Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


ΥΠΟΙΚ: Σε συνεννόηση με το EWG οι αποδοχές των μελών του ΤΧΣ

Αντικείμενο διαβούλευσης με το Euro Working Group αποτελούν οι αποδοχές των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως επισημαίνει, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

ΥΠΟΙΚ: Σε συνεννόηση με το EWG οι αποδοχές των μελών του ΤΧΣ
Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί για το μισθό του πρώην και του νυν προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα κριτήρια επιλογής.
Όπως αναφέρει στο απαντητικό του έγγραφο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, η διοίκηση του ΤΧΣ ασκείται από το Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή και «οι αμοιβές και αποζημιώσεις μελών των ανωτέρω οργάνων καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και ορίζονται στις εκάστοτε αποφάσεις διορισμού τους, ενώ επιπρόσθετα δημοσιεύονται στην Ετήσια Έκθεση του Ταμείου». Όπως σπεύδει ωστόσο να ξεκαθαρίσει ο κ. Στουρνάρας, «οι αποδοχές δεν υπολογίζονται συναρτήσει των κερδών ή εσόδων του Ταμείου, ενώ αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με το Euro Working Group.

Αναφερόμενος στην επιλογή των μελών στα νέα όργανα διοικήσεως του ΤΧΣ, ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει ότι «αυτή συντελείται από ειδική προς τούτο επιτροπή που απαρτίζεται από ισάριθμους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, ύστερα από δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με βάση τα πρότυπα αξιολόγησης που διέπουν τις ανοιχτές διαδικασίες επιλογής».
Η ειδική αυτή επιτροπή αξιολόγησε τους υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου του Γενικού Συμβουλίου, με τη διενέργεια προσωπικών συνεντεύξεων και βάσει κριτηρίων που έχουν αποτυπωθεί στη δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως η διεθνής τραπεζική εμπειρία, οι αποδεδειγμένες διαπραγματευτικές ικανότητες, η αποδεδειγμένη εμπειρία στη διεθνή τραπεζική. Πάντως στις συνεδριάσεις της ανωτέρω επιτροπής συμμετείχαν, ως παρατηρητές, ένας εκπρόσωπος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ένας εκπρόσωπος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακολούθως η επιτροπή αξιολόγησης κατήρτισε λίστα επιλογής εκ των αξιολογηθέντων υποψηφίων. Στη συνέχεια δόθηκε η σύμφωνη γνώμη του Euro Working Group και συντελέστηκε ο διορισμός με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ενώ με την ίδια απόφαση ορίστηκε και το συνολικό ύψος ετήσιων μικτών του Προέδρου του Γενικού Συμβουλίου. Ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει ειδικότερα ότι η απόφαση έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 215/15-5-2013, ΑΔΑ ΒΕΝ2Η-ΒΦ7 για το διορισμό και την αποζημίωση του κ. Χρήστου Σκλαβούνη.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει επίσης ότι το Γενικό Συμβούλιο είναι κατά το νόμο επιφορτισμένο με την επίβλεψη των ασκούμενων εξουσιών και των αρμοδιοτήτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και με τον έλεγχο της διοίκησης και των δραστηριοτήτων του. «Ως εκ τούτου, στην παρούσα κρίσιμη περίοδο ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάταξης του τραπεζικού συστήματος, η υπηρέτηση του ρόλου του Προέδρου του Γενικού Συμβουλίου με συνέπεια, αποτελεσματικότητα και υψηλό βαθμό προσωπικής δέσμευσης, καθίσταται αναγκαία συνθήκη για την ανταπόκριση του ΤΧΣ στις προκλήσεις του ρόλου του και της οικονομικής συγκυρίας», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει ότι «στο πλαίσιο αυτό τα εν λόγω αυξημένα καθήκοντα και οι υψηλές απαιτήσεις φυσικής παρουσίας και προσωπικής δέσμευσης του νέου Προέδρου επισημάνθηκαν προς τους υποψηφίους από την επιτροπή αξιολόγησης κατά τη διενέργεια των αντίστοιχων συνεντεύξεων».
Ειδικότερα για την τροποποίηση του ύψους των αποδοχών του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «γνώμονα αποτέλεσε η ανάγκη για προσέλκυση και διατήρηση, στη θέση του Προέδρου, προσωπικότητας με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά εξειδίκευσης, εμπειρίας και προσανατολισμού, ώστε ο ρόλος του ΤΧΣ να υπηρετηθεί αποτελεσματικά και απρόσκοπτα. Με τον τρόπο αυτό, η επίτευξη υγιούς λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα μεταφραστεί στην ώθηση της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη σε επίπεδο επιχειρήσεων και νοικοκυριών»