Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Από 15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις – Όλη η διαδικασία και τα κριτήρια για τους 13 δήμους


Στις 15 Νοεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις των δικαιούχων για το Ελάχιστο Εγγυημένο που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους – έναν ανά περιφέρεια: Δράμας (ΑΜΘ), Έδεσσας (Κεντρική Μακεδονία), Γρεβενών (Δυτική Μακεδονία), Ιωαννίνων (Ήπειρος), Λευκάδας (Ιόνια Νησιά ), Καρδίτσας (Θεσσαλία), Χαλκίδας (Στερεά Ελλάδα), Καλλιθέας (Αττική), Μεσολογγίου (Δυτική Ελλάδα), Τρίπολη (Πελοπόννησος), Σύρου (Νότιο Αιγαίο), Σάμου (Βόρειο Αιγαίο) και Μαλεβιζίου (Κρήτη).
Όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου που παρουσίασε τις λεπτομέρειες του προγράμματος στο Ζάππειο παρουσία των Α. Σαμαρά, Β. Βενιζέλου και Γ. Βρουτση, τα ποσά που θα δοθούν με βάση την οικογενειακή κατάσταση (ετήσια) θα είναι τα εξής:
Άτομο χωρίς παιδιά: 2.400 ευρώ
Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 3.600
Ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί: 4.200
Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά: 4.800
Ζευγάρι με 3 ανήλικα παιδιά: 5.400
Ζευγάρι με 4 ανήλικα παιδιά: 6.000
Ζευγάρι με ένα ενήλικο παιδί: 4.800
Ζευγάρι με ένα ανήλικο και άνα ενήλικο παιδί: 5.400
Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά: 6.000
Ζευγάρι με 2 ανήλικα και ένα ενήλικο παιδί: 6000
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί: 3.600
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά: 4.200
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ενήλικο παιδί: 3.600
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά: 4.800.
Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους εν λόγω δήμους τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΗΔΙΚΑ, ενώ τα χρήματα θα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
Η εφαρμογή του θεσμού, σύμφωνα με τον υφυπουργό, βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη στήριξη του παιδιού και της οικογένειας και τέλος τη στήριξη της αναπηρίας.
Ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αυτήν τη στιγμή έχουν ανάγκη στήριξης 650.000 οικογένειες, ενώ οι αιτήσεις για την παροχή επιδομάτων αναπηρίας υπερβαίνουν κατά πολύ τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η εφαρμογή του θεσμού θα στηριχτεί στη συνεργασία με την Εκκλησία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για την παροχή τού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λαμβάνεται υπόψη η πραγματική οικονομική κατάσταση του αιτούντος και το διαθέσιμο εισόδημα του τρέχοντος χρόνου που θα προκύπτει από την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων. Θα υπάρξει επίσης συνέργεια του προγράμματος με άλλα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, όπως τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής Στήριξης.
Το ποσό που θα χορηγείται ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι 100 ευρώ ανά οικογένεια και θα προστίθενται 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε παιδί, γεγονός που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το εισόδημα αυτό θα κυμαίνεται από 250 έως 500 ευρώ ανά νοικοκυριό.
Ο νέος θεσμός προβλέπει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:
Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα θα λαμβάνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του πραγματικού εισοδήματος από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση. Σημειώνεται πως πραγματικό εισόδημα θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών – μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/11 – συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και των άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από φόρο η φορολογείται με ειδικό τρόπο.
– Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 90.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο, με ανώτατο πλαφόν τα 200.000 ευρώ. Η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη τα 6.000 ευρώ. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής ΙΧ, αεροσκάφη, ελικόπτερα ΙΧ, ανεμόπτερα και πισίνες. Το συνολικό ύψος καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνουν το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.
Πέρα από την οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν, οι δικαιούχοι θα έχουν και έξτρα παροχές, όπως:
Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης
Χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου
Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ
Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης
Ενταξη σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου
Ενταξη στα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για απόρους
Ενταξη σε άλλα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
Οι δικαιούχοι, εφόσον μπορούν να εργαστούν και είναι κάτω των 67 ετών, προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων απασχόλησης
Η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα αναστέλλεται αν ο δικαιούχος λείψει από την Ελλάδα για διάστημα άνω των δύο μηνών ή αν αρνηθεί να απασχοληθεί σε συγκεκριμένη θέση εργασίας που θα του προταθεί ανάλογα με τις δεξιότητες και τις ικανότητές του.
Τι είπαν Σαμαράς, Βενιζέλος, Βρούτσης
Κατά τις ομιλίες τους ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε το νέο θεσμό ως «τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, η κρίση φανέρωσε με τον πιο εμφανή τρόπο τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αντιφάσεις του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι το σύστημα ήταν αναποτελεσματικό, ατελές και διάτρητο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
«Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση. Αυτό έγινε εφικτό, είπε ο κ. Σαμαράς, «με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες». Τόνισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση βάζει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο, αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει, καθώς και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το μνημόνιο, ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί. Οι πολιτικές μας για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε τη σελίδα ».


aftodioikisi.gr