ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους φορείς δημόσιους ή ιδιωτικούς, επαγγελματίες ή εθελοντές που ενδιαφέρονται και εμπλέκονται στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Στόχος της είναι η προώθηση της καλύτερης συνεργασίας όλων των ενδιαφερόμενων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, αξιοποιώντας σύγχρονες γνώσεις και μία μεθοδολογία που αναπτύχθηκε στα πλαίσια ενός Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου με τον τίτλο INCA.

Η μεθοδολογία στηρίζεται στον καθορισμό και τη συμφωνία κοινών στόχων πρόληψης και τη δημιουργία ομάδων εργασίας που θα αναλάβουν να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν δράσεις προς επίτευξη των στόχων. Με δεδομένη την ανωτέρω στόχευση η ημερίδα θα περιλαμβάνει μικρό μόνο αριθμό παρουσιάσεων που θα αφορούν την πρόληψη και τη μεθοδολογία INCA καθώς και σύντομη παρουσίαση άλλων δράσεων και έργων πρόληψης που είναι σε εξέλιξη/εφαρμογή από συμμετέχοντες φορείς. 

Προβλέπεται η διάθεση τουλάχιστον δύο ωρών για συζήτηση ως προς τους στόχους, την ανάδειξη των ομάδων εργασίας και την κατάθεση προτάσεων για δράσεις προς επίτευξη των στόχων. 
Την Ημερίδα θα συντονίσει ο Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, αναπληρωτής ερευνητής του ΙΜΔΟ&ΤΔΠ ειδικός στις δασικές πυρκαγιές.

Η ημερίδα ξεκινά στις 9:30 το πρωί και τελειώνει στις 2 το μεσημέρι.

Επίσης το απόγευμα στις 3:30 ο Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος θα κάνει μία εκπαιδευτική διάλεξη με θέμα τις δασικές πυρκαγιές, το ρόλο τους, τη συμπεριφορά τους και την αντιμετώπισή τους. Η διάλεξη στοχεύει στην ενημέρωση των εθελοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν στη δασοπυρόσβεση.