Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Γιατί η κάρτα διευκολύνει τους «κοπανατζήδες» βουλευτές


Την ηλεκτρονική κάρτα τους καλούνται από σήμερα, Τρίτη, με τρόπο συστηματικό να χρησιμοποιούν οι βουλευτές, κατά την είσοδό τους στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου: Να τις εισάγουν, δηλαδή, σε μικρές ειδικές συσκευές, οι οποίες έχουν εδώ και πολύ καιρό τοποθετηθεί έξω από τις θύρες εισόδου που οδηγούν στην αίθουσα της Ολομέλειας. Πρόκειται για ένα σύστημα μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί να πιστοποιείται η παρουσία των βουλευτών στις συνεδριάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η πιστοποίηση αυτή γινόταν μέσω υπογραφής τους σε ειδικό βιβλίο, το οποίο διακινούσε εντός της αίθουσας υπάλληλος της Βουλής. Το βιβλίο αυτό, λοιπόν, ουσιαστικά αχρηστεύεται. Πλην όμως, τελικώς διευκολύνονται οι ίδιοι οι βουλευτές: Θα μπορούν να «δηλώνουν» ηλεκτρονικά ότι είναι παρόντες στις συνεδριάσεις, χωρίς καν να χρειάζεται να εισέρχονται στην Ολομέλεια: Θα αρκεί ένα πέρασμά τους από την εξωτερική πλευρά των θυρών που βρίσκονται περιμετρικά της κεντρικής αίθουσας, η τοποθέτηση της κάρτας στον μηχανισμό και μετά, θα μπορούν να αποχωρήσουν, ακόμα και από το κτίριο! Η παρατήρηση, φυσικά, δεν αφορά στο σύνολό τους τους 300, καθώς πολλοί είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους. Αλλά εκείνους οι οποίοι κάνουν τα ελάχιστα, ώστε να διασφαλίζεται η βάσει Κανονισμού, αμοιβή τους. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη, πρώτη ημέρα τυπικής εφαρμογής του μέτρου, εθεάθη βουλευτής να προσεγγίζει τη θύρα που βρίσκεται στο Περιστύλιο, να τοποθετεί την κάρτα του και αμέσως μετά να αποχωρεί –πριν εισέλθει στην Ολομέλεια- με κατεύθυνση το χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων, για να αποχωρήσει από τη Βουλή.
Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν χρειάζεται καν να τοποθετηθεί η κάρτα προκειμένου να ανοίξουν οι θύρες (όπως συμβαίνει, επί παραδείγματι, στις εισόδους κυβερνητικών κτιρίων, κυρίως στο εξωτερικό), ενώ δεν ενημερώθηκαν οι βουλευτές για υποχρέωσή τους να τοποθετούν την κάρτα τους και κατά την αποχώρησή τους από την Ολομέλεια, ώστε δι’ αυτού του τρόπου να πιστοποιείται το για πόση ώρα ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.  Οι εν λόγω κάρτες, χρησιμοποιούνται έως τώρα από τους βουλευτές για την εγγραφή τους στον κατάλογο των ομιλητών σε συνεδριάσεις επί νομοσχεδίων. Οι πρώτες «απόπειρες» χρήσης τους ώστε να γίνονται ηλεκτρονικά και οι ψηφοφορίες, εστέφθησαν από απόλυτη αποτυχία.
Πηγή: Καθημερινή – Ρεπορτάζ: Γιώργος Μπουρδάρας

aftodioikisi.gr