Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ



«ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΞΕΔΟΝΤΙΑΣΤΗΚΑΝ. ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΟΚΤΩ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ»

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, μετά το τέλος των σημερινών πολύωρων συνεδριάσεων των Επιτροπών και της Ολομέλειας της Ετήσιας Συνόδου των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα, ήταν η μέρα που οι Τούρκοι έφεραν το προαναγγελθέν ψήφισμά τους για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

Το περιεχόμενο ήταν το αναμενόμενο. Ένα μονόπλευρο κατηγορητήριο εναντίον της πλευράς Άσαντ, χωρίς καμία απολύτως αναφορά για τις φρικαλεότητες των ακραίων ισλαμιστών που στρατολογούν, εξοπλίζουν και πληρώνουν αδρά αραβικές χώρες. Φρικαλεότητες με αποκεφαλισμούς, ενταφιασμό ζωντανών αιχμαλώτων και απαγωγών με μοιραίο τέλος όπως αυτές των δύο Μητροπολιτών του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Το YouTube βρίθει  σχετικών βίντεο.

Η Ελληνική Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν από την Αθήνα πολύ καλά προετοιμασμένη σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Και σε συνδυασμό με τις θέσεις που αποτύπωσε και η Βρετανική Αντιπροσωπεία, επιτεύχθηκε ένα σημαντικό αποτέλεσμα.

Η τουρκική πλευρά ξεδοντιάστηκε. Αναγκάστηκε να αποσύρει τα οκτώ από τα είκοσι δύο άρθρα του ψηφίσματος και να αλλάξει τελείως τη διατύπωση του ενός.

Η ελληνική πλευρά, με εισηγητή το Βουλευτή Ανδρέα Ψυχάρη, ζήτησε με έμφαση, εκτός των άλλων, η κριτική στο ψήφισμα να μην είναι μονόπλευρη, αλλά να αφορά και τις δύο πλευρές των εμπλεκομένων δυνάμεων, να υπάρξουν εκτεταμένες τροπολογίες και διορθώσεις στο ψήφισμα όπως το κατέβασε η Τουρκία και το βάρος της βοήθειας των προσφύγων να κατανεμηθεί σε όλα τα κράτη του ΟΑΣΕ και όχι μόνο στις γείτονες χώρες της Συρίας.

Σημειώνεται ότι τόσο στο ψήφισμα, όσο και σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, δεν υπήρξε έστω και μία αιχμή σε βάρος της Ελλάδας, όπως είχε συμβεί στη χειμερινή Σύνοδο της Βιέννης. 

Μετά από αυτό το ξεδόντιασμα του τουρκικού ψηφίσματος η πλειοψηφία της Ολομέλειας το υπερψήφισε, μεταξύ των οποίων και οι ΝΔ Βουλευτές της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Από την πλευρά μου, ως Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, επέλεξα, όπως κι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, την προβλεπόμενη στους κανονισμούς ψήφο της αποχής, διότι μεταξύ άλλων:

1.      Σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να καταψηφίσω την αναγκαιότητα για την εξεύρεση λύσης σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

2.      Δεν μπορούσα να καταψηφίσω τη πρόταση να επιτρέψει η κυβέρνηση της Δαμασκού την άφιξη εμπειρογνωμώνων του ΟΗΕ για τη διερεύνηση αν αληθεύουν ή όχι οι καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων.

3.      Από την άλλη πλευρά, μου ήταν αδύνατον να δώσω θετική ψήφο, μετά τα όσα άκουσα από τον Εισηγητή των Τούρκων στην πρωτολογία του και από τον τόσο κυνικό τρόπο που είχαν διατυπώσει άρθρα του ψηφίσματος, ανεξάρτητα με το αν τελικά αναγκάστηκαν να τα αποσύρουν.

Τέλος, η Ελλάδα, είχε την επιτυχία να κερδίσει την Προεδρία της πρώτης και πολύ σημαντικής από τις τρεις Επιτροπές του ΟΑΣΕ, η οποία αφορά τις Πολιτικές Υποθέσεις. Την κέρδισε με τέσσερις ψήφους διαφορά έναντι της Σουηδίας ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Βουλευτής Μάκης Βορίδης.

Η φετινή Ετήσια Σύνοδος θα κλείσει αύριο με την εκλογή του νέου Προέδρου των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΟΑΣΕ, με δύο μόνο υποψήφιους, από τη Σουηδία και το Μαυροβούνιο».