Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΜΕΝ ΓΙΑΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΑΡΧΟΣ- ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΝΕΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ




H Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, με αφορμή το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Ναυτιλίας, για την ενίσχυση 1000 ανέργων νέων ναυτικών που θα ξεκινήσει αύριο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΥΝΑ/ΓΕΝΕ παρουσιάζει, αύριο 24 Απρίλη 2013, το πιλοτικό πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ» για την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων νέων ναυτικών στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΟΛΠ.


Παρόλο που ο σκοπός της ύπαρξης του ΓΕΝΕ είναι η εξεύρεση εργασίας, αυτός ο ρόλος παρακάμπτεται και αποσιωπάται.

Καθώς:

Το πρόγραμμα αυτό όπως και ανάλογα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας στο χερσαίο χώρο όχι μόνο δεν ανακουφίζουν τους άνεργους αλλά απευθύνεται σε νέους κάτω των 30 ετών ανασφάλιστους με 800 ΕΥΡΩ αμοιβή για τα κατώτερα πληρώματα και 1000 ΕΥΡΩ για τους αξιωματικούς.

Χωρίς ντροπή περιφέρουν 6 εκατομμύρια ΕΥΡΩ μπροστά από τα μάτια 4.500 χιλιάδων ανέργων με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΝΕ, λέγοντας τους ότι το ποσό αυτό δεν τους αφορά αλλά προορίζεται για «νέους» ανέργους, παίζοντας με την δραματική κατάσταση στην οποία η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους έχει φέρει και επενδύοντας σε αυτήν.

Επικαλούνται την «επαγγελματική δεξιότητα» και την «εργασιακή εμπειρία» και την ίδια στιγμή την αρνούνται στους νέους των ΑΕΝ.

Την ίδια στιγμή με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις», η κυβέρνηση επεκτείνει την απελευθέρωση στα πλοία της ακτοπλοΐας και της γραμμής Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ιταλία, διευρύνοντας την «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία, καταδικάζοντας χιλιάδες ναυτεργάτες και τις οικογένειες τους σε αργό θάνατο.

Γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και χωρίς κανένα κόστος για την εργοδοσία θα λειτουργήσουν διαλυτικά και ως μοχλός πίεσης στους εργαζόμενους με δικαιώματα.

Το πρόγραμμα έρχεται να συμπληρώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να «εμβολίσει» τους ναυτεργάτες με δικαιώματα, να δημιουργήσει κλίμα νέων εργασιακών σχέσεων στα επίπεδα που αξιώνουν οι εφοπλιστές, επικαλούμενοι την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.

Για αυτούς τους λόγους διαφωνήσαμε οι εκπρόσωποι των ναυτεργατών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΝΕ με τα άλλα μέλη, αφού το πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ» είναι ευθυγραμμισμένο και εμπνευσμένο από τις θέσεις και τις απαιτήσεις των εφοπλιστών, επιβεβαιώνοντας παλιότερες καταγγελίες για ΓΕΝΕ «μαγαζάκι δουλεμπόρων».