Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΙΟΥ :ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ



Εργαζόμενοι, εργαζόμενες στο Εμπόριο,
Η κυβέρνηση με την εφαρμογή του νόμου για τη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές, ενδιαφέρεται μόνο για την ενίσχυση της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην αγορά. Για τα κέρδη τους νομοθετεί. Δεν έχει στόχο να μειώσει ούτε την ανεργία, ούτε τα λουκέτα. Είναι η ίδια πολιτική που έφερε τα «χαράτσια», τους μισθούς, και τις συντάξεις πείνας, το αβέβαιο μέλλον σε κάθε οικογένεια. Βασικός της στόχος είναι να καταργήσουν την αργία της Κυριακής λύνοντας για άλλη μια φορά τα χέρια της εργοδοσίας όχι για 7 Κυριακές, αλλά για όλες τις Κυριακές του χρόνο.
Τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα στο εμπόριο έχουν κάνει κόλαση την ζωή του κάθε εργαζόμενου, με την κυριαρχία ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη μερική απασχόληση , το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς.
Σήμερα με την κατάργηση ουσιαστικά της κυριακάτκης αργίας θα προσπαθήσουν να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ προκειμένου να εξοντώσει τα μικρά εμπορικά καταστήματα, προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων τροφίμων, ρούχων, ηλεκτρονικών ειδών, όπως έγινε τη δεκαετία του ’80 που εξαφάνισαν τα μπακάλικα.
Σε μια Ελλάδα με 1,5 εκατ. ανέργους, 30% ανεργία και πάνω από το 30% που ζει στο όριο της φτώχειας, και τον συνεχή βομβαρδισμό χαρατσιών, φόρων που υλοποιεί η συγκυβέρνηση, αποτελεί απάτη και κοροϊδία ότι ο λαός έχει παραπάνω μέρες να ψωνίσει τις γιορτές.
Όταν ο εργαζόμενος είναι απλήρωτος, του έχουν κόψει μισθούς, δώρα, συντάξεις, αδυνατεί να εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειας του και δεν χρειάζεται παραπάνω μέρες να ψωνίσει, αλλά παραπάνω χρήματα. Φτάνει πια με την κυβερνητική προπαγάνδα περί «αναθέρμανσης της αγοράς τις μέρες των γιορτών» και τις άδειες τσέπες των μισθωτών συνταξιούχων!
Υποκρισία αποτελεί η στάση του ΔΣ της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ Χίου και του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Χίου,  οι οποίοι στις συσκέψεις με την Περιφέρεια Χίου σκίζουν τα ιμάτιά τους, ότι διαφωνούν να ανοίξουν την Κυριακή τα καταστήματά τους και στη συνέχεια τρέχουν πρώτοι να εφαρμόσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που αύριο θα είναι η ταφόπλακά τους. Το Σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων κι Εμποροϋπαλλήλων Χίου, από πέρσι προειδοποίησε για τις εξελίξεις που οδηγούσαν στην κατάργηση της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ, μπαίνοντας μπροστά για να οργανωθούν αγώνες για την προάσπισή της,  κηρύσσοντας μάλιστα κι απεργία το Δεκέμβρη του 2012.
Το Σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων κι Εμποροϋπαλλήλων Χίου καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου και των super market να συσπειρωθούν γύρω του και να διεκδικήσουν μαζί το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία.
Δε θα γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω, όπου οι εργαζόμενοι δούλευαν 7 μέρες την εβδομάδα από ήλιο σε ήλιο. ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ανοιχτά τα μαγαζιά για να αυξάνουν τα κέρδη των πολυεθνικών. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
-                                  Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
-                                  Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα
-                                  Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι κι οι διατάξεις που απελευθερώνουν το εμπόριο
-                                  Απόσυρση όλων των φορολογικών μέτρων και των χαρατσιών, αφορολόγητο όριο στο επίπεδο των βασικών αναγκών διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας
-                                  Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων

Το ΔΣ

Χίος, 23/12/2013