Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΡΑΚΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ"

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ

Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα των εκλεγμένων με τη Λαϊκή Συσπείρωση περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ .
Έχουν περάσει 2,5 χρόνια από την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης». Πιστεύουμε ότι είναι ένα χρονικό διάστημα αρκετό για χρήσιμα συμπεράσματα.

Θα θυμίσουμε καταρχήν ότι η θέση του ΚΚΕ σχετικά με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ήταν ξεκάθαρη ήδη  πριν  την ψήφιση του από τη Βουλή. Προειδοποιούσαμε, μεταξύ άλλων, ότι:
* Ο «Καλλικράτης» είναι μέρος  γενικευμένης επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα σε όφελος του κεφαλαίου. η ολοκλήρωση προς το χειρότερο του «Καποδίστρια» (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφάρμοσε η ΝΔ) . .
*Ο «Καλλικράτης» δημιουργεί ένα πιο αποτελεσματικό μηχανισμό διοίκησης, δίπλα στην κυβέρνηση για να εγκλωβίσει  το λαό στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, μεταφέροντας τη λαϊκή αγανάκτηση από την κεντρική εξουσία στα τοπικά όργανα. Θα εξασφαλίσει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους την απρόσκοπτη   εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, την αλλαγή χρήσης γης στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης»,           
-Με τη διεύρυνση των διοικητικών ορίων των νέων “Καλλικρατικών” Δήμων και Περιφερειών θα δημιουργηθούν οικονομίες μεγάλης κλίμακας, ειδικά στους τομείς της ενέργειας, της κατασκευής δημοσίων έργων, της καθαριότητας, της ύδρευσης  κλπ. Η εξέλιξη αυτή, εκ των πραγμάτων, θα ευνοήσει τους μεγαλοεργολάβους, με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες σε βάρος των μικρομεσαίων, που δεν έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν , μεταξύ άλλων, τις απαιτούμενες μεγάλες εγγυητικές επιστολές για να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς για τα  ιδιαίτερα μεγάλα  πλέον έργα των «Καλλικρατικών» διοικητικών ενοτήτων.
* Θα  φέρει  ακόμα μεγαλύτερη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης , νέες αυξήσεις των φόρων και τελών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων,  χιλιάδες απολύσεις και τσάκισμα των  δικαιωμάτων των εργαζομένων .
* Θα μεταφέρει στις περιφέρειες και στους δήμους  αρμοδιότητες του κράτους στην Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια. Αυτό θα σημάνει μεγαλύτερη υποβάθμισή τους, κατακερματισμό του ενιαίου χαρακτήρα τους και θα μετακυλήσει το κόστος λειτουργίας τους στο λαό.  Θα οδηγήσει ακόμα και στο κλείσιμο σχολείων, κέντρων υγείας, νοσοκομείων. Η δυνατότητα  της λαϊκής οικογένειας για πρόσβαση σε αυτές τις παροχές θα περιοριστεί δραστικά αφού πλέον θα εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητά τους. 
* Θα φέρει εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος και ιδιωτικοποίηση των υποδομών.
* Θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, με τη συγκέντρωση της γης και  το λουκέτο των μικρομεσαίων επαγγελματιών  με την επέκταση των μονοπωλιακών ομίλων.

Στη διαμόρφωσή του “»Καλλικράτη» συνέβαλαν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες που υποστηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, διατυπώνοντας αντιρρήσεις μόνο ως προς τα γεωγραφικά όρια (χωρις φυσικά να υποτιμάμε αυτόν τον παράγοντα). Περίπου στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και όσοι υποστηρίχτηκαν από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

      Στα δυόμιση χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη» που πέρασαν, επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς, οι προβλέψεις μας αυτές.  Πράγματι :
           
