Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ





Στη Μάλτα πραγματοποιείται στις 21 και 22 Μαΐου 2013 η 6η Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα. Η διάσκεψη διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας), σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Επενδύσεων-Μικρών Επιχειρήσεων και το Υπουργείο Τουρισμού της Μάλτας. Η ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και ο βιώσιμος θαλάσσιος τουρισμός αποτελούν τα κεντρικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα.  Στο διάστημα αυτό των δύο ημερών   εμπειρογνώμονες από θαλάσσιους φορείς και υπηρεσίες της Ευρώπης θα συζητήσουν στη Μάλτα  για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να προωθηθεί ο  τουρισμός και να διατηρήσει τη θέση του όχι μόνον ως τομέας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και ως καίριας σημασίας μοχλός της οικονομίας, καθώς και ως βασικός παράγοντας του θεματολογίου της «γαλάζιας ανάπτυξης».
Κάθε χρόνο, στις 20 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιεί εκδηλώσεις για τη «Θαλάσσια Ευρώπη». Στόχος είναι η προβολή και ανάδειξη της σημασίας που έχουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί για την καθημερινή ζωή των πολιτών.  Το θέμα της φετινής διάσκεψης είναι: «Ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών και βιώσιμος θαλάσσιος τουρισμός: επένδυση για τη γαλάζια ανάπτυξη». Ο τουρισμός είναι ο σημαντικότερος τομέας της θαλάσσιας βιομηχανίας, παρέχοντας απασχόληση σε 2,35 εκατομμύρια άτομα και παράγοντας κάθε χρόνο προστιθέμενη αξία στην οικονομία της ΕΕ πάνω από 100 δισ. ευρώ. Η 6η διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα θα διερευνήσει τις δυνατότητες για καινοτόμες και βιώσιμες μορφές τουρισμού.
Αύριο Τρίτη 21 Μαΐου θα ξεκινήσει η Διάσκεψη με ομιλητές, μεταξύ άλλων τη  Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας της ΕΕ, το  Karmenu Vella, υπουργός Τουρισμού της Μάλτας, το Dr. Chris Cordona, υπουργό Οικονομία, Επενδύσεων και Μικρών Επιχειρήσεων της Μάλτας και τη Catharina Elmsäter–Svärd, υπουργό Υποδομών της Σουηδίας.Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα καθιερώθηκε στις 20 Μαΐου 2008 από μία τριμερή δήλωση των Προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Γιορτάζεται κάθε χρόνο γύρω στις 20 Μαΐου και στοχεύει στην αύξηση της προβολής της θαλάσσιας Ευρώπης. Οι προηγούμενοι εορτασμοί της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες (2008), στη Ρώμη (2009), στη Γκιζόν (2010), στο Γκντάσκ (2011) και στο Γκότεμπουργκ (2012).