Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ένας Χότζας στο Μαξίμου



Φιάσκο αποδείχθηκε για τον Σαμαρά η άνοδος στη ΔΕΘ, αφού εν μια νυκτί κατέρρευσαν οι προσδοκίες που επιχείρησε να καλλιεργήσει για αλλαγή της πολιτικής του και της υπερφορολόγησης, με τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να πρωταγωνιστούν στην αποδόμηση της γραμμής των επιτελών Σαμαρά και να προκαλούν πάλι τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι διαρροές του Δημήτρη Σταμάτη στην Ουαλία για μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις απ’ όσες επέτρεπε η τρόικα ύστερα από τη σχετική διαπραγμάτευση τίναξαν στον αέρα τον σχεδιασμό του Μαξίμου και εξέθεσαν τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο στους βουλευτές τους και κυρίως τους ξεγύμνωσαν στην κοινή γνώμη.

Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή οι βουλευτές της Ν.Δ. ούρλιαζαν στον Γ. Θεοδωρακόπουλο, σύμβουλο του Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ η Άννα Καραμανλή φέρεται να του είπε το φοβερό και τρομερό: «Πες στον Χαρδούβελη να πάει να γαμηθεί». Ο υπουργικός σύμβουλος τους είπε ότι θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και τα υπό πλειστηριασμό σπίτια και τότε έγινε η έκρηξη.

Οι βουλευτές εισέπραξαν, όπως λένε στους διαδρόμους της Βουλής, όχι μόνο την απογοήτευση των πολιτών, αλλά χλεύη και αποδοκιμασίες. «Πώς μπορούμε να κοροϊδέψουμε τους πολίτες ότι θα μειώσουμε έναν φόρο που έπρεπε φέτος να καταργηθεί; Η έκτακτη εισφορά παραμένει και δεν είναι η μείωση 50%, όπως λέγαμε, αλλά 44%. Μέχρι και στο ποσοστό είπαμε ψέματα! Βάζουμε έναν καινούργιο φόρο! Αυτή είναι η αλήθεια» έλεγαν έξαλλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. στο καφενείο της Βουλής.

Επιπλέον, η ισοπεδωτική λογική του ΕΝΦΙΑ, με την έκπτωση μόλις 20% και μόνο στα διαμερίσματα που δεν έχουν ρεύμα, και όχι στα κλειστά που αποδεδειγμένα δεν ενοικιάζονται με μαύρα, επειδή δεν θέλουν να φτιάξουν ικανούς μηχανισμούς ελέγχου ή πιο απλά ένα πρόγραμμα που να ελέγχει την κατανάλωση του ρεύματος σε όσα δηλώνονται κλειστά, εξοργίζει περισσότερο τους βουλευτές αλλά και τους πολίτες.

Ταφόπλακα ο ΕΝΦΙΑ

Οι πολίτες έχουν πλέον κλείσει τα αυτιά τους στην συνεχιζόμενη ψευδο-υποσχεσιολογία, αφού αντιλαμβάνονται πως ο Σαμαράς καλλιεργεί κλίμα ευδαιμονίας ενώ το μυστικό βρίσκεται στο «μάρμαρο» που συνεχίζουν να πληρώνουν. Ως άλλος Χότζας, αφού φόρτωσε τους φορολογούμενους με φόρους, καταγγέλλει τον ίδιο τον εαυτό του μιλώντας για υπερφορολόγηση – και αυτό είναι που δεν αντιλαμβάνονται στο Μαξίμου, λέει βουλευτής της Ν.Δ.

Το πολιτικό κλίμα, αντί να αλλάζει και να βελτιώνεται, χειροτερεύει συνεχώς για την κυβέρνηση και πλέον στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Έως τις αρχές Οκτωβρίου θα επιχειρήσουν να αντιστρέψουν τα πράγματα με νέες υποσχέσεις για φορολογικές παροχές, οι οποίες υπακούουν στη λογική «αντί να τις κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει αργά ή γρήγορα κυβέρνηση, ας τις κάνουμε εμείς».

