Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΣΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ




Κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου.
Όπως δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι να έχει ψηφιστεί ως τις 19 Ιουλίου από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο.
Στο νομοσχέδιο, που έχει 108 άρθρα, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την κατάργηση της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων από την έναρξη της ισχύος του νόμου και των δημοτικών αστυνομικών από τις 23 Σεπτεμβρίου.
Όπως προβλέπεται από το πολυνομοσχέδιο, οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας μεταφέρονται στην ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με άλλη διάταξη, επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του οικείου υπουργού, σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, μετά από τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης.
Επίσης, επιτρέπεται: α) η μετάταξη μόνιμων πολιτικών υπαλλήλων και η μεταφορά υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και β) η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο δημόσιο τομέα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. όταν επιβάλλεται από το συμφέρον της υπηρεσίας υποδοχής, ιδίως για την κάλυψη άμεσων υπηρεσιακών αναγκών και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Επιπλέον στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπάρχει ρύθμιση για τις προσωρινές διαταγές βάσει των οποίων εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις εργασίας τους (άρθρα 105 και 106).
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως αγωγές για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, η πραγματική απασχόληση του οποίου έχει διαταχθεί ως ασφαλιστικό μέτρο, οι οποίες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου είναι εκκρεμείς και έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μετά την 1.11.2013 εκδικάζονται υποχρεωτικά, ύστερα από κλήση οποιουδήποτε διαδίκου μέχρι την 1.11.2013, διαφορετικά αίρεται αυτοδικαίως το ασφαλιστικό μέτρο που έχει διαταχθεί.
Επίσης, προβλέπεται πως αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων για την προσωρινή ρύθμιση καταστάσεως επί διαφορών για άκυρη απόλυση εργαζομένου με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, για τις οποίες έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή και οι οποίες κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου είναι εκκρεμείς, εκτός των περιπτώσεων που αναφέρονται στο εδάφιο β της παραγράφου 1 του άρθρου 693, και έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μετά την 1.11.2013, εκδικάζονται υποχρεωτικά, ύστερα από κλήση οποιουδήποτε διαδίκου μέχρι την 1.11.2013, διαφορετικά παύει αυτοδικαίως η ισχύς της προσωρινής διαταγής.
Πηγή:naftemporiki.gr

A