            -Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που επιβεβαιώνει αυτήν την διαπίστωση,  είναι  η απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) υπέρ της ληστρικής και ολέθριας για το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας επένδυσης της πολυεθνικής IBERDROLA-ROCAS για την εγκατάσταση, σε πρώτη φάση,  356 γιγάντιων ανεμογεννητριών. Απέρριψαν την πρόταση της Λαϊκής  Σ.υσπείρωσης για αξιοποίηση των  ΑΠΕ  αποκλειστικά από ένα δημόσιο φορέα ενέργειας, για τις  ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας,  με ταυτόχρονη σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκές και φθηνό ρεύμα για τα νησιά μας.
            Ξέρουν, φυσικά, ότι η πολυεθνική θα επιδοτηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης(1 δις. 800 εκατ. € ) από το ΕΣΠΑ, ενδεχομένως  και από άλλους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, από χρήματα δηλαδή του ελληνικού λαού. Αντί να διατεθούν αυτά τα τεράστια ποσά για τις ζωτικές ανάγκες  του λαού μας. που συνεχώς οξύνονται (έργα κοινωνικής ωφέλειας, παιδικοί σταθμοί, σχολεία, κοινωνικές υπηρεσίες, συγκοινωνίες κλπ). τα δίνουν υπέρ της κερδοφορίας της πολυεθνικής. Φτάνει να πει κανείς ότι για να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού και για να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί με καλυμμένες τις οργανικές θέσεις προσωπικού  στη Λέσβο, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, θα έφτανε  μόνο 1 εκατ. 200.000 €, δηλ. το πολύ 800 φορές λιγότερα απ’ όσα πρόκειται να δοθούν στην IBERDROLA-ΡΟΚΑΣ για να ΚΑΤΑΣΤΡΈΨΕΙ  τα νησιά μας.
             -Ανάλογη είναι η θέση που πήρε η ίδια πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), ανοίγοντας το δρόμο για τη μετατροπή του Αιγαίου σε απέραντο ιχθυοτροφείο στο έλεος του κεφαλαίου.
            -Δημιουργήθηκε επίσης η ΕΥΔΑΠ Νήσων, με στόχο να αναλάβει τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης των νησιών, στη βάση  της        ανταποδοτικότητας, με προσανατολισμό την ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό και με δικαίωμα (κατά συνέπεια) να καθορίζει τα τέλη ύδρευσης ακόμη  χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήδη έχει συνάψει προγραμματικές συμφωνίες με ορισμένα νησιά στο Ν. Αιγαίο, τις Οινούσσες και τον Αη-Στράτη. (βλ. σχετική συμφωνία Μουσουρούλη-Σταυρίδη.
              -Θα μπορούσαμε ακόμη να αναφέρουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών τόσο μεταξύ τους όσο και  με Πειραιά και Β. Ελλάδα.  Παρά την ταλαιπωρία, τους κινδύνους  και την αφαίμαξη  που υφίστανται οι νησιώτες και αυτοί που επισκέπτονται τα νησιά -κατάσταση που θα επιδεινωθεί με τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν-   και ενώ  οι εφοπλιστές εισπράττουν τεράστιες επιδοτήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβουλίων απορρίπτουν πεισματικά την πρόταση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης  για Ενιαίο Δημόσιο φορέα ακτοπλοΐας και αερομεταφορών που θα εξασφαλίζει στα νησιά μας σύγχρονη, ασφαλή, άνετη και φθηνή συγκοινωνία. Και τούτο, διότι , παρά τις «προφάσεις εν αμαρτίαις», θέτουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών πάνω από τα συμφέροντα του λαού μας.
             - Η συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου απέρριψε δύο φορές  πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του Αιγαίου σε όφελος των αναγκών του λαού μας και όχι του πολυεθνικού κεφαλαίου και την ανακήρυξη της  ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της χώρας μας στο Αιγαίο Απέρριψαν την πρότασή μας  και μάλιστα χωρίς να κάνουν καμιά πρόταση  οποιασδήποτε τροποποίησής της για να την κάνουν δεκτή. Έδειξαν έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι συμφωνούν με την προωθούμενη από κοινού εκμετάλλευση  του φυσικού πλούτου  με την Τουρκία και τις πολυεθνικές.
             -Απέρριψε επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, επανειλημμένες προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για επαρκή χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων και για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό, παίρνοντας έτσι ουσιαστικά θέση υπέρ της παραπέρα υποβάθμισης του δημόσιου τομέα υγείας  και της ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της υγειονομικής φροντίδας και της «επιχειρηματικότητας» στο νευραλγικό για το λαό μας αυτό τομέα.
Πολλά ακόμα παραδείγματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε , που επιβεβαιώνουν ότι οι «Καλλικρατικοί» Δήμοι και Περιφέρειες εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου σύμφωνα με τις προβλέψεις το σχεδίου «Καλλικράτης».

Σχετικά με τους πόρους της τοπικής διοίκησης
           Έχουμε συνεχή  μείωση  των ήδη πενιχρών πόρων από το κράτος προς τη Περιφερειακή και Δημοτική διοίκηση. Η μείωση αυτή παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, έγινε δεκτή και υπερψηφίστηκε από τις  παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με το υποκριτικό επιχείρημα της ανάγκης να πληρωθούν οι εργαζόμενοι (όταν οι ίδιοι τσακίζουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους) και  στο όνομα της λεγόμενης «οικονομικής αυτοτέλειας» και «εξοικονόμησης πόρων». 
Απορρίφθηκε  επανειλημμένα από τη συντριπτική πλειοψηφία  του Π.Σ. πρόταση της Λ. Συσπείρωσης  για καταγγελία της κυβέρνησης και καταψήφιση  του άθλιου προϋπολογισμού της Περιφέρειας, που κινείται σε επίπεδα κάτω του 50% του προϋπολογισμού των πρώην τριών Νομαρχιών που απαρτίζουν την Περιφέρεια. Με τα ψίχουλα που δίνουν κάθε χρόνο είναι ζήτημα αν θα έχουν εξοφληθεί, στο τέλος της θητείας του Περιφ. Συμβουλίου, όλα τα χρέη για έργα που είχαν εκτελέσει ή ξεκινήσει να εκτελούνται από τις  Νομαρχίες. Να πώς η Περιφέρεια γίνεται συνένοχος της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής  της Κυβέρνησης και της ΕΕ , αποδεχόμενη στην ουσία να  διαχειρίζεται  τη μιζέρια, την εξαθλίωση.
              
Δηλαδή ενώ έχουμε, αυτά τα 2,5 χρόνια, μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό Κράτος στις Περιφέρειες και στους Δήμους, έχουμε ταυτόχρονα και  δραστική μείωση των πόρων από το κράτος και μείωση  προσωπικού με πρόσχημα την «ορθολογική διαχείριση προσωπικού». Με άλλα λόγια, η μεταφορά αρμοδιοτήτων γίνεται με αποκλειστικό στόχο να εξοικονομήσει η Κυβέρνηση πόρους για να τους δώσει στους τοκογλύφους, φορτώνοντας νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, που υφίστανται όλο και μεγαλύτερη έμμεση και άμεση φορολογία .
 Αυτό φαίνεται έντονα κυρίως στους Δήμους, γιατί μέσω των Δήμων περνά βασικά αυτή η πολιτική. Έτσι, στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, το θέμα δεν ήταν το πώς οι Δήμοι θα διεκδικήσουν περισσότερους πόρους, αφού ήδη πολλοί Δήμοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στα λειτουργικά έξοδά τους, αλλά το πώς θα μειώσουν στο ελάχιστο το κόστος λειτουργίας τους μέσα από τον καθορισμό του νέου συστήματος κατανομής των ΚΑΠ. Έχουμε συνεπώς πλήρη προσαρμογή στη δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης Έτσι με βάση στοιχεία της μελέτης της ΕΕΤΑΑ Α.Ε., το ανελαστικό κόστος λειτουργίας των Δήμων για το 2013, το προσδιορίζουν σε 3,6 δις ευρώ. Τα χρήματα όμως που τελικά θα δοθούν θα είναι γύρω στα 2,2 δις ευρώ. Αν όμως αφαιρέσουμε οριζόντιες δράσεις όπως: προνοιακά επιδόματα και μεταφορά μαθητών, που υπολογίζονται σε 1 δις ευρώ περίπου, τότε μένουν 1,2 δις ευρώ για λειτουργικά και έργα. Δηλαδή  έχουμε: το 30% να δίνεται από τους ΚΑΠ και το 70% να εισπράττεται από τη τοπική διοίκηση μέσω φόρων τελών, τροφείων κλπ από τους δημότες.
Δηλαδή το θέμα είναι με ποιο τρόπο Δήμοι και Περιφέρειες θα μοιράζονται τα ψίχουλα του κρατικού προϋπολογισμού, που και αυτά, μαζί με τα προγράμματα ΕΣΠΑ, θα τα διαθέτουν για να παίζουν τον ρόλο του μάναντζερ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κι από την άλλη μέσω της φοροαφαίμαξης θα μαζεύουν χρήματα από τον κόσμο ακόμη και για τα λειτουργικά έξοδα. Επομένως, όποια  κριτήρια και αν χρησιμοποιηθούν στην κατανομή των κουτσουρεμένων ΚΑΠ, δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια : αυτή η πολιτική υποβαθμίζει τις λαϊκές ανάγκες, χειροτερεύει την ζωή των λαϊκών οικογενειών    
Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είμαστε, σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, αντίθετοι με τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται υπέρ του κεφαλαίου από την Κυβέρνηση αλλά και από τους αιρετούς στην Περιφέρεια και στο Δήμο που υλοποιούν αυτήν την πολιτική, ανεξάρτητα αν εμφανίζονται με κομματική στήριξη  ή ως «ανεξάρτητοι». Διαμετρικά διαφορετιή είναι και η αντίληψή μας για την ανάπτυξη (ανάτυξη για το κεφάλαιο ή για το λαό)

ΥΓΕΙΑ
: Τραγικές είναι οι συνέπειες που ήδη  βιώνουμε στα δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, λόγω της απελπιστικής υποχρηματοδότησης, χωρίς επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και αναλώσιμα και τεχνολογικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών. Και, σα να μην έφτανε αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, έχουμε την  παραπέρα υποβάθμιση των νοσοκομείων με συγχώνευση ή και κατάργηση κλινικών, παραπέρα μείωση του ήδη ανεπαρκούς σε αριθμό προσωπικού, συγχώνευση νοσοκομείων (Λήμνος, Ικαρία) …. Καλείται, με αυτή τη πολιτική, ο κόσμος, που  πληρώνει όλο και μεγαλύτερους φόρους, να ξαναπληρώσει στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα ή  να απευθύνεται στους ιδιωτικούς γιατρούς και ιδιωτικά κέντρα, αν υπάρχουν και αν ο ασθενής έχει την οικονομική δυνατότητα . Έχουμε δηλ. να κάνουμε με μια εγκληματική πολιτική σε βάρος του λαού μας.
     
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με το πέρασμα της αρμοδιότητας της Παιδείας στους Δήμους και την υποχρηματοδότησή τους, έχουμε ήδη κλείσιμο ή συγχώνευση δεκάδων σχολείων. Ιδιαίτερα οξυμμένο είναι και το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών λόγω της μη έγκαιρης καταβολής των απαιτούμενων κονδυλίων από την Κυβέρνηση στις Περιφέρειες, στις οποίες ανατέθηκε η αρμοδιότητα. Η κατάσταση στα σχολεία είναι  απελπιστική και γιατί,  λόγω των τεράστιων περικοπών στη χρηματοδότηση, τα σχολεία είναι επικίνδυνα ασυντήρητα (πέφτουν σοβάδες κλπ) , χωρίς  θέρμανση, χωρίς αναλώσιμα και κυρίως με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Προβλέπεται ότι η επόμενη σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με τουλάχιστον  13.000 εκπαιδευτικούς λιγότερους σε σχέση με φέτος που είχαμε ήδη μεγάλες ελλείψεις. Ούτε όμως και ο αντισεισμικός έλεγχος  των σχολικών εγκαταστάσεων έχει γίνει για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα θωράκισής τους.
.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.   
Οι ΟΤΑ ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν στο χώρο τους τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, με διάφορα προγράμματα, δήθεν αντιμετώπισης της ανεργίας, με τα τοπικά προγράμματα απασχόλησης κλπ.  Σήμερα λοιπόν έχουμε στο χώρο των εργαζομένων στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση διάφορες σχέσεις εργασίας από μόνιμους, συμβασιούχους έως εργαζόμενους με μπλοκάκι για το ίδιο αντικείμενο, με διαφορετική αμοιβή και ασφάλιση, έχουμε τις απολύσεις συμβασιούχων, τις διαθεσιμότητες, την εντατικοποίηση της εργασίας και αυξημένου ωραρίου.  

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΠΡΟΝΟΙΑ
           Οι κοινωνικές  δομές και παροχές των Δήμων, ακόμα και αυτές οι ανεπαρκείς που υπάρχουν σε σχέση με τις ανάγκες, είναι σε πορεία συρρίκνωσης ή και κατάργησης. Στον τομέα αυτό υλοποιείται η πολιτική της ΕΕ – κεφαλαίου, που σε άλλα κράτη – μέλη έχει υλοποιηθεί χρόνια πριν την κρίση. Βασικό της στοιχείο είναι να περιοριστεί στο ελάχιστο η κρατική ευθύνη χρηματοδότησης και λειτουργίας τέτοιων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών και να συνδεθούν ανταποδοτικά με τα ασφαλιστικά ταμεία.
           Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ των ΟΤΑ και ιδιαίτερα φορέων κοινωνικής μέριμνας, που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, θα αποτελέσουν το άλλοθι των Δημοτικών Αρχών για ιδιωτικοποιήσεις και για την παραπέρα προώθηση της λεγόμενης Κοινωνικής Οικονομίας (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις), της «κοινωφελούς εργασίας» και των ΜΚΟ, του εθελοντισμού, της «φιλανθρωπίας» κ.α.
           Για τους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς κριτήριο της ένταξης σ’ αυτούς δεν είναι η ανάγκη όλων των παιδιών στην προσχολική αγωγή, αλλά η «εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», δηλαδή η διευκόλυνση του επιχειρηματία να εξασφαλίζει απρόσκοπτα την εκμετάλλευση του γονιού. 
             Με αυτή την πολιτική θα είναι τεράστιες  οι επιπτώσεις  για τις ήδη εξαθλιωμένες λαϊκές οικογένειες, που θα κληθούν ή να σηκώσουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αυτών των υπηρεσιών ή να τις στερηθούν εντελώς!.(βρεφονηπιακοί- παιδικοί σταθμοί (με βάσει στοιχεία που υπάρχουν πανελλαδικά, από τις 120.000 αιτήσεις που έγιναν, θα ικανοποιηθούν οι 60.000), αποδόσεις χρημάτων στις σχολικές επιτροπές, σχολικοί φύλακες, καθαρισμός σχολικών μονάδων, μεταφορά μαθητών, Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, άθληση, πολιτισμός, κέντρα πρόληψης κλπ).
             .
 ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  Αγαπητοί φίλοι,
             Ας δούμε τι γίνεται με ορισμένους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. όπου επίσης αποτυπώνεται πολύ καθαρά το πώς η Περιφέρεια και οι Δήμος υπηρετούν το κεφάλαιο.
            Ένας από τους βασικούς μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης είναι, μας λένε, και ο τουρισμός. Βεβαίως άλλη είναι η αντίληψη της περιφερειακής Αρχής για τον τουρισμό (τουρισμός που συμβάλλει στη μέγιστη κερδοφορία μεγαλοξενοδόχων, τουριστικών γραφείων) και άλλη η αντίληψη η δική μας (κυρίως εσωτερικό τουρισμό) για δικαίωμα στην ανάπαυση-αναψυχή της λαϊκής οικογένειας, με φθηνή και ασφαλή μετάβαση, παραμονή και ποιοτικές υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα (και για την τροφοδοσία του τουρισμού)
            Οι εκάστοτε Κυβερνήσεις  – η Περιφέρεια και οι Δήμοι δεν διαφωνούν-  έχουν ανακηρύξει τον τουρισμό σαν τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας και ιδιαίτερα των νησιών με στόχο τη συμμετοχή του σε σημαντικό % στο ΑΕΠ και  στην απασχόληση
             Το ερώτημα είναι ποιοι τελικά  ωφελούνται από τις διάφορες δράσεις της Περιφέρειας στον τομέα (ημερίδες, συνέδρια, προβολές στο εξωτερικό, έντυπα και ηλεκτρονική προβολή) με χρήματα του λαού; Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν είναι οι εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού.. Αυτοί παραμένουν με χαμηλά μεροκάματα, απλήρωτοι από σαιζόν σε σαιζόν, εξουθενωτική εργασία. Είναι τα κύρια θύματα των μεγαλοξενοδόχων..
            Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τουρισμό φυτοζωούν ή κλείνουν, χρεωμένες σε τράπεζες και ταμεία. Ωφελημένοι είναι, οι μεγαλοξενοδόχοι και τα διάφορα μεγάλα γραφεία τουρισμού (operator tours).
           Αλλά και η απόλαυση του τουρισμού πλέον έχει γίνει άπιαστο όνειρο για τα λαϊκά στρώματα (ανεργία, πετσόκομμα μισθών και συντάξεων,  δραστικός περιορισμός του κοινωνικού τουρισμού, πανάκριβα εισιτήρια κλπ.).
           Επίσης,  πρέπει να πούμε ότι δεν συμβιβάζονται τουρισμός με υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα θα συμβεί με την εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών  και φωτοβολταϊκών στα βουνά και τους κάμπους των νησιών μας ή μετατροπή του Αιγαίου σε τεράστιο ιχθυοτροφείο  (όπως ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία  του Π. Σ.). Επίσης δεν συμβιβάζεται  τουρισμός χωρίς σύγχρονη, ασφαλή και  φτηνή συγκοινωνία ή χωρίς τη στήριξη του πρωτογενή τομέα :
          -Γεωργία: Παρά τις εξαγγελίες της Περιφερειακής Αρχής για τη χρησιμότητα, την ανάδειξη των ντόπιων προϊόντων, την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την παρουσία του Υπ. Γεωργίας κ. Σκανδαλίδη στη Χίο, για την κοροϊδία  το «καλάθι των αγροτικών προϊόντων» και τις συνήθεις απλόχερες υποσχέσεις, η κατάσταση που καθημερινά διαμορφώνεται κάθε άλλο παρά ανοδική είναι..
 Είναι αλήθεια, ωστόσο, ότι τα νησιά μας έχουν τεράστιες δυνατότητες παραγωγής εξαιρετικών αγροτικών προϊόντων : ελαιόλαδο, κρασί, γαλακτοκομικά, μαστίχα, μέλι εσπεριδοειδή, δημητριακά κ.ά. που όμως όχι μόνο δεν αξιοποιούνται αλλά στη πλειοψηφία τους πλήττονται από την πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζεται με συνέπεια από τις ελληνικές κυβερνήσεις και στηρίζεται από την τοπική και περιφερειακή διοίκηση (λάδι, κρασί, γαλακτοκομικά….) και από το υπερβολικό κόστος παραγωγής παράλληλα με τις χαμηλές ασύμφορες τιμές  παραγωγού.
           -Κτηνοτροφία: Το ίδιο ισχύει και εδώ με τεράστια προβλήματα, τόσο στις ζωοτροφές (κόστος) όσο και στη διάθεση του ζωικού προϊόντος (κρέας, γάλα), σε χαμηλές τιμές. (σφαγεία).
         -Αλιεία: Ειδικά με τη νέα αλιευτική πολιτική η συρρίκνωση της παραδοσιακής αλιείας επιταχύνεται. Παράλληλα προωθούν την παράδοση θαλάσσιων «φιλέτων» σε ρωσικά μονοπώλια για ιχθυοκαλλιέργειες.

           Δεν τα λέμε αυτά από αντιπολιτευτική διάθεση  στη περιφερειακή Αρχή ή στο Δήμο. Αρκεί μια βόλτα στα μικρομάγαζα, μία κουβέντα με τους αυτοαπασχολούμενους, με τους εργαζόμενους στον τουρισμό ή με γεωργούς, με κτηνοτρόφους, με ψαράδες,  για να επιβεβαιωθούν αυτά που λέμε. 

Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου : Εδώ περιγράφεται η στρατηγική για όλους τους τομείς δράσης στα νησιά. Αυτό που αποτυπώνεται με σαφήνεια είναι δράσεις που έχουν μεγάλη κερδοφορία για το κεφάλαιο.
 Π.χ: Η χώρα μας και κατά συνέπεια η  Περιφέρεια μας είναι πλούσια σε πηγές ενέργειας (παραγωγή λιγνίτη 2η χώρα στην ΕΕ, υδάτινο δυναμικό, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ειδικά για τα νησιά, κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή του  Αιγαίου). Η αντίληψη της Περιφερειακής Αρχής για τον τομέα αυτό είναι η παράδοση του ενεργειακού πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, αντίθετα με τη δική μας αντίληψη που είναι,  όπως αναδείχτηκε κατά τις  συζητήσεις στο Π.Σ. για τις ΑΠΕ και για την ΑΟΖ, η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ενέργειας, για παραγωγή φθηνού ρεύματος για τις λαϊκές ανάγκες και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου   σε όφελος του λαού. 

ΕΣΠΑ
 Μέσα από την πορεία εφαρμογής του ΕΣΠΑ φαίνεται η ταξική πολιτική που εφαρμόζεται. Έχει γίνει ήδη φανερό ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν  πάνε κυρίως σε δημόσια έργα για την ανακούφιση του λαού (παιδικοί σταθμοί, υγεία, παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός) αλλά σε επενδύσεις μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι βέβαια στους αυτοαπασχολούμενες βιοτέχνες εμπόρους και αγρότες.
Επιβεβαιώνεται λοιπόν από την ίδια τη ζωή ότι ο «Καλλικράτης» λειτούργησε και λειτουργεί για τους μεγαλοεργολάβους.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
--Αλλά και για  την ακτοπλοΐα, όπως τη ζουν καθημερινά οι νησιώτες  και οι επισκέπτες,  είναι φανερό ότι μπορεί στα λόγια να «κόπτονται» για συχνή ακτοπλοϊκή σύνδεση κλπ., στην πράξη όμως στηρίζουν την Κυβερνητική πολιτική και τα αιτήματα των εφοπλιστών. Γι αυτό αρνήθηκαν  να ψηφίσουν  την πρότασή μας για Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ακτοπλοΐας, στο πνεύμα και της  σύσκεψης των σωματείων εργαζομένων και φορέων που έγινε στον Πειραιά.

Επιγραμματικά θα αναφερθούμε παρακάτω, ενδεικτικά σε ορισμένα από τα  πολλά που θέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο:

*1)Η πρώτη μας πρωτοβουλία ήταν πρόταση ψηφίσματος για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας  στο Αιγαίο, καθορισμό ΑΟΖ και την αξιοποίηση των πλούτου του Αιγαίου (πετρέλαιο-φυσικό αέριο) από το ελληνικό δημόσιο σε όφελος του ελληνικού λαού. Καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ) και υπερψηφίστηκε από τους άλλους (και από τη Νέα Δημοκρατία με επιφύλαξη ως προς το ΝΑΤΟ) . Το ίδιο θέμα θέσαμε πάλι πρόσφατα, μετά  την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Τουρκία, και είχε δυστυχώς την ίδια και χειρότερη τύχη
*2) Συζήτηση για μεταφορά των μαθητών’.
*3) Ακτοπλοϊκή σύνδεση νησιών, ποιότητα πλοίων, τιμές εισιτηρίων. Απέρριψαν ψήφισμά μας ( η πλειοψηφία πλην 4 δεν ψήφισαν τίποτα).
*4) Πληρωμή των  εργατών δακοκτονίας για τα δεδουλευμένα προηγουμένων ετών
*5) Διαθεσιμότητα υπαλλήλων
*6) Ενέργεια, εργοστάσιο ΔΕΗ, ΑΠΕ. Προκαλέσαμε εκτεταμένες συζητήσεις για τις ΑΠΕ και ειδικότερα για την εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητρριών στην Ικαρία (110- Μυτιληναίος), Λέσβο, Λήμνο και Χίο ( 356 IBERDROLA-ROCAS)
*7) ) Εργασιακές σχέσεις
*8) Αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία. Το θέμα της αντιπυρικής προστασίας το θέσαμε και πρόσφατα.
*9) Θέματα υγείας και πρόνοιας. Θέσαμε επανειλημμένα το θέμα προτείνοντας ψηφίσματαμε κεντρικό αίτημα : υγειονομική φροντιδα δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια, όχι στην εμπορευματοποίηση, καμια επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της υγείας (Η πρότασή μας απορρίφθηκε αρχικά από το ΠΑΣΟΚ  και αργότερα και από την ΝΔ).
10) Την διατήρηση της λειτουργίας του Γηροκομείου Ικαρίας
11) Την μη συγχώνευση του Νοσοκομείου Ικαρίας με το Νοσοκ. της Σάμου και την       ενίσχυσή του.
12) Την μη συγχώνευση του Νοσοκομείου της Λήμνου με αυτό της Λέσβου και την ενίσχυσή του.
  13  ) Για την Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ)  ζητήσαμε τη μη
     κατάργηση της αναγκαστικότητας και της συνέχισης της απαγόρευσης          λειτουργίας ιδιωτικών οινοποιείων απαιτώντας να αποσυρθεί η άδεια που έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης της Σάμου.
*14) Τη μη κατάργηση των ΔΟΥ Χίου, Σάμου, Λήμνου, Ικαρίας , Καλλονής, Καρλοβάσου, Πλωμαρίο
*15) Την κατάργηση του χαρατσιού από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.Τελικά υιοθετήθηκε ψήφισμα, κάτω από την πίεση του κόσμου που είχε έρθει μαζικά και αγωνιστικά στη συνεδρίαση, υιοθετήθηκε ψήφισμα ομόφωνα , που αλλοιώθηκε τελικά από το Προεδρείο όταν δόθηκε στη δημοσιότητα)
*16) Φέραμε το θέμα της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας στη πόλη της Σάμου για τα εμπορικά καταστήματα, με βάση ψήφισμα που μας έδωσε  ο εμπορικός σύλλογος Σάμου. Καταψηφίστηκε  η πρότασή μας. Προειδοποιήσαμε ότι ανοίγει έτσι ο ασκός του Αιόλου για κατάργηση της Κυριακής αργίας παντού.
*17) Καταθέσαμε αίτημα να συζητηθεί στο ΠΣ το μεταναστευτικό και το κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σάμο. Δεν έγινε δεκτό όπως δεν έγινε δεκτό και ο κώδικας ναρκωτικών που στείλαμε εισήγηση στον πρόεδρο ο οποίος αρνήθηκε να το συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη.
*18) Καταθέσαμε εισήγηση και συζητήθηκε το θέμα των υδατοκαλλιεργειών-ΠΟΑΥ
*18α)Στις 17/02/11 καταγγείλαμε τον πρόεδρο του ΠΣ που έφερε πρόταση για ορισμό εκπροσώπου  του ΠΣ στην επιτροπή  αδειοδότησης των πορνείων, μαζί με τους συλλόγους γυναικών.
*19) Επίσης εκτός ημερήσιας διάταξης θέσαμε πολλές φορές το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών και τοποθετηθήκαμε για τα προβλήματα παιδείας και τις συγχωνεύσεις σχολείων.
 *20)Θέσαμε τα θέματα της αντιπλημμυρικής προστασίας και της αποζημίωσης των πλημμυροπαθών στη Λέσβο από τις πλημμύρες  της 1ης Δεκέμβρη 2012.
*21) Προβάλαμε επανειλημμένα το ζήτημα της δασοπροστασίας, πρόληψης πυρκαγιών.τα προβλήματα των πυροσβεστών και των εθελοντών .
*22) Παρέμβαση για την μη κατάργηση οργανικών θέσεων στα σχολεία και την μη επιμήκυνση του ωραρίου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών
23) Θέσαμε το θέμα των πυρκαγιών στη Χίο από την πρώτη μέρα που ξέσπασαν.
*24) Προτείναμε να  παρει το Π.Σ. δεσμευτική απόφαση να γιορτάζεται η 9η Μαϊου ως ημέρα της αντιφασιστικής νίκης και όχι ως «ημέρα της Ευρώπης

Συμετοχή  μας στη συζήτηση της εκάστοτε Η/Δ:
Πήραμε ενεργά μέρος στη συζήτηση όλων των θεμάτων της ημερ. Διάταξης, τεκμηριωμένα, με συγκεκριμένη κριτική και όπου αυτό ήταν αναγκαίο με προτάσεις. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε:
- «Καλάθι αγροτικών προϊόντων» με εισηγητή το Υπουργό Γεωργίας Κ. Σκανδαλίδη
-Πυρκαγιές στη Χίο  Τοποθετηθήκαμε για τις πυρκαγιές στη Χίο και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση των καμένων περιοχών και για τα μέτρα πρόληψης που θα πρέπει να παρθούν.
-Τοποθετηθήκαμε σε όλους τους ετήσιους προϋπολογισμούς και στις    αλλεπάλληλες προσαρμογές τους  και τους καταψηφίσαμε τόσο γιατί ήταν κυριολεκτικά ψίχουλα όσο και γατί η διάθεση των κονδυλίων δε γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.
-Σχετικά με το σχέδιο Αθηνά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
-Σχετικά με τα «κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία, παντοπωλεία»

            Από την πλευρά μας ψηφίσαμε κάθε τι που ήρθε για συζήτηση από άλλη πλευρά και κρίναμε ως θετικό  για το λαό μας. Συχνά όμως τα  θέματα που φέρνουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι αντιλαϊκού περιεχομένου  που «ντύνονται»  με φιλολαϊκές κορώνες.. Εμείς, προσπαθούμε, κάθε φορά, με  επιχειρήματα να αποκαλύπταμε αυτό το χαρακτήρα τους. Προτείνουμε ψηφίσματα  και όταν ακόμα δεν περιμένουμε ότι θα τα ψηφίσουν,  για να αποκαλύπτουμε τις πραγματικές τους προθέσεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ:
- Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων και της Περιφέρειας, που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
Όχι στο κλείσιμο δομών – υπηρεσιών των Δήμων, αλλά διεύρυνσή τους.
- Καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους. Όχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Ανανέωση όλων των συμβάσεων και μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
- Άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών.
- Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης  στις υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων. Καμία ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση των απορριμμάτων, στους υδάτινους πόρους, την ενέργεια, την εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια, άθληση, πολιτισμό…..
- Γενναία χρηματοδότηση για τους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των γονιών στη νέα περίοδο. Κατάργηση των τροφείων. Δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.
Ø      Πρόγραμμα δημιουργίας νέων σύγχρονων δημόσιων, βρεφονηπιακών σταθμών, με επαρκή στελέχωση και  σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή για την πανελλαδική κάλυψη όλων των αναγκών.
Ø      Άμεση και πλήρη λειτουργία όλων των Δημοσίων Ιατρείων και εργαστηρίων με απολύτως δωρεάν παροχή των υπηρεσιών σε όλους και ιδιαίτερα σε άπορους, ανασφάλιστους, μετανάστες και στις οικογένειές τους. Δωρεάν  εμβολιασμό όλων των παιδιών. Λήψη μέτρων για τη Δημόσια Υγεία με επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και κάλυψη όλων των αναγκών τους σε προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα.
Ø      Κρατική χρηματοδότηση για τη δωρεάν λειτουργία κατασκηνώσεων το καλοκαίρι για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
- Ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, κλπ..) με υπηρεσίες αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που να καλύπτουν όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αξιοποιώντας και τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ιδρυθούν και νέα και να λειτουργήσουν στα πλαίσια ενός δημόσιου συστήματος με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τη δημιουργική απασχόληση όλων των παιδιών και αυτών με αναπηρία».
- Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα κλπ.
- Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ή άλλων πόρων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές υποδομές που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, έργα διαχείρισης αποβλήτων, αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας.

Αγαπητοί φίλοι
Εμείς θα συνεχίσουμε  τον αγώνα μας και την αποκάλυψη του ρόλου του αστικού κράτους, των θεσμών του, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, τόσο στα θέματα της ημερήσιας διάταξης όσο και με προτάσεις μας. Θα αναπτύξουμε τη ζωντανή επαφή με τους νησιώτες και τους μαζικούς φορείς τους, με στόχο  την κοινωνική συμμαχία των εργαζόμενων και όλων των λαϊκών στρωμάτων των νησιών μας, διεκδικώντας μέτρα που θα ανακουφίζουν τους εργαζόμενους, τη λαϊκή οικογένεια. Στη κατεύθυνση αυτή αξιοποιούμε συχνά και τη Βουλή, ως Κόμμα, με ερωτήσεις και αναφορές για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τα νησιά μας. Όμως δεν   θάχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα, αν οι εργαζόμενοι   δεν πάρουν τη υπόθεση στα χέρια τους, αν δεν ενώσουν τις δυνάμεις τους και δεν συνειδητοποιήσουν ότι μόνο έτσι θα αλλάξει η πορεία  σε όφελός τους

Ο εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού,  οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες είναι ανάγκη να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Έχουν τη δύναμη να ανακόψουν την αντιλαϊκή επίθεση και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αντεπίθεσης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής της Κυβέρνησης και της ΕΕ.