Ο πανικός στο Μαξίμου πλέον είναι εμφανής, αφού φοβούνται ότι η πολιτική έκρηξη των βουλευτών στη Βουλή μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες περιπέτειες και να μην ελέγχονται, καθώς είναι πασιφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει κεφάλι, αφού ο παράγοντας του φόβου που καλλιεργούσε το επιτελείο Σαμαρά για τον Τσίπρα, όπως προκύπτει και από τις μυστικές έρευνες που καταφθάνουν στο Μαξίμου, δεν περνά πλέον.

Παρά τις διαρροές για σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι και τις υπερπροσδοκίες που καλλιέργησαν πριν και μετά τις συζητήσεις, αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι αντοχές των βουλευτών της συγκυβέρνησης έχουν μειωθεί ενώ δεν υπάρχει ανοχή από τους πολίτες. Ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει η ταφόπλακα της κυβέρνησης, εκτιμά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αφού είναι λανθασμένος. Σχεδιάστηκε από το Μαξίμου, λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που θεωρούν ότι βρήκαν ως εξιλαστήριο θύμα τον Καραβίτη.

Εκτός από τα άλλα προβλήματα, είναι λάθος ότι υπάρχει κύριος και συμπληρωματικός φόρος για τη μεγάλη περιουσία, υποστηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά λένε ότι ο Χρύσανθος δεν δέχθηκε τις παρεμβάσεις τους «θεωρώντας ότι τα ξέρει όλα».

Η κυβέρνηση, με τις αποφάσεις για τα αναδρομικά των ενστόλων, οι οποίοι θα τα πάρουν σε μια δεκαετία, «αυτοκτόνησε», λένε πολλοί στο εσωτερικό της Ν.Δ., αφού έτσι δυσαρεστείται η βασική εκλογική της πελατεία και όσο περνά ο καιρός τόσο θα αποδυναμώνεται πολιτικά.

Πρόωρες εκλογές

Με όλα αυτά τα δεδομένα, όλο και περισσότεροι «προφητεύουν» ότι η ολομέλεια της Βουλής δεν θα ανοίξει και πως έχουν πλέον επιταχυνθεί οι εξελίξεις για πρόωρες εκλογές εντός του Οκτωβρίου. Η υποψηφιότητα Κουβέλη για την Προεδρία «κάηκε» σε ό,τι αφορά την παρούσα Βουλή, ενώ δεν αποκλείεται να επανέλθει ως υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη.

Δεν είναι τυχαίο ότι Σαμαράς και Βενιζέλος παίζουν με το ενδεχόμενο κεντροδεξιάς υποψηφιότητας για να μετρήσουν δυνάμεις από τους ανεξάρτητους βουλευτές και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ώστε να αποφασίσουν εάν μπορούν να συρθούν έως τον Φεβρουάριο.

Ήδη, όμως, Πολύδωρας και Κακλαμάνης θέτουν ως προϋπόθεση την αλλαγή του πολιτικού κλίματος για να ψηφίσουν – ο Πολύδωρας μάλιστα εμφανίζεται πιο αρνητικός ζητώντας αλλαγή πολιτικής. Είναι πλέον προφανές, και οι βουλευτές συζητούν ανοικτά, ότι η κυβέρνηση δεν στέκεται, ως εκ τούτου αρκετοί εκτιμούν πως το ιδανικό θα ήταν να γίνουν γρήγορα εκλογές ώστε να ανακοπεί τυχόν δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδυναμία.

Ωστόσο ο Σαμαράς... δεν το βλέπει ακριβώς έτσι. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, εκτιμά ότι μια βιαστική προσφυγή στην κάλπη ενδέχεται να αποβεί συντριπτική, αφού θα ελευθερώσει όλη την απογοήτευση για το διαρκές πολιτικό φιάσκο όλου του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Αντιθέτως, προς το παρόν, θα προτιμούσε να λέει ότι ο Τσίπρας τον... «ανέτρεψε» για την εκλογή Προέδρου.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα – ή το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά απελπισία... topontiki.